V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so ta teden opozorili, da je zaradi zamud pri povračilih stroškov ogrožena likvidnost socialnovarstvenih zavodov. Foto: BoBo
V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so ta teden opozorili, da je zaradi zamud pri povračilih stroškov ogrožena likvidnost socialnovarstvenih zavodov. Foto: BoBo

Kot so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zapisali v odzivu na opozorilo Skupnosti socialnih zavodov, so bili vsi posredni proračunski uporabniki in koncesionarji o podrobnostih glede dodeljevanja sredstev obveščeni večkrat, sočasno in v pisni obliki. Prav tako so sklepe o obsegu sredstev za financiranje dodatka vsi prejeli na enkrat.

Sorodna novica Koncesionarji, ki so med epidemijo delali, pri izplačilih rizičnih dodatkov tavajo v temi

Večini javnih zavodov so bile po navedbah ministrstva odredbe za izplačilo sredstev za financiranje kriznih dodatkov v marcu izplačane 3. julija, in sicer za skupaj 5.484.396,59 evra. Istega dne so na ministrstvo za finance posredovali gradivo za zagotovitev sredstev v skupni višini 10.467.506,42 evra, in sicer za kritje stroškov za marec, april in maj za vse izvajalce, katerih računi so bili v postopku preverjanja utemeljenosti zahtevkov potrjeni, so pojasnili. Preostali računi so še v postopku pregledovanja in usklajevanja z izvajalci, ki so bili pozvani k ustreznim popravkom in dopolnitvam in bodo finančnemu ministrstvu posredovani pozneje, so dodali.

Vnaprej določen postopek za izplačilo sredstev določa, da izvajalci za vsak mesec posebej in v zahtevanih rokih naslovijo zahtevke za povračilo dodatkov. Ministrstvo pa potem v postopku preverja utemeljenost prejetih zahtevkov, nato pa finančnemu ministrstvu posreduje skupni zahtevek za zagotovitev pravic porabe v svežnju po skupinah posrednih proračunskih uporabnikov, in torej ne posamično, so zapisali. Finančno ministrstvo nato na podlagi prejetega pripravi vladno gradivo za zagotovitev pravic porabe. Ko so te zagotovljene, ministrstvo pripravi odredbe za izplačilo, ki jih zopet posredujejo finančnemu ministrstvu v postopek izplačila, so postopek od zahtevka za povračilo do izplačila opisali na ministrstvu za delo.

Koncesionarji še vedno brez nakazil

Na ministrstvu za delo so pojasnili tudi, da koncesionarji res še niso dobili sredstev, in sicer zato, ker je bilo treba na podlagi usmeritev finančnega ministrstva ločiti plačila za javni in zasebni sektor. Ministrstvo za delo bo finančnemu ministrstvu posredovalo skupni zahtevek za zagotovitev pravic porabe za koncesionarje šele, ko bodo koncesionarji posredovali podatke, za katere so jih zaprosili 19. junija, so še zapisali.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so ta teden opozorili, da je zaradi zamud pri povračilih stroškov ogrožena likvidnost socialnovarstvenih zavodov. Anketa med člani skupnosti je namreč pokazala, da je le del izvajalcev – med njimi ni nobenega izvajalca s koncesijo – doslej prejel povrnjene stroške zaradi izplačil kriznih dodatkov zaposlenim v marcu.