"Na dan lahko pojeste deset zrezkov ali se povzpnete v steno s 140 kilogrami, ne da bi država stala spodaj in zavarovala vrv." Foto: EPA

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v pogovoru za več regionalnih časopisov sporočil, da se namesto nadzora države zdaj zanaša na odgovornost vsakega posameznika. Kriza je po njegovem mnenju na prelomni točki, saj se iz "akutnega izziva za celotno družbo spreminja v zdravstveno težavo posameznika".

Tistim, ki še niso bili cepljeni, je treba jasno povedati, da se bodo prej ali slej okužili, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Kurz.

Kljub temu pa imajo ljudje v liberalni demokraciji po njegovih besedah pravico ravnati nerazumno: "Na dan lahko pojeste deset zrezkov ali se povzpnete v steno s 140 kilogrami, ne da bi država stala spodaj in zavarovala vrv."

Država se mora zdaj vrniti k svojim temeljnim nalogam, je poudaril kancler in dodal, da zaradi napredka pri cepljenju, nošenja mask in množičnega testiranja razmere niso primerljive z lanskim poletjem.

V Avstriji so omejitvene ukrepe zrahljali na začetku meseca, med drugim so znova odprli restavracije. Od takrat se je sedemdnevna pojavnost novih okužb na 100.000 ljudi povečala s sedem na deset. Zaradi širjenja bolj nalezljive koronavirusne različice delta zdravstveni strokovnjaki tudi v Avstriji pričakujejo četrti val epidemije, poroča DPA.

Izrael rizičnim skupinam ponudil poživitvene odmerke

Izraelski minister za zdravje Nican Horovic je sporočil, da bo odraslim z oslabljenim imunskim sistemom, ki so že bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva podjetja Pfizer, omogočeno cepljenje s tretjim odmerkom tega cepiva.

Rizične skupine lahko tretji odmerek prejmejo takoj, medtem ko oblasti še preučujejo, ali bo na voljo tudi za množično cepljenje.

Zaradi hitrega širjenja bolj nalezljive koronavirusne različice delta se je v Izraelu, ki ima eno najvišjih stopenj precepljenosti na svetu, dnevno število okuženih z enomestnega števila v zadnjem času povečalo na približno 450.

Proizvajalca cepiva Pfizer in BioNTech sta v četrtek sporočila, da bosta regulatorje zaprosila za odobritev tretjega, "poživitvenega" odmerka, ki bo okrepil zaščito cepljenih pred okužbo z novim koronavirusom, še posebej z novimi različicami virusa. Ugotavljata, da se imunost po cepljenju z njunim cepivom proti covidu-19 sčasoma zmanjšuje.

90-letnica bila hkrati okužena z dvema različicama

V Belgiji je marca letos umrla 90-letna ženska, pri kateri so identificirali okužbo z dvema različicama novega koronavirusa hkrati. Zdravniki predvidevajo, da se je z dvema različicama okužila prek stika z dvema različnima človekoma.

90-letnico so marca sprejeli v bolnišnico v belgijskem mestu Aalst. Njeno stanje se je hitro poslabšalo, umrla pa je pet dni po sprejemu.

Bolnišnico v kraju Aalst, kjer je bila hospitalizirana preminula, sta novembra lani obiskala belgijski kralj Filip in kraljica Matilda. Foto: EPA
Bolnišnico v kraju Aalst, kjer je bila hospitalizirana preminula, sta novembra lani obiskala belgijski kralj Filip in kraljica Matilda. Foto: EPA

BBC poroča, da so žensko sprejeli v bolnišnico zaradi več padcev, na dan hospitalizacije pa so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Guardian navaja, da je bila raven kisika v njeni krvi ob sprejemu običajna, nato pa so se razvile dihalne težave.

Strokovnjaki so pozneje ugotovili, da je bila hkrati okužena z različicama alfa in beta, ki ju Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) obe uvršča med "skrb vzbujajoči". 90-letnica ni bila cepljena proti covidu-19.

Vodja raziskave, molekularna biologinja Anne Vankeerberghen, priznava, da ne vedo, kako se je preminula okužila. Živela je sama, vendar je k njej prihajalo več različnih ljudi, ki so ji pomagali pri opravilih, navaja BBC. "Obe različici sta takrat krožili po Belgiji, zato je verjetno, da se je gospa okužila z dvema različicama virusa od dveh različnih ljudi," sklepa vodja raziskave.

"Težko je reči, ali je sočasna okužba z dvema skrb vzbujajočima različicama vplivala na hitro poslabšanje stanja bolnika," še priznavajo zdravniki.

Domnevni primeri dvojne okužbe tudi v Braziliji in na Portugalskem

Raziskavo trenutno predstavljajo na evropskem kongresu mikrobiologije in nalezljivih bolezni, poroča Guardian. Anne Vankeerberghen meni, da je to zelo redek pojav, saj do zdaj še ni bilo drugih objavljenih primerov, vendar ocenjuje, da je "fenomen najverjetneje podcenjen".

Januarja so brazilski strokovnjaki poročali o dveh ljudeh, ki sta bila hkrati okužena z dvema različicama, ena je bila skrb vzbujajoča različica gama. Njihova raziskava še ni bila objavljena v nobeni medicinski reviji. Na Portugalskem so medtem pred kratkim obravnavali 17-letnico, ki se je najverjetneje okužila z novo različico koronavirusne bolezni, medtem ko je še okrevala po covidu-19, poroča BBC.