"Želimo si, da z ukrepi ohranimo relativno normalno delovanje družbe," je na vprašanje, ali bo omikron ob hitrem naraščanju okužb in odrejenih karanten "sam zaprl državo", odgovoril minister za zdravje Janez Poklukar. "V tem trenutku je ključno, da za vsako ceno poskušamo ohraniti delovanje kritične infrastrukture in preostalih vitalnih delov družbe," je dejal minister in poudaril, da epidemija ni le težava zdravstva, temveč celotne družbe.

Ker širjenje virusa in ukrepi za njegovo omejevanje vplivajo na praktično vse ravni javnega življenja, so v posebni oddaji Premagajmo covid-19 ustvarjalci oddaje skupaj z gosti obravnavali različne tematike. Poleg zdravstvenega ministra sta bila gosta v studiu še epidemiolog Mario Fafangel in psiholog Matej Tušak, v oddajo pa so se javljali še drugi strokovnjaki z različnih področij, pa tudi prebolevniki, ki so delili svoje izkušnje z boleznijo.

Vabljeni k ogledu oddaje Premagajmo covid-19.

Premagajmo covid 19

Sorodna novica Minister Poklukar: Ob Dnevih cepljenja se je mobilizirala celotna družba, vsak odmerek šteje

V sredo potrjenih 6855 okužb, umrlo 7 bolnikov

V sredo so ob 13.335 PCR-testih potrdili 6855 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih izvidov testov je 51-odstoten. V bolnišnicah zdravijo 527 ljudi s covidom, še sedem bolnikov je umrlo.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V bolnišnicah po navedbah vlade zdravijo 527 covidnih bolnikov (11 manj kot dan prej), od tega 154 na intenzivni terapiji (enako število kot v sredo), umrlo je še sedem bolnikov s covidom. Najmlajši bolnik na intenzivni negi je star komaj 16 let, na navadnih oddelkih pa je najmlajši star 18 let.

Število potrjenih okužb je nekoliko nižje kot dan prej, ko je bilo potrjeno rekordno število okužb z novim koronavirusom v Sloveniji od izbruha virusa (7420). V torek je bilo odvzeto tudi rekordno število brisov za test PCR (14.814).

Po podatkih NIJZ-ja je bilo opravljenih tudi 98.585 hitrih antigenskih testov. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh je 2387 (245 več kot dan prej), povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 4796 (+ 420).

Selitev PCR-testiranja Zdravstvenega doma Ljubljana

V Zdravstvenem domu Ljubljana s ponedeljkom vstopno točko za odvzem brisov za PCR-testiranje selijo na novo lokacijo na P+R parkirišče v Stanežičah. Odvzem brisov bo še naprej potekal na "drive-in" način, so sporočili. Za spremembo lokacije so se odločili zaradi boljše prometne pretočnosti ob povečanem številu odvzemov brisov.

Ob tem v ZD Ljubljana opominjajo, da se mora splošna populacija na odvzem brisa za PCR-test naročiti. V primeru simptomov okužbe s koronavirusom osebo na odvzem naroči izbrani družinski zdravnik. V primeru pozitivnega hitrega testa pri samotestiranju, pa se posameznik na odvzem brisa naroči na telefonskih številkah 031 619 359 ali 031 619 255.

Zaradi okužb in karanten odsotnih vse več družinskih zdravnikov

Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Mariboru so sporočili, da je zaradi povečanega števila bolniških odsotnosti zdravnikov podaljšan odzivni čas posameznih ambulant družinske medicine. Trenutno je odsotnih 14 od 51 zdravnikov družinske medicine.

V naslednjih dneh pričakujejo, da bo odsotnost zdravnikov še naraščala in bo odzivni čas posameznih ambulant družinske medicine posledično še daljši. "Paciente vljudno prosimo za strpnost in se zahvaljujemo za razumevanje," so sporočili.

Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bo v petek vlada predvidoma odločala o spremembah glede karanten po visokorizičnem stiku z osebo, ki je okužena s koronavirusom. Kot je dejal, bodo novosti, ki naj bi začele veljati v prihodnjem tednu, skupaj z epidemiologi javnosti predvidoma predstavili v petek.

Ob tem je namignil, da bi lahko v prihodnjih dneh prišlo do sprememb glede dostopa do PCR-testiranja. V Sloveniji se zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron namreč bližamo maksimalnim kapacitetam PCR-testiranja. Več podrobnosti naj bi bilo po njegovih besedah znanih v prihodnjih dneh.