Hrvaška obala ostaja relativno varna. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hrvaška obala ostaja relativno varna. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V preteklih 24 urah je zaradi covida-19 umrl še en človek, s čimer se je število smrtnih žrtev povečalo na skupno 154.

Na Hrvaškem se v bolnišnicah zdravi 117 bolnikov, od tega jih je sedem priključenih na medicinski ventilator.

Kot je sporočil štab civilne zaščite, je bilo od 25. februarja, ko so zaznali prvi primer okužbe, do danes 5318 okuženih s koronavirusom. Okrevalo je 4517 ljudi, umrlo pa 154. Do zdaj so testirali skoraj 123.200 ljudi, med njimi 1133 v preteklih 24 urah.

Največ novih okužb – pet – je bilo v Osiješko-baranjski županiji. Po tri so potrdili na območju Zagreba in Splitsko-dalmatinske županije, po dva pa v Istrski in Zadrski županiji. V Zadrski županiji je bil okužen poljski turist, ki se bo vrnil v domovino. V preostalih hrvaških obalnih županijah niso zaznali nobene nove okužbe v preteklih 24 urah.

Kmalu prve doze zdravila remdesivir

Vodja infekcijske klinike Fran Mihaljević v Zagrebu in članica nacionalnega štaba civilne zaščite Alemka Markotić sta za Večernji list potrdila, da bodo na Hrvaškem kmalu dobili prve doze zdravila remdesivir, ki ga uporabljajo za zdravljenje bolnikov s težkimi simptomi covida-19.

Hrvaški epidemiologi pa opozarjajo na skrb vzbujajoč pojav, da posamezne okužene osebe ne želijo razkriti vseh svojih stikov, predvsem prijateljev, ki bi namesto na počitnicah lahko končali v samoizolaciji. Tako otežujejo delo epidemiologom, predstavljajo pa tudi nevarnost za širjenje okužb.

  • Nov porast okužb v Srbiji

Covid oddelek bolnišnice v Novem Pazarju v Srbiji. Foto: Reuters
Covid oddelek bolnišnice v Novem Pazarju v Srbiji. Foto: Reuters

Na Zahodnem Balkanu so sicer v več državah spet potrdili več novih okužb kot dan prej. V Srbiji so poleg 287 novih okužb, kar je okoli 20 več kot v ponedeljek, potrdili še sedem smrti. Opravili so 9590 testiranj. V bolnišnicah je 3430 bolnikov, od tega jih je na ventilatorjih 143.

V Srbiji je zaradi covida-19 doslej umrlo 605 bolnikov. Število okuženih po državi naj bi se sicer zmanjševalo, še vedno je največ bolnikov v Beogradu in Novem Sadu. Kljub umiritvi razmer nameravajo zaenkrat ohraniti vse ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

  • V BiH 377 novih okužb

V BiH pa so potrdili več kot enkrat več primerov kot v ponedeljek. Medtem ko so v ponedeljek potrdili 165 novih okužb, jih je danes 377, umrla sta najmanj dva bolnika. Samo na območju Federacije BiH so potrdili 301 novo okužbo, od tega 167 v Sarajevu.

Ker se razmere ne umirjajo je krizni štab ponovno pozval državljane, naj upoštevajo zaščitne ukrepe, kot je na primer nošenje mask.

  • V Severni Makedoniji 75 okužb, v Črni gori 60

Severna Makedonija je potrdila en primer več kot v ponedeljek. Ob 75 novih okužbah - največ, 32, v Skopju, je ozdravelo 136 bolnikov. V zadnjem dnevu je umrlo še pet bolnikov, vsi so bili starejši od 50 let. Skupno je v državi bolezni podleglo 505 ljudi. Aktivnih pa je še 3589 primerov, od tega okoli tretjina v prestolnici.

V Črni gori so ob 456 testiranjih potrdili 60 novih okužb, umrla je ena oseba. Od začetka epidemije so potrdili 3361 okužb, umrlo je 53 bolnikov. V državi je še 1439 aktivnih okužb.