Deček, ki je bil cepljen proti covidu-19 v Indiji, stoji za kartonasto inštalacijo, na kateri piše:
Deček, ki je bil cepljen proti covidu-19 v Indiji, stoji za kartonasto inštalacijo, na kateri piše: "Cepljen sem." Foto: EPA

Cepivo naj bi bilo v določenih državah v uporabi jeseni 2023.

"Naš cilj je, da bi lahko imeli eno letno cepivo, da bi se izognili težavi, ko ljudje v zimskem času ne želijo prejeti dveh ali treh odmerkov cepiva," je dejal direktor podjetja Stéphane Bancel.

Številne države so se odločile za tretji odmerek cepiva predvsem za starejše prebivalce, medtem ko sta se Izrael in Čile odločila za že četrti odmerek.

Na začetku leta je tudi Bancel nakazal, da bi bil jeseni 2022 potreben četrti odmerek cepiva, saj da učinkovitost cepiva pada. Evropska agencija za zdravila (EMA) pa se je že izrekla proti četrtemu odmerku v prihodnjih mesecih.

V Grčiji kazni za necepljene starejše od 60 let

Sorodna novica Avstrijska vlada potrdila obvezno cepljenje in visoke kazni za necepljene

Danes je v Grčiji začela veljati uredba, da bodo necepljenim državljanom, starejšim od 60 let, začeli izdajati globe. Sprva v znesku 50 evrov, od februarja naprej pa vsak mesec v znesku 100 evrov. Izkupiček kazni bo namenjen zdravstvenemu sistemu države.

Med izjemami so ljudje s potrdilom o prebolelosti in tisti, ki se ne morejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov.

Učitelji v Franciji zaradi ukrepov grozijo z novo stavko

Učitelji v Franciji zaradi ukrepov grozijo z novo stavko. Moti jih vladni protokol samotestiranja in napotitve v samoizolacijo, ki ovira delovanje pouka. Že prejšnji teden je bila zaprta skoraj polovica šol v Franciji, saj sindikat vladi očita premalo jasna pravila, ki bi omogočila šolanje čim večjemu številu učencev v učilnicah.

Razmere so postale neobvladljive, pravijo, saj starši poskušajo dobiti termine za cepljenje svojih otrok, dolge vrste pa se vijejo pred lekarnami, kjer opravljajo hitre teste. Sindikat je napovedal novi protest za 27. januar.

Otroci, ki imajo potrjeno okužbo s covidom-19, morajo ostati doma deset dni, njihovi sošolci pa morajo opraviti tri testiranja v štirih dneh. Francoska vlada je sicer obljubila pet milijonov evrov za nakup mask FFP2, prav tako pa so aktivirali več kot 3000 nadomestnih učiteljev, ki bodo nadomestili učitelje, ko bi bili ti okuženi ali pa bi morali iti v samoosamitev zaradi stika z okuženo osebo.

Izrael znižal karanteno na pet dni

Izrael je znižal število dni, potrebnih za samoosamitev, s sedem na pet dni, a le za tisti, ki so bili testirani kot pozitivni na covid-19 in imajo asimptomatske simptome. Do prejšnjega tedna je bila v veljavi desetdnevna samoosamitev.

Odločitev bo začela veljati v sredo. Karantena bo prenehala veljati po opravljenem hitrem testu, in sicer kar doma.

EU umaknil več držav s seznama, ki priporoča lažji vstop za potnike

Evropska unija je umaknila Avstralijo, Kanado in Argentino s seznama tistih držav, za katere velja, da imajo njihovi potniki, tudi necepljeni, preprostejši vstop v povezavo. Avstralija, Kanada in Argentina so zdaj na seznamu večine držav sveta, za katere EU priporoča omejitev vstopa.

Odločitev, ki so jo podprli veleposlaniki 27 članic EU-ja, so sprejeli zaradi naraščajočega števila okužb s koronavirusno različico omikron v teh treh državah. Omejeni seznam je sicer le priporočilo. Številne države EU-ja imajo namreč svoja individualna pravila, ko gre za potnike, ki prihajajo iz držav nečlanic EU-ja.

Na seznamu je sicer trenutno 13 držav, za katere EU pravi, da bi morale države članice "postopno odpraviti" omejitve potovanj, vključno s Čilom, Novo Zelandijo, Ruando in Savdsko Arabijo. Na seznamu je tudi Kitajska, vendar pod pogojem, da vzajemno odpravi omejitve potovanj za prebivalce EU-ja. Tega Peking, ki sledi t. i. ničelni strategiji glede covida-19, za zdaj še ni storil.

Tudi v Avstraliji število okužb kljub poletju skokovito raste