Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

"Kdaj točno bomo sproščanje začeli, se bomo dogovarjali prihodnji teden," je v oddaji Odmevi dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Podrobnosti bodo znane po sestankih v ponedeljek in torek.

Logar je ob tem pojasnila, da splošni ukrepi, kot so vzdrževanje razdalje, nošenje mask, razkuževanje, prezračevanje in delo od doma, ostajajo v veljavi in se v naslednjih tednih zagotovo ne bodo spreminjali. "Dejavnosti, ki se bodo sproščale, so predvsem tiste, kjer so prisotni kratkotrajni stiki med uporabniki in ponudniki storitev, kjer prostorske razmere omogočajo, da ni prevelike gneče, ter v dejavnostih na prostem." Kot je dodala, bodo najprej poskušali najti tiste dejavnosti, pri katerih se lahko z osnovnimi ukrepi zagotavlja varnost tako ponudnikom kot uporabnikom.

Najmanj sproščanja bo po besedah Logar na področju zdravstva, socialne varnosti in šolstva. "To so dejavnosti, pri katerih moramo zagotoviti čim večjo varnost tako za uporabnike kot zaposlene," je pojasnila.

Hitrost sproščanja bo odvisna tudi od precepljenosti populacije. "Nikakor pa ne bomo sproščali po zgledu Skandinavcev in Velike Britanije," je napovedala. Na Danskem in v Angliji so večino epidemioloških ukrepov namreč opustili v kratkem časovnem obdobju.

Kot je pozneje Logar pojasnila za Odmeve, je precepljenost v državah, ki so ad hoc sprostile večino ukrepov, precej višja. "Te države imajo predvsem v starostnih skupinah, ki pogosteje prihajajo v bolnišnice in imajo težji potek bolezni, skoraj 100-odstotno precepljenost. Pri nas smo daleč od tega. Tudi splošna precepljenost je pod 60 odstotki, kar onemogoča hitro sprostitev ukrepov." Zato se strokovna skupina namesto k enkratni hitri sprostitvi ukrepov bolj nagiba k počasnemu in postopnemu sproščanju.

Sproščanje bo odvisno tudi od razmer v zdravstvu. Ob tem je opozorila, da stanje na covidnih oddelkih bolnišnic trenutno ni ugodno. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 po podatkih vlade namreč hospitaliziranih 429 bolnikov, 20 več kot dan prej, na intenzivnih oddelkih pa 116, kar je pet manj kot dan prej.

Logar je v četrtek za Radio Slovenija napovedala, da bi lahko bilo prvo sproščanje ukrepov v trgovinski dejavnosti in da se pogovarjajo, kje so področja, kjer bi pogoj PCT tudi v Sloveniji varno umaknili iz uporabe.

Sestanek vlade z zdravstvom

Strokovna skupina naj bi o sproščanju ukrepov razpravljala na sestanku prihodnji ponedeljek. V torek popoldne pa naj bi na Brdu pri Kranju po neuradnih informacijah vlada o sproščanju ukrepov razpravljala s predstavniki zdravstva.

Po besedah ministra Zdravka Počivalška bo vlada ukrepe sproščala v skladu z izboljšanjem zdravstvenega stanja v povezavi z epidemijo.

Počivalšek je dejal še, da se morajo ljudje najprej držati tistih ukrepov, ki so že v veljavi, in biti odgovorni do sebe in do drugih. "Nimamo pravice, tudi če imamo različne poglede na to zgodbo, s svojimi dejanji ogrožati bližnjih, sosedov, partnerjev in sodelavcev," je še dodal.

Pogovor z Matejo Logar o sproščanju ukrepov