Foto: EPA
Foto: EPA

Bolnike na ljubljanskem onkološkem inštitutu lahko do preklica naenkrat obišče le en zdrav človek. Obiskovalec si mora ob tem obvezno razkužiti roke in ves čas obiska nositi kirurško masko, ki jo prinese s seboj, so sporočili z inštituta.

Porast različnih respiratornih okužb je sicer ob prehodu v hladnejši del leta pričakovan. Razširjenost novega koronavirusa še vedno dnevno spremljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V ponedeljek je bilo ob 203 PCR- in 345 HAG-testih potrjenih 50 primerov okužb. Glede na te podatke je ocenjeno število aktivnih primerov v državi trenutno 768. Čeprav v zadnjih tednih narašča tako število opravljenih testov kot tudi potrjenih okužb, na NIJZ-ju opozarjajo, da število ne odraža realnega stanja. "Okužb s SARS-CoV-2 je zanesljivo več, saj je potek pri večini lahek in pregled oz. obisk zdravnika ni potreben, zato jih prijavni sistem spremljanja niti ne zazna," so pojasnili.

V Zdravstvenem domu Ljubljana nove primere okužb s koronavirusom večinoma zaznavajo pri aktivni populaciji, ki se na osebnega zdravnika obrne zaradi urejanja odsotnosti z dela. "Zbolevajo osebe, ki pridejo v stik z virusom, večinoma aktivna populacija, ki se več druži in ima zato več možnosti stikov z že okuženimi. Gre za klasične prehladne znake, ki spremljajo tudi okužbe z drugimi respiratornimi virusi," so pojasnili na začetku oktobra.

Sorodna novica Okužb s koronavirusom vse več, infektologi zaskrbljeni pred novo sezono

Ponekod bodo vzpostavili tudi cepilne centre

Ministrstvo za zdravje je konec septembra zdravstvene domove na podlagi priporočila NIJZ-ja pozvalo, naj znova vzpostavijo cepilne centre za cepljenje proti covidu 19. V Slovenijo je pred kratkim prispelo 58.560 odmerkov novega cepiva, ki je prilagojeno različici omikron XBB.1.5. Poleg tega je na zalogi še približno 1.040.000 odmerkov preostalih cepiv proti covidu 19.

V več zdravstvenih domovih po Sloveniji so ob tem napovedali, da bodo z novim cepivom proti covidu 19 začeli cepiti v tem tednu, te dni pa se začenja tudi sezonsko cepljenje proti gripi. Nekateri zdravstveni domovi so napovedali tudi, da bodo sledili navodilom ministrstva za zdravje in cepljenje organizirali v cepilnih centrih.

Podrobne informacije o načinu in datumih cepljenja proti gripi in covidu 19 so dostopni na spletnih straneh posameznih zdravstvenih ustanov.

Sočasno cepljenje proti covidu 19 in gripi

V priporočilih, ki so jih ob tem pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), sicer piše, da je cepljenje s cepivom proti covidu 19, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5, priporočljivo za oskrbovance domov za starejše in socialnovarstvenih zavodov, za vse starejše od 65 let ter posebej ranljive kronične bolnike.

Cepijo se lahko tudi preostali, ki to želijo. Cepljenje proti covidu 19 in proti gripi ter tudi proti drugim boleznim se lahko opravi sočasno ali s kakršnim koli presledkom, so pojasnili na NIJZ-ju.