Nemška kanclerka Angela Merkel med zasedanjem vladnega kabineta. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel med zasedanjem vladnega kabineta. Foto: Reuters

"Zanašanje na upanje nam ne bo pomagalo. Položaj postaja zelo resen, zato obstoječi ukrepi ne bodo zadoščali, da bi pozimi obvladali pandemijo," je dejala Merklova na srečanju s poslanci iz krščanske unije (CDU/CSU) v parlamentu.

Merkel: Novi ukrepi bodo nujni še pred božičem
Trenutni ukrepi ne zadostujejo, da bi se znižalo visoko številno na novo potrjenih okužb dnevno. Nemška kanclerka je zato prepričana, da bodo morali še pred božičem sprejeti nove strožje ukrepe za zajezitev epidemije covida-19. Napovedala je še, da se bo o tem v prihodnjih dneh pogovorila z ministrskimi predsedniki dežel.

Ukrepi niso ustavili širjenja novega koronavirusa
Omejitveni ukrepi oziroma delna karantena, ki je v Nemčiji v veljavi od novembra, so upočasnili, a niso ustavili širjenja novega koronavirusa.
Iz Nemčije v ponedeljek poročajo o 12.332 okužbah z novim koronavirusom in 147 smrtih obolelih s covidom-19. Številke o novih okužbah v nedeljo in ponedeljek so običajno nižje, saj ob koncih tedna izvedejo tudi manj testov.

Prazne ulice v Mannheimu v Nemčiji. Foto: EPA
Prazne ulice v Mannheimu v Nemčiji. Foto: EPA

Minister Altmaier: Položaj je slabši od pričakovanj.
Tudi nemški gospodarski minister Peter Altmaier meni, da ukrepi za zajezitev niso učinkoviti, saj je število okužb visoko. Več nemških politikov je zato pozvalo k še strožjim ukrepom.
Vztrajna visoka stopnja okužb je "veliko slabša od naših pričakovanj", je dejal nemški gospodarski minister Peter Altmaier in dodal, da "lahko in moramo reči, da prejšnji ukrepi niso dovolj za zaustavitev drugega vala okužb".

Altmaier je napovedal, da bodo v prihodnjih dneh in tednih potekala zelo intenzivna posvetovanja o morebitnih dodatnih ukrepih. V Nemčiji od začetka novembra veljajo delno zaprtje javnega življenja in gospodarstva in omejitve medosebnih stikov.

Nemški politiki tako na zvezni kot deželni ravni so že pozvali k strožjim protikoronskim ukrepom, kjer so žarišča okužb. Bavarska pa je konec tedna sprejela odločitev o novih ukrepih.

Zvonci opominjajo učitelje na odpiranje oken

V nemških šolah pa se zvonci oglasijo pogosteje kot sicer. Poleg zvonjenja ob začetku in koncu šolske ure po novem zvonijo tudi vsakih 20 minut, da opomnijo učitelje k prezračevanju prostorov. Poleg ohranjanja medosebne razdalje je prezračevanje ukrep, ki naj bi pripomogel k zmanjšanju okužb z novim koronavirusom.

  • Rusija začela cepljenje
Cepljenje v Rusiji. Foto: EPA
Cepljenje v Rusiji. Foto: EPA

Rusija je prva država, ki je začela množično cepljenje prebivalstva proti novemu koronavirusu. Cepljenje je prostovoljno in brezplačno, prvi odmerki pa so namenjeni zaposlenim v zdravstvu, šolstvu in socialnih službah. Zadnje priprave medtem potekajo v Združenem kraljestvu.

  • Na Hrvaškem visoka incidenca okužb

Na Hrvaškem so ob opravljenih 5356 testih potrdili 1886 okužb in 59 smrti s covidom-19. Okužen je vsak četrti testirani. 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1154. Največ okuženih je še vedno v županiji Mesto Zagreb, iz Istrske županije poročajo o 82 novih primerih.

Vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je povedal, da je bil delež pozitivnih izvidov testov v preteklih 14 dneh 35,6-odstoten, medtem ko je bilo od začetka razglasitve epidemije pozitivnih 23 odstotkov od skupaj skoraj 816.300 brisov testov. Zato so na Hrvaškem sprejeli sklep, da morajo tudi ljudje, ki so okrevali po bolezni covid-19, še naprej uporabljati obrazne maske. Kot je dejal Capak, "ni znanstvenih dokazov, ki bi potrdili, da imunost ne vpliva na prenos virusa".

Dijaki znova v šolske klopi 18. januarja
Hrvaški premier Andrej Plenković je na ponedeljkovi vladni seji povedal, da bodo po posvetovanjih z ministrstvom za znanost in izobraževanju v večini županij srednje šole začele s poukom na daljavo prihodnji ponedeljek ter da se bodo dijaki vrnili v šolske klopi po zimskih šolskih počitnicah 18. januarja. Pričakuje, da bodo tudi na ta način prispevali k zmanjševanju okužb z novim koronavirusom v državi.

Dodatek za zdravstvene delavce in 200 evrov božičnice za javne uslužbence
Hrvaška vlada je prav tako sprejela odločitev, da bodo vsi zdravstveni delavci, ki skrbijo za obolele s covidom-19, dobili poseben mesečni dodatek v višini desetih odstotkov osnovne plače. Enak dodatek bodo dobili tudi zaposleni v javnih socialnih ustanovah in zaporih ter tisti pripadniki hrvaških oboroženih sil, ki skrbijo za bolnike s covidom-19. Poseben mesečni dodatek bo izplačan z novembrsko plačo. Hrvaška vlada je še sklenila, da bodo zaposleni v državnih in javnih službah dobili božičnico v višini 200 evrov.

Začetek množičnega cepljenja proti covidu-19
  • V Avstriji slaba udeležba na množičnem testiranju

Zaradi slabega odziva na že končanem množičnem testiranju v avstrijskih zveznih deželah Tirolska in Predarlsko je avstrijski kancler Sebastian Kurz dopustil možnost dodatnih spodbud za udeležbo na testiranju. Na Dunaju tako po novem testirajo tudi brez predhodne prijave. Vlada bo odločitev o drugem delu množičnega testiranja sprejela še ta teden.

Kurz je poskušal pomiriti tudi zaskrbljenost ljudi zaradi navala na nakupovalne centre pred božičnimi prazniki. Prebivalce je pozval, naj svoje nakupovanje porazdelijo.

V Avstriji bo sicer od srede decembra do 10. januarja veljala omejitev vstopa v državo, po tem datumu Kurz ni naklonjen njenemu podaljšanju, saj da mora ostati Evropa brez meja, ukrepi pa da so smiselni le za čas decembrskih praznikov.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 2263 okuženih, 57 obolelih je umrlo.

Odziv na splošno testiranje v Avstriji je bil slab, zato vlada razmišlja o drugem delu testiranj po državi. Foto: EPA
Odziv na splošno testiranje v Avstriji je bil slab, zato vlada razmišlja o drugem delu testiranj po državi. Foto: EPA
  • Danska zapira občine

Danska premierka Mette Frederiksen je od 9. decembra napovedala zaprtje barov, restavracij, muzejev in kinodvoran v 38 občinah (od 98) po državi, ki so najbolj prizadete, med njimi je tudi København. Študentje, srednješolci in učenci višjih razredov bodo imeli pouk na daljavo. Prebivalce je pozvala, naj božič in vstop v novo leto praznujejo v skupinah z največ do deset ljudi. Novi ukrepi bodo veljali do 3. januarja.

  • Litva podaljšala ukrepe do konca leta

Vlada v Litvi je zaostrila in podaljšala ukrepe do konca leta. V državi bo od srede naprej odhod od doma priporočljiv le v primeru odhoda na delo, obiska zdravnika ali nakupovanja. Zbiranja in zasebna praznovanja bodo omejena na do dve družini ali dve gospodinjstvi.

Protikoronske ukrepe so zaostrili tudi za trgovine in izobraževalne ustanove. V trgovinah bo od zdaj dovoljen en kupec na 15 kvadratnih metrov. Z izjemo osnovnih šol bo pouk potekal na daljavo. Prav tako nameravajo podaljšati božične počitnice. Zaposleni v državnih ustanovah in podjetjih pa so bili pozvani, naj v celoti ali deloma preidejo na delo od doma.

Litva je jeseni zaznala skokovit porast novih okužb z novim koronavirusom. V državi s približno tremi milijoni prebivalci so do zdaj potrdili več kot 76.000 okužb z novim koronavirusom.