Tudi na Hrvaškem se epidemija novega koronavirusa umirja. Na zgornji fotografiji prizor iz enega od lokalov v Zagrebu. Foto: EPA
Tudi na Hrvaškem se epidemija novega koronavirusa umirja. Na zgornji fotografiji prizor iz enega od lokalov v Zagrebu. Foto: EPA

Antigenske teste za domačo uporabo so po ceni od 75 do 85 kun najprej začeli prodajati v zagrebških lekarnah, do konca tedna po bo prodaja stekla tudi v drugih delih države. Uporaba testa je prilagojena uporabnikom, ki nimajo medicinskih izkušenj.

Natančnost testov več kot 98-odstotna
Član uprave Medike, ki dobavlja prve antigenske teste za domačo uporabo na Hrvaškem, Jakov Radošević, je za hrvaške medije povedal, da je natančnost testov več kot 98-odstotna. Povedal je, da je poleg Halmeda test odobrila tudi Evropska unija. Zato meni, da bodo rezultate teh testov uradno priznavali, kot to velja za teste, ki jih izvajajo v zdravstvenih ustanovah. Napovedal je, da bodo na hrvaškem trgu kmalu tudi antigenski testi za domačo uporabo nekaterih drugih proizvajalcev.

Na Hrvaškem so imeli v preteklih 24 urah ob 6319 testih 375 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je še deset covidnih bolnikov, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Današnje številke so nižje kot prejšnji četrtek, ko je bilo v državi 695 novih okužb.

V bolnišnicah 968 ljudi, 95 na intenzivni negi
Na Hrvaškem je trenutno 2968 aktivnih primerov okužbe. Na bolnišničnem zdravljenju je 968 ljudi, med njimi jih 95 potrebuje medicinske ventilatorje. Do zdaj so v državi potrdili 355.296 okužb z novim koronavirusom, skupno pa je umrlo 7981 covidnih bolnikov.

Na Hrvaškem so do srede zvečer porabili 1.645.332 odmerkov cepiva. Z dvema odmerkoma so do zdaj cepili 424.223 ljudi, so še sporočili.

Covidna potrdila bodo kmalu postala evropska realnost. Na zgornji fotografiji španska različica. Foto: EPA
Covidna potrdila bodo kmalu postala evropska realnost. Na zgornji fotografiji španska različica. Foto: EPA

Avstrija bo 4. junija uvedla covidno potrdilo

Avstrija pa s 4. junijem uvaja t. i. zeleno digitalno potrdilo, ki bo tistim, ki so cepljeni proti covidu-19 ali so preboleli to bolezen ali imajo negativni izvid testa na novi koronavirus, omogočilo obisk restavracij, hotelov in kulturnih ustanov.

Predlog zakona o uvedbi t. i. zelenega potrdila je v sredo potrdil zvezni parlament, predlog pa so podprle vse stranke v avstrijskem parlamentu razen svobodnjakov (FPÖ). Vendar pa je predlog zakona povzročil precej razburjenja, saj naj bi posegal v pravice o varstvu osebnih podatkov. Potem ko so iz predloga črtali sporne dele, ki so zadevali množično hranjenje podatkov, je avstrijska vlada na svojo stran pridobila tudi večji del opozicije.

Opozicija je izločitev spornih delov označila za zmago in poudarila, da so preprečili vzpostavitev "države nadzora". V liberalni stranki NEOS, ki je prav tako podprla predlog, so bili kritični do vlade, ker pri uvedbi covidnega potrdila ni počakala na EU. Kancler Sebastian Kurz je zavrnil kritike in zatrdil, da zeleno potrdilo "narekuje tempo" v Evropi za uvedbo skupnega covidnega potrdila.

Nemčija: Od junija cepljenje otrok od 12. leta naprej

V Nemčiji pa nameravajo od 7. junija dalje cepili tudi otroke od 12. leta naprej, so se strinjali nemška kanclerka Angela Merkel in vodje 16 zveznih dežel. Odločitev je sicer povezana z odločitvijo Evropske agencije za zdravila (Ema), ki naj bi predvidoma v petek sporočila, ali bodo odobrili cepivo Pfizerja za to starostno skupino.

Merklova je potrdila, da je cilj, da bodo vsakemu državljanu do konca poletja omogočili cepljenje. Sedaj naj bi v to vključili tudi vse, ki so stari od 12 do 16 let, vendar bo trajalo nekaj časa, da uveljavijo to odločitev, je dodala.

Prednost bodo imeli otroci s kroničnimi boleznimi, če bo tako določila posebna komisija. Pfizerjevo cepivo je trenutno odobreno za starejše od 16. let. Veliko ljudi v Nemčiji sicer nasprotuje cepljenju otrok, saj niso znane dolgotrajne posledice in učinki cepiv. Merklova razume te skrbi. "Cepljenje otrok je občutljivo dejanje," je povedala.

Ker trenutno ne morejo cepiti mlajših otrok, zaenkrat v državi ne bodo spreminjali splošnih pravil glede covida-19 v šolah. "Varno šolanje bo še naprej v celoti neodvisno od tega, ali je otrok cepljen ali ne," je povedala. Tudi bavarski premier Markus Söder je zagotovil, da cepljenje ni obvezno. "Želimo ponuditi cepljenje, ampak to ni obvezno," je poudaril.