Hrvaška je terase lokalov odprla marca. Foto: EPA
Hrvaška je terase lokalov odprla marca. Foto: EPA

Na Hrvaškem je trenutno aktivno okuženih 12.767 ljudi, od tega je 1756 bolnikov v bolnišnicah. Najslabše epidemične razmere so v Primorsko-goranski županiji, kjer so v sredo zaznali 428 novih primerov okužbe, in v Šibeniško-kninski županiji s 181 primeri. Po drugi strani so v Istri odkrili le 14 novookuženih.

Epidemiolog Bernard Kaić je za portal N1 dejal: "Razmere so zelo slabe, podobne, kot so bile na vrhuncu drugega vala. Prosim, spoštujte vse ukrepe, ne organizirajte nenujnih srečanj. Mislim, da je zaprtje teras eden izmed ukrepov, o katerih bomo morali najprej razpravljati."

Na Hrvaškem so prvi primer okužbe z novim koronavirusom zaznali 25. februarja lani, od takrat se je v državi skupno okužilo več kot 285.000 ljudi, od katerih jih je 6185 umrlo. Do 7. aprila so na Hrvaškem cepili 432.601 človeka, od tega 100.808 z dvema odmerkoma.

Poljsko ministrstvo za zdravje: Številka vključuje več dni

Na Poljskem so v četrtek potrdili smrt 954 bolnikov s covidom, kar je največ v enem dnevu doslej, vendar ta številka po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva za zdravje vključuje smrti tudi smrti v času velikonočnega konca tedna.

Tiskovni predstavnik Wojciech Andrusiewicz je dejal, da številka 954 vključuje tudi 100 smrti pretekli petek, okoli 130 v soboto in 130 na veliko noč. "Ne gre za številke zadnjega dneva ali dveh. To poročilo vključuje precej žrtev v velikonočnem obdobju."

Naraslo je tudi število novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 27.887, vendar enako kot visoko število smrti tudi porast okužb pripisujejo poznejšemu poročanju o primerih med velikonočnim koncem tedna.

Na Poljskem, ki ima 38 milijonov prebivalcev, je doslej umrlo 56.000 bolnikov s covidom-19, potrdili pa so skoraj 2,5 milijona okužb z novim koronavirusom.
Razmere so trenutno še posebej težke v rudniški regiji Šleziji na jugu države, od koder so zaradi pomanjkanja bolnišničnih postelj morali covidne bolnike prepeljati v druge regije. Da bi zajezili širjenje okužb, so na Poljskem do 18. aprila zaprte šole, športne in kulturne dejavnosti, pa tudi nenujne trgovine.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Grčija: en odmerek dobila že skoraj petina prebivalcev

V Grčiji so proti covidu-19 najmanj enkrat cepili dva milijona ljudi, od okoli 11 milijonov prebivalcev jih je 691.000 prejelo tudi že drugi odmerek.

Grški premier Kiriakos Micotakis je v sredo zvečer vse državljane znova pozval, naj se cepijo, saj je prepričan, da je cepivo najboljši izhod iz pandemije. "Prosim vas, pustite se cepiti," je pozval.

Grška strategija cepljenja je fleksibilna, najprej so cepili najstarejše prebivalce, sedaj pa cepijo tudi že mlajše prebivalce otokov, saj so ti največji magnet v poletni turistični sezoni, ki jo želijo letos dobro izkoristiti. Dnevno cepijo več kot 55.000 ljudi.

V Grčiji so v sredo potrdili 3445 novih okužbah v roku 24 ur. V primerjavi z drugimi evropskimi državami beleži relativno malo novih okužb, kljub temu pa je bil zdravstveni sistem večkrat na robu svojih zmogljivosti predvsem zaradi posledic finančne krize.