Računalniška upodobitev koronavirusne različice beta. Foto: Reuters
Računalniška upodobitev koronavirusne različice beta. Foto: Reuters

Po podatkih WHO-ja so od 10. julija do 6. avgusta potrdili skoraj 1,5 milijona okužb, kar je 80 odstotkov več kot mesec prej. Ocenjujejo, da je število okužb naraslo zaradi pojava nove različice koronavirusa, večjega števila potovanj in slabše odpornosti.

V istem času se je zmanjšalo število smrti, povezanih s covidom-19, za 57 odstotkov, na skupno 2500. "Na podlagi razpoložljivih dokazov je tveganje za javno zdravje na svetovni ravni, ki ga predstavlja EG.5, ocenjeno kot nizko," je sporočil WHO, ki je eris označil za "interesno različico".

Profesor John Edmunds, strokovnjak za nalezljive bolezni na Londonski šoli za higieno in tropsko medicino, je za Guardian dejal, da bi lahko nova različica povzročila povečanje incidence, vendar je tudi dodal, da so "zaporedni valovi podrazličic omikrona vzorec zadnjih 18 mesecev".

WHO sicer opozarja, da je verjetno resnično število okužb in mrtvih precej višje, saj številne države ne izvajajo več rednega nadzora okužb. Večino novih primerov so sicer potrdili na območju zahodne tihomorske regije, kjer so opazili 137-odstotni porast števila okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Okužbe s to različico so vse pogostejše med drugim v ZDA, Združenem kraljestvu in na Kitajskem, še poroča Guardian.