Foto: AP
Foto: AP

Potrjenih 979 okužb

V ponedeljek so med opravljenimi 4783 PCR-testi potrdili 979 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo torej več kot 20 odstotkov izvidov testov.

Število potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh na 100.000 prebivalcev je trenutno 862. Po oceni NIJZ-ja je v državi aktivnih 11.965 primerov okužb, kar je 325 manj kot dan prej.

V bolnišnicah se zdravi 426 covidnih bolnikov, 113 jih potrebuje intenzivno nego. Najmlajši bolnik na covidnem oddelku je star 26 let, na oddelku intenzivne terapije pa za covidom-19 zdravijo tudi 31-letnega bolnika. V ponedeljek je umrlo osem bolnikov s covidom.

Foto: Vlada RS/Twitter
Foto: Vlada RS/Twitter

Cepljenih je več kot milijon prebivalcev – z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.129.820 ljudi, z vsemi odmerki cepiva pa 1.011.783, kar je 48 odstotkov celotnega prebivalstva, 57 odstotkov med starejšimi od 18 let in 69 odstotkov starejših od 50 let.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Minister za zdravje Janez Poklukar je v današnjem nagovoru udeležencev na konferenci slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije med drugim dejal, da za zaključek epidemije covida-19 potrebujemo medgeneracijsko enotnost in enotnost v odnosu do cepljenja proti covidu-19. Izpostavil je tudi pomen zaupanja v stroko in globalnega povezovanja.

"Epidemija nas sedaj že več kot 18 mesecev tako ali drugače izčrpava in na vseh korakih družbe zmanjkuje rezerv. Tudi dogajanje v družbi v teh dneh je samo posledica tega. In zato so teme, kot so etični vidiki v medicinski znanosti, izrednega pomena," so ministrov nagovor na konferenci, ki je potekala pod okriljem Zdravniške zbornice Slovenije, povzeli v zapisu na spletni strani ministrstva.

Izvršilni odbor zdravniške zbornice: Stisko bomo premagali le z enotnostjo

Izvršilni odbor Zdravniške zbornice Slovenije vse prebivalce poziva k enotnosti, saj lahko le tako premagamo trenutno stisko. Stiska, v kateri smo se znašli, po njihovih besedah bremeni vse – številne bolnike s covidom-19, bolnike, ki zaradi prezasedenosti bolnišnic in ambulant ne morejo do zdravnika, ljudi v njihovem vsakdanjem življenju, zdravnike in vse preostale profesionalce v zdravstvu. "Povežimo se in si pomagajmo," so pozvali.

Opozorili so, da je epidemija zdravnikom naložila ogromno odgovornost – zdravljenje velikega števila bolnikov s povsem novo boleznijo. "Tudi pri covidu-19 je bilo prav cepljenje prepoznano kot rešitev, ki preprečuje nepotrebne smrti in hude oblike bolezni. Po svoji vesti in vednosti ga v prid bolnik uporabljamo, hkrati pa iskreno predstavljamo tudi z njim povezane neželene dogodke. Zaupanje in empatija sta ključna v času, ko svet pretresata na videz neskončna epidemija in infodemija," so poudarili.

Vendar pa se kljub trudu, ki je bil v času epidemije vložen v strokovne razlage o nevarnostih novega koronavirusa, o možnostih zdravljenja in preventivi, še posebej pomenu cepljenja, v delu javnosti vrstijo izrazi nezaupanja in vedno pogosteje tudi napadi na zdravnike in druge zaposlene v zdravstvu. Po njihovem mnenju nesprejemanje ukrepov "ni samo odraz zanikanja, želje po drugačni resničnosti in nepoučenosti, temveč tudi občutek izključenosti in iskrenih strahov, ki jih morda ne znamo dovolj razumeti in jih zato pravilno soditi". Vendar naloga zdravnika ni soditi, posebno pa ne obsojati stisk, temveč stisko razumeti in pomagati z vsem njegovim znanjem, so prepričani.

Ob tem so poudarili, da je v več evropskih državah ob umirjanju epidemije, ki je tesno povezano s cepljenjem, vsakodnevno življenje polnokrvno zaživelo. Ker so ljudje zaupali v smiselnost ukrepov in jim sledili, zdaj verjamejo, da se lahko vrnejo v normalno življenje.