Kremiranje umrlih s covidom-19 v krematoriju v New Delhiju. Foto: Reuters
Kremiranje umrlih s covidom-19 v krematoriju v New Delhiju. Foto: Reuters

Samo v zadnjem dnevu so v Indiji potrdili 346.789 novih okužb in 2624 umrlih s covidom-19, kar je največ do zdaj.

Številni strokovnjaki opozarjajo, da država kljub alarmantnim številkam še vedno ni blizu vrha drugega vala epidemije covida-19. Tega naj bi dosegli šele čez najmanj tri tedne.

Začasni krematoriji na parkiriščih

Hudo je v prestolnici New Delhi, kjer ponekod covidni bolniki zaradi pomanjkanja postelj in kisika umirajo pred bolnišnicami. Ena izmed pristojnih ustanov je kar na parkirišču vzpostavila začasni krematorij, da bi tako pomagali ob kopičenju trupel.

Bolnišnice v New Delhiju opozarjajo, da so na robu zmogljivosti, intenzivni oddelki so povsod polni, bolnišnice pa ne morejo več sprejemati obolelih. "Umrli bodo v nekaj minutah. Bolnike lahko vidite: so na respiratorjih, potrebujejo močan dovod kisika. Če bo kisika zmanjkalo, jih bo večina umrla," je dejal zdravnik Sumit Ray iz bolnišnice Holy Family Hospital.

Spet neka druga bolnišnica je po pisanju BBC-ja, sporočila, da ima zalog kisika le še za 30 minut.

Kisik dostavljajo z vlaki, helikopterji

Indijska vlada je zato organizirala posebne vlake, ki dostavljajo kisik najbolj prizadetim mestom. Pozvala pa je tudi proizvajalce, naj okrepijo proizvodnjo kisika in drugih nujnih zdravil, ki jih primanjkuje. Prav danes je v mesto Lucknow prispel vlak z okoli 30.000 litri kisika, vendar je mesto tako hudo prizadeto, da bo to verjetno zadostovalo le za pol dneva.

"Za zdaj je še prezgodaj pisati, ali je nova različica virusa B.1.617 odgovorna za tako hitro rast okužb, vendar pa se obravnava kot možnost," pa je zapisal portal Deutsche Welle. Ob tem navajajo, da je 60 odstotkov vseh potrjenih okužb povezanih z različico B.1.617.

Strokovnjaki se bojijo, da bi lahko nova različica novega koronavirusa, ki je že druga mutirana različica, postala "supermutant", ki se bo razširil po svetu.

Direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je nad stanjem v Indiji izrazil "globoko zaskrbljenost": "Stanje je kompleksno in zahteva drugačen odziv v različnih delih države, zato pozdravljam odločitev vlade, ki je sprejela ukrepe za omejitev socialnih stikov in zvišala proizvodnjo cepiva."

Omenjeno indijsko različico virusa so že potrdili v Nemčiji, Belgiji, Združenem kraljestvu, v ZDA, Avstraliji in Singapurju. Britansko ministrstvo za zdravje je potrdilo 77 primerov okužbe z novim koronavirusom B.1.617.

Zakaj bi bila indijska različica virusa lahko nevarna?

Indijska različica sestoji iz dveh mutacij proteina konice ovojnice virusa (E484Q in E484), ki omogoča virusu, da vstopi v celico in jo okuži. Virus se lahko nato hitro razširi po telesu, če se izmuzne protitelesom imunskega sistema ali protitelesom, razvitih po cepljenju, ali pa jih morda telo sploh nima. V nekaterih primerih pa so to t. i. indijsko različico virusa potrdili tudi v južnoafriški različici (B.1.353), brazilski različici (P1) in britanski različici (B.1.1.7.).

Po poročanju portala DW strokovnjaki opozarjajo, da tisti, ki so preboleli covid-19, in tisti, ki so bili cepljeni proti covidu-19, tako lahko ne bi bili toliko odporni proti novi različici virusa.
Do zdaj so med drugim potrdili tudi druge mutacije, kot je L452R, ki so jo potrdili v Kaliforniji, in B.1.429. v Nemčiji.

Svetovna zdravstvena organizacija poudarja, da je Indija "uničujoč opomnik", česa je novi koronavirus sposoben. Še na začetku letošnjega leta so indijske oblasti verjele, da so premagale virus, saj je bilo sredi novembra v državi z 1,3 milijarde prebivalcev manj kot 11.000 dnevnih okužb.

Poslabšanje razmer tudi v Pakistanu

O poslabšanju epidemioloških razmer poročajo tudi iz sosednjega Pakistana, kjer so bolnišnice tik pred kolapsom. V državi so doslej sicer potrdili okoli 790.000 okužb in skoraj 17.000 smrti. Pravo število mrtvih v povezavi s covidom-19 je verjetno precej višje, je opozoril predstavnik pakistanskega medicinskega združenja Kaiser Sajad.

Na intenzivni negi je trenutno skoraj 4700 bolnikov, kar je največ doslej. Dobavitelji kisika so že opozorili oblasti pred pomanjkanjem zaradi povečanega povpraševanja.

Izrael prvič po 10 mesecih brez smrtne žrtve covida-19

V Izraelu prvič po desetih mesecih na dnevni ravni niso zabeležili novih smrtnih žrtev covida-19. Zadnji val okužb z novim koronavirusom je v državi vrhunec doživel januarja, odtlej pa se zadeve umirjajo in oblasti hkrati s hitrim napredkom cepljenjem tudi rahljajo omejitvene ukrepe. Doslej je s covidom-19 umrlo 6346 ljudi.

Močno se je znižalo tudi število hudo bolnih covidnih bolnikov, ki jih je bilo nazadnje približno 160, še konec januarja pa okrog 1200.

Izrael je pri cepljenju proti covidu-19 najuspešnejša država na svetu. S kampanjo cepljenja so začeli decembra lani in so vse odtlej na vrhu držav po številu razdeljenih odmerkov glede na število prebivalcev. Država s približno devetimi milijoni prebivalcev se zaenkrat zanaša zgolj na cepivo proizvajalcev Pfizer in BioNTech, pri katerem sta za zaščito potrebna dva odmerka. V četrtek so presegli mejnik petih milijonov ljudi, ki so prejeli že oba odmerka.

Epidemija v Indiji dobiva grozljive razsežnosti