Slovaška bo izredne razmere razglasila že drugič med pandemijo, s tem bodo v državi začela veljati nova pravila. Foto: Reuters
Slovaška bo izredne razmere razglasila že drugič med pandemijo, s tem bodo v državi začela veljati nova pravila. Foto: Reuters

Slovaška skupina za krizno upravljanje se je zaradi naraščanja števila novih okužb v ponedeljek odločila, da v državi znova razglasi izredne razmere, je sporočil glavni epidemiolog Jan Mikas.

Razmere v državi so "izredno resne" in zahtevajo "zelo drzne odločitve", je opozoril slovaški premier Igor Matovič. Če bo vlada ukrep v sredo potrdila, bo izredno stanje v boju proti pandemiji Slovaška razglasila že drugič.

Sorodna novica Merklovo skrbi širjenje virusa; Francija ne namerava uvesti karantene

V skladu z novimi omejitvami, ki bodo začele veljati v četrtek, naj bi prepovedali vse športne in kulturne dogodke ter bogoslužja. Poroke in pogrebi bodo dovoljeni samo, če bodo udeleženci predložili negativni izvid testa na okužbo s koronavirusom, poroča AFP.

Restavracije, bari in kavarne se bodo morali zapreti ob 22. uri, vsi, ki niso člani istega gospodinjstva, pa bodo morali zunaj nositi maske, če med njimi ne bo dvometrske medsebojne razdalje. Na Slovaškem so maske sicer že zdaj obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih.

V državi s 5,4 milijona prebivalcev so do zdaj potrdili 9343 okužb z novim koronavirusom, s koronavirusno boleznijo je umrlo 44 ljudi.

Izredne razmere bo razglasila tudi Češka

Češki premier Babiš podrobnosti o omejitvah, ki naj bi jih v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa sprejela vlada, ni razkril, pričakuje pa, da bo vlada odločitev sprejela na izredni seji v sredo.

Češka, ki ima 10,7 milijona prebivalcev, je v zadnjih dneh zaznala rekordno rast števila okužb z novim koronavirusom. Do zdaj se je v državi okužilo 65.313 ljudi, s covidom-19 je umrlo 615 bolnikov.

Nemčija uvaja nove ukrepe

Nemčija bo zaradi porasta števila okužb ponekod omejila slavja v zaprtih prostorih na največ 50 udeležencev. Ukrep bo veljal v okrožjih, kjer so v sedmih dneh potrdili več kot 35 novih okužb na 100.000 prebivalcev.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob predstavitvi ukrepov danes označila trenutne razmere za zelo skrb vzbujajoče. Ocenila je, da so porast okužb opazili predvsem na metropolitanskih območjih. Je pa prepričana, da je treba na vsak način preprečiti podobno zaprtje gospodarstva in družbe, kot je bilo spomladi, zato se je treba na izbruhe odzvati lokalno.

Poudarila je, da bodo storili vse, da preprečijo sistemsko zapiranje šol. Nujna je vzpostavitev strategije testiranja za učitelje in otroke ter načina ravnanja ob potrditvi okužbe.

V ponedeljek so na Hrvaškem v 24 urah zaznali občutno manj okužb kot v torek. Foto: Reuters
V ponedeljek so na Hrvaškem v 24 urah zaznali občutno manj okužb kot v torek. Foto: Reuters

Na Hrvaškem v zadnjih 24 urah 135 novih okužb

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob 4494 testih potrdili 135 okužb z novim koronavirusom. Trije bolniki s covidom-19 so umrli, je danes sporočil tamkajšnji nacionalni štab civilne zaščite. Zaznali so trikrat več okužb kot v ponedeljek, ko so ob 3029 testih potrdili 45 novih okužb.

V zadnjem dnevu so največ novih okužb potrdili v Primorsko-goranski županiji, in sicer devet. V Istrski županiji sta bila potrjena dva nova primera.

Na Hrvaškem je trenutno 1158 aktivnih okužb z novim koronavirusom, v bolnišnicah se zdravi 274 bolnikov, 26 jih je priključenih na medicinske ventilatorje, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zaznali prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so okužbo potrdili pri 16.380 ljudeh. Zaradi covida-19 jih je do zdaj umrlo 275. Do zdaj so izvedli skupno nekaj manj kot 300.500 testov.

Hrvaški epidemiologi bodo kot nov ukrep za zajezitev širjenja novega koronavirusa predlagali tišjo glasbo v lokalih, ki je po njihovi oceni razlog, da ljudje med pogovorom zmanjšujejo medsebojno razdaljo in govorijo glasneje. Foto: Reuters
Hrvaški epidemiologi bodo kot nov ukrep za zajezitev širjenja novega koronavirusa predlagali tišjo glasbo v lokalih, ki je po njihovi oceni razlog, da ljudje med pogovorom zmanjšujejo medsebojno razdaljo in govorijo glasneje. Foto: Reuters

V hrvaških lokalih tišja glasba

Čeprav naj bi hrvaški štab civilne zaščite nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb v gostinskih lokalih gostincem predstavil do konca tedna, pa že odmeva zahteva, naj bo glasba v lokalih tišja. "Ko je hrup močan, je naravno, da se človek približa tistemu, s katerim se želi pogovarjati, saj ne more obdržati razdalje, če ne sliši, kaj drugi govori," je pojasnil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak.

Ko je hrup močan, je naravno, da se človek približa tistemu, s katerim se želi pogovarjati, saj ne more obdržati razdalje, če ne sliši, kaj drugi govori.

Krunoslav Capak

Kot je še razložil, obiskovalci lokalov zaradi hrupa govorijo glasneje, s čimer se ustvarja več aerosolov, ki potujejo hitreje in dlje, okužba pa se lažje širi. Glasbena podlaga v lokalih ostaja, le da mora biti tišja, je poudaril. Napovedal je še druge ukrepe za gostince v jesenskem in zimskem času, med njimi redno zračenje ter večjo vlažnost prostorov.

Gostinci odgovarjajo, da jim zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa že zdaj grozi zaprtje lokalov. V Istri, Primorsko-goranski in Splitsko-dalmatinski županiji so zato za eno uro protestno zaprli svoje obrate, podoben protest pa so napovedali tudi gostinci v Zagrebu in Dubrovniku.

Učenci v Moskvi so z začetkom septembra znova začeli obiskovati šole, potem ko so bili spomladi doma. Foto: Reuters
Učenci v Moskvi so z začetkom septembra znova začeli obiskovati šole, potem ko so bili spomladi doma. Foto: Reuters

Moskovski učenci bodo imeli daljše počitnice

Župan Moskve Sergej Sobjanin je za teden dni podaljšal jesenske šolske počitnice. S tem ukrepom želi prispevati k omejitvi širjenja okužb z novim koronavirusom, ki v ruski prestolnici od začetka septembra skokovito naraščajo.

Počitnice naj bi se prvotno začele naslednji ponedeljek in trajale teden dni, a jih je župan podaljšal do 18. oktobra. Kot je pojasnil v sporočilu, je upošteval priporočila zdravstvenih oblasti in porast števila okužb z novim koronavirusom.

Sorodna novica V Rusiji množično cepljenje proti covidu-19 že konec oktobra?

"Velik del tistih, ki se okužijo in so pogosto brez simptomov, predstavljajo otroci. Ko pridejo domov, virus zlahka prenesejo na odrasle in ostarele sorodnike, ki veliko resneje zbolijo," je zapisal v sporočilu in pozval: "Izkoristimo počitnice za znižanje ravni okužb in ostanimo zdravi."

Župan ruske prestolnice je šolarjem priporočil, naj preživijo proste dni doma ali na podeželju, izogibajo pa naj se trgovskih središč. Za gibanje naj izkoristijo domača dvorišča ali najbližji park.

V Rusiji so danes našteli 8232 novih primerov okužb z novim koronavirusom, od tega 2300 v Moskvi. Še 2. septembra so, denimo, ugotovili le nekaj manj kot 5000 novih primerov, od tega nekaj več kot 600 v Moskvi.

Moskva je pretekli teden starostnikom priporočila, naj ostajajo doma, podjetjem pa, da omogočijo čim več dela od doma. V Rusiji so sicer do zdaj potrdili približno 1,2 milijona primerov novega koronavirusa, umrlo je 20.545 ljudi s covidom-19.

Maske so bile na Nizozemskem sicer obvezne le na javnih prevoznih sredstvih, odslej pa jih bo treba nositi tudi v trgovinah. Foto: Reuters
Maske so bile na Nizozemskem sicer obvezne le na javnih prevoznih sredstvih, odslej pa jih bo treba nositi tudi v trgovinah. Foto: Reuters

Na Nizozemskem novi ukrepi, maske tudi v trgovinah

Drugi val okužb z novim koronavirusom bodo na Nizozemskem skušali omejitvi z novimi ukrepi. Prvič bodo v državi obvezne maske v trgovinah.

V državi s 17 milijoni prebivalcev, kjer so v primerjavi s sosednjimi državami uvedli manj ukrepov, so v tem tednu ugotovili po 3000 novookuženih na dan, v torek pa bodo začela veljati nova pravila, kar bo trajalo vsaj tri tedne.

"Trudimo se po najboljših močeh, a virus se trudi še bolj," je v ponedeljek dejal zdravstveni minister Hugo de Jong. Nizozemski premier Mark Rutte je na novinarski konferenci povedal, da je stanje v treh največjih mestih v državi Amsterdamu, Rotterdamu in Haagu resno in zahteva nujne ukrepe. Kot je še povedal, prebivalcem od torka dalje priporočajo, da v ta mesta ne potujejo, če ni nujno.

Nizozemske restavracije in bari bodo po novem odprti le do 22. ure, ljudem priporočajo, da delajo od doma, druženja po domovih so omejena na tri ljudi, na športnih prireditvah ne bo več navijačev.

Maske, ki so bile do zdaj obvezne na javnih prevoznih sredstvih, bodo zdaj obvezne tudi v trgovinah v omenjenih treh največjih mestih v državi. Trgovine ne bodo dovolile vstopa tistim, ki maske ne bodo nosili.

"Ti ukrepi bodo imeli zagotovo tudi posledice na gospodarstvo," je dejal premier Rutte in dodal: "A če bi se virus razširil, bi občutili še toliko večje posledice tudi v gospodarstvu."