Vodstva posameznih šol bodo odločala o nošenju mask v razredih. Foto: EPA
Vodstva posameznih šol bodo odločala o nošenju mask v razredih. Foto: EPA

Precej odločitev je ministrstvo za šolstvo prepustilo kar ravnateljem in ravnateljicam samim, ki bodo tako lahko odločali tudi o nošenju zaščitnih mask v razredih.

Kot je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard, bodo po priporočilih šolskega ministrstva prvi šolski dan brez mask na obrazih pouk lahko začeli učenci nižjih razredov osnovnih šol, med starejšimi učenci pa le tisti, kjer v razredu lahko zagotovijo razdaljo dveh metrov med posamezniki.

Drugi bodo maske morali nositi v razredih, vsi pa na hodnikih, razen če lokalne oblasti ne odločijo drugače.

Lokalni štabi za civilno zaščito so ponekod že sprejeli odločitev, da zaščitne maske v višjih razredih niso obvezne, tako da gre za neenakopravno prakso, pojasnjuje Ana Tuškan iz Hrvaškega sindikata učiteljev.

Zmešnjava je tudi v tem, ali se bodo starši lahko roditeljskih sestankov, ki se prav tako letos vračajo fizično v šole, udeležili tudi, če ne zadovoljijo enega od treh pogojev: da so cepljeni, preboleli ali testirani. Odločitev je spet v rokah ravnateljev oziroma ravnateljic šol.

Cepljeni učitelji in učiteljice bodo v razredih lahko po novem predavali brez maske, takšnih je med hrvaškimi šolniki približno 60 odstotkov. Necepljeni bodo morali poučevati z maskami. Niti cepljenje niti testiranje za šolnike sicer ni obvezno.

V šolske dvorane se prav tako vračajo športne dejavnosti, v samoosamitev pa bodo v prihodnje šli le učenci in učenke, ki sedijo neposredno ob okuženem in ne več celoten razred. V primeru poslabšanja epidemiološke slike na Hrvaškem so šole pripravljene tudi na pouk na daljavo.