Iz Kitajske poročajo o upadu števila novih okužb. Foto: Reuters
Iz Kitajske poročajo o upadu števila novih okužb. Foto: Reuters

O vseh smrtnih primerih in 41 novih okužbah na Kitajskem poročajo iz province Hubej, ki je žarišče izbruha novega koronavirusa. Na Kitajskem se je število žrtev bolezni Covid-19 povzpelo na 3097.

Od izbruha virusa decembra lani v glavnem mestu omenjene province Vuhan se je z njim okužilo več kot 80.500 ljudi, od tega jih je 57.065 ozdravelo, kažejo podatki pristojnih oblasti.

Bolnih je še vedno 20.533 ljudi, od tega jih je 5264 v kritičnem stanju, statistiko povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Sorodna novica Na severu Italije do 3. aprila v karanteni 16 milijonov ljudi

V Južni Koreji več kot 7000 okužb

Iz Južne Koreje medtem poročajo o 367 novih primerih okužbe, s čimer se je skupno število okužb v tej državi povzpelo na 7134. Po podatkih tamkajšnjega centra za nadzor in preprečevanje bolezni je virus zahteval še šest življenj, s čimer se je število smrtnih primerov povzpelo na 50.

Žarišče izbruha novega koronavirusa v Južni Koreji je še vedno mesto Daegu. Ta država ima največje število okužb za Kitajsko.

V ZDA število okuženih naglo raste

Novi koronavirus se naglo širi tudi v ZDA, kjer je število okuženih preseglo 400, mrtvih je najmanj 19 ljudi. V zvezni državi New York, kjer je število okuženih naraslo na 89, so razglasili izredne razmere. Med okuženimi je tudi voznik, ki naj bi vozil za podjetje Uber, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Doslej so okužbe z virusom potrdili v 30 ameriških zveznih državah.

Ladja za križarjenje Grand Princess, na kateri so odkrili več okuženih, zasidrana pa je bila pred obalo San Francisca, je medtem dobila dovoljenje, da se zasidra v mestu Oakland, kjer bodo začeli izkrcavati potnike, ki potrebujejo nujno zdravniško oskrbo. Posadko ladje bodo dali v karanteno in jo zdravili na ladji.

Na ladji s 3500 potniki in člani posadke so od 45 testiranih pri 21 ljudeh, in sicer 19 članih posadke in dveh potnikih, v preteklih dneh ugotovili okužbo s koronavirusom. V Kaliforniji je umrl moški, ki je februarja potoval s to ladjo.

Pred Los Angelesom je ostala v soboto zasidrana še ena ladja za križarjenje Carnival Panorama in potnikom na njej so ukazali, da ostanejo čez noč na ladji, potem ko so eno od potnic odpeljali na testiranje zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom, je poročal časnik Long Beach Post. Lokalni mediji so pozneje poročali, da je bil test na novi koronavirus pri potnici negativen.

Iran: Mrtvih 194 ljudi

Iransko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je število okužb v državi naraslo na 6566, število smrtnih žrtev pa na 194. Iran je postal žarišče virusa na Bližnjem vzhodu.

V Savdski Arabiji imajo po zadnjih podatkih 11 okužb. Oblasti so prepovedale potovanje v Iran in zagrozile s pregonom savdskih državljanov, ki bi tja vseeno potovali. Riad je Teheran ob tem pozval, naj razkrije identiteto savdskih državljanov, ki so obiskali Iran po prvem februarju.

V Združenih arabskih emiratih so zaznali 45 okužb, v Kuvajtu 62, v Katarju pa 12.

Tudi v Bangladešu so potrdili prve primere okužbe, in sicer tri. Gre za ljudi, stare od 20 do 35 let, dva izmed njih pa sta se pred kratkim vrnila iz Italije.

V Argentini prva smrtna žrtev

V Argentini je prišlo do prve smrtne žrtve novega koronavirusa. Umrl je 64-letni prebivalec Buenos Airesa, ki je bil pozitiven na testu za virus po vrnitvi iz Evrope, so sporočili z argentinskega ministrstva za zdravje.

Pri moškem, ki je imel pred tem vrsto zdravstvenih težav, so se prvi simptomi virusa pojavili 28. februarja. Tri dni pred tem se je vrnil iz Evrope. Po poročanju lokalnih medijev naj bi bil v Franciji.

Argentinsko ministrstvo za zdravje je v petek sporočilo, da so v državi potrdili osem primerov okužbe z novim koronavirusom. Argentina je na tretjem mestu po številu okužb med latinskoameriškimi državami za Brazilijo z 19 primeri in Ekvadorjem s 14.

Koronavirus: V New Yorku razglasili izredne razmere