Kako ravnati v primeru izolacije? Foto: BoBo
Kako ravnati v primeru izolacije? Foto: BoBo

Ob intenzivnem naraščanju števila okuženih z novim koronavirusom so se slovenski epidemiologi odločili, da bodo posamezniki že na točkah za testiranje prejeli konkretna navodila, kako ravnati v primeru okužbe oz. takrat, ko so bili okužbi le izpostavljeni. Omenjene dokumente so danes hkrati objavili tudi na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"Za učinkovitejše delo epidemiologi ne moremo poiskati vsakogar, tukaj zamujamo, ker je številka prevelika – to bi radi modificirali na tak način, da bi vsak dobil informacijo, kaj je treba početi v izolaciji, na kaj je treba biti pozoren," je na novinarski konferenci dejala namestnica Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager, ki je omenjena navodila tudi podrobneje predstavila.

"Na vseh točkah za testiranje bodo ljudje dobili že vnaprej striktne napotke, koga morajo obvestiti, če so bili v stiku z nekom. Vsakogar ne bomo mogli poklicati, bomo pa poskušali prednostno rizične ljudi, da zaznamo koga, ki je v stiski, pa si sam ne zna pomagati," je še dodala.

Čez dan bo aktiviran tudi portal, kjer bodo osebe po prejemu obvestila o potrjeni okužbi lahko dobile kodo za aktivacijo v aplikaciji #Ostanizdrav. Sicer pa Čakš Jagrova ob spremenjenem načinu testiranja meni, da bi bilo verjetno smiselno, da bi svojo kodo dobili tudi tisti, ki imajo okuženega v družini in tudi sami simptome, značilne za covid-19, ter bi zanje zdravnik na podlagi epidemiološke situacije ocenil, da so zelo verjetno okuženi.

Sorodna novica Velik porast števila okuženih med 35. in 45. letom, med okuženimi več žensk

Izolacija predvidoma traja deset dni, lahko sledi podaljšanje

V navodilih za tiste, ki imajo potrjeno okužbo, je poudarjeno, kaj pomeni izolacija – v tem času ne smete zapuščati doma, omejiti morate stike z drugimi in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. O okužbi morate obvestiti tudi vse tiste, s katerimi ste bili v stiku v obdobju dveh dni pred pojavom in po pojavu simptomov (če ste brez njih, pa v obdobju dveh dni pred odvzemom vzorca, s katerim je bila pri vas potrjena okužba).

"Osebni zdravnik bo tisti, ki vas bo spremljal, vam odprl bolniško odsotnost, vas vodil, koliko časa boste v izolaciji," je dejala Čakš Jagrova.

Kaj pa zagotavljanje osnovnih življenjskih potrebščin?

Za zagotavljanje osnovnih živil, higienskih potrebščin in zdravil epidemiologi svetujejo, da se s svojci, sosedi ali prijatelji dogovorite, da vam jih priskrbijo in dostavijo na dom. Pri dostavi naj v vaš dom ne vstopajo, ampak naj potrebščine pustijo pred vhodnimi vrati in vas o tem obvestijo po domofonu ali telefonu.

Za zagotavljanje osnovnih življenjskih potrebščin se lahko obrnete tudi na lokalno skupnost (na primer lokalna izpostava Rdečega križa, prostovoljci itd). Priporoča se tudi uporaba alternativnih metod nakupovanja, kot so spletna prodaja in dostava na varen način, pri čemer dostavljavec ne vstopa v vaš dom in vam dostavi paket pred vhodna vrata. Več informacij lahko najdete TUKAJ.

Če osebni zdravnik ni dosegljiv, pokličite najbližjo dežurno ambulanto ali nujno medicinsko pomoč na telefonsko številko 112, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. Povejte jim, da je bila pri vas potrjena okužba s SARS-CoV-2.

Izolacija traja najmanj deset dni od začetka bolezni. Če posameznik okužbo preboleva brez simptomov, pa deset dni od pozitivnega testa na prisotnost koronavirusa. Ko je opaziti poslabšanje zdravstvenega stanja, je treba poklicati osebnega zdravnika ali številko 112, če je stanje resno, opozarja epidemiologinja.

Ob morebitnem hujšem poteku bolezni ali njenem daljšem trajanju se izolacija podaljša. Kontrolni brisi oziroma kontrolna testiranja niso potrebna, so med drugim poudarili na NIJZ-ju. Konec izolacije nastopi takrat, ko mine zadnjih 48 ur brez simptomov in znakov bolezni.

Stiki z bližnjimi v času izolacije

Če si gospodinjstvo delite z več osebami, epidemiologi svetujejo, da z njimi zmanjšajte stike oziroma vzdržujte medosebno razdaljo vsaj dva metra. Ko in če je potreben tesnejši stik, si namestite masko. Poleg tega se ne zadržujte v istih prostorih kot drugi. Če je mogoče, se umaknite v prostor, kjer boste le vi − tudi spite v ločenem prostoru. Priporoča se uporaba ločene kopalnice. Če te možnosti ni, uporabljajte kopalnico takrat, ko drugih v njej ni. Za prhanje jo uporabite zadnji v tistem dnevu. Pri uporabi kuhinje se izogibajte stikom z drugimi člani gospodinjstva in se ne zadržujte hkrati z njimi.

Obroke hrane uživajte ločeno od drugih članov. Pred pripravo hrane si skrbno umijte roke. Ne pripravljajte hrane za druge člane gospodinjstva. Pomembno je, da vsakič počistite za sabo, tako površine, ki ste se jih dotikali, kot tudi posodo in pribor, ki ste jih uporabljali. Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan.

Ministrstvo za zdravje in strokovna skupina sta jasno definirala in zdravnikom poslala navodila, kako definirati tesne tvegane stike, tudi napotek, koliko časa traja izolacija in koga poslati na odvzem brisa. Za navodilo, da bi moral nekdo že po treh dneh nekazanja znakov nazaj na delo, nisem slišala, in to seveda ne drži. Treba je identificirati visoko tvegan stik, pri tem pa zagotoviti 10-dnevno karanteno – če pa vmes oseba zboli, se 'prekvalificira' v izolacijo in osebo pošljemo na testiranje ter ugotovimo, ali je okužena ali ne. Kakršno koli odstopanje od tega je lahko stvar posameznih situacij, ki pa niso znotraj epidemioloških priporočil.

Nuška Čakš Jager o tem, ali drži, da se lahko na delo vrnemo po treh dneh nekazanja simptomov

Kako ravnati v primeru izpostavljenosti okužbi?

Po besedah Čakš Jagrove pa navodila tistim, ki so bili izpostavljeni okužbi, priporočajo, kako preprečevati širjenje okužb, opredeljujejo, kdo je visoko tvegan tesen stik, "zato da lahko ljudje identificirajo, za koga je pomembno, da se popolnoma izolira oz. gre v karanteno".

Navodila konkretneje navajajo, naj se v obdobju 14 dni od izpostavljenosti okužbi ljudje izogibajo vsem nenujnim stikom z drugimi ljudmi. To še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi z oslabljenim imunskim sistemom (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka ...). Pri njih je namreč tveganje za težji potek bolezni višje.

V obdobju 14 dni naj pozorno spremljajo svoje zdravstveno stanje. Če se v tem času pojavijo simptomi ali znaki covida-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu ...), naj ostanejo doma in pokličejo osebnega ali dežurnega zdravnika, pri katerem bodo prejeli nadaljnja navodila.

Navodila so dostopna na spletni strani https://www.nijz.si/sl/izolacija

Na NIJZ-ju ob tem opozarjajo tudi na že večkrat poudarjene higienske ukrepe – da je uporaba mask eden od ukrepov, ki lahko prispeva k obvladovanju širjenja novega koronavirusa. Pomembno je tudi, da se hkrati izvajajo drugi ukrepi, kot so vzdrževanje priporočene medosebne razdalje, higiena kašlja in kihanja, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic.mm