Otok Pag. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Otok Pag. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Hrvaški mediji se že sprašujejo, ali je Pag novo žarišče okužb v državi.

Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac medtem pravi, da ni dokazov, da so se okužili na Pagu.

"Ni dokazov o tem, kje so se okužili turisti," je v odzivu na poročanje tujih in hrvaških medijev ter navedbe pristojnih slovenskih oblasti nocoj poudarila ministrica za hrvaško televizijo Nova TV. Dodala je, da vsi v hrvaškem turizmu dosledno upoštevajo protiepidemiološke ukrepe.

Sporočila je še, da je Hrvaška glede na dosedanje ugotovitve varna destinacija, kar zadeva koronavirus.

Okuženi avstrijski turisti

Slovenska epidemiologinja Marta Grgič Vitek je na novinarski konferenci povedala, da je bilo v Slovenijo v zadnjem tednu vnesenih 21 primerov okužb iz tujine, več kot polovica iz Hrvaške.

Sorodna novica Poljska z rekordom okužb; Norveška: "Dopusta je konec"

Kot območje, s katerega prihaja več okužb, je omenila Pag. Pri tem je kot težavo navedla množične zabave, na katerih ni mogoče vzdrževati razdalje, pretežno pa so tam turisti.

Z dopusta na Pagu se je vrnilo tudi šest avstrijskih turistov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Po navedbah deželnih oblasti v Spodnji Avstriji bi se lahko okužili na neki zabavi na Pagu. V deželi Predarlsko pa so okužbo potrdili pri dveh povratnikih z dopusta na Hrvaškem.

Tudi v Nemčiji okužbe s Paga

Tudi nemški spletni portal T-online.de danes piše, da se je s Paga v Nemčijo vrnilo deset okuženih maturantov. Skupino 50 ljudi, med katerimi so bili okuženi maturanti, je na Pag organizirano pripeljala hamburška turistična agencija, ki je specializirana za potovanja z zabavami za mlade.

V turistični agenciji so za nemške medije povedali, da so bili maturanti na počitnicah devet dni in da ni nujno, da so se vsi okužili na Hrvaškem.

Klubi na Zrćah naj bi spoštovali ukrepe. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Klubi na Zrćah naj bi spoštovali ukrepe. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Poudarili so, da vsi nočni klubi na znani paški plaži Zrće spoštujejo protiepidemiološke ukrepe, s tem da zaščitne maske na prizoriščih niso obvezne. Navedli so, da tamkajšnji trije največji klubi lahko sicer skupaj sprejmejo do 6000 obiskovalcev, med epidemijo covida-19 pa le tisoč.

O dveh maturantkah, ki naj bi se prav tako na Pagu okužili, poroča tudi italijanski dnevnik Corriere della Sera. Zaradi njiju je še 24 njunih kolegov v samoizolaciji. Italijanski mediji so poročali o še sedmih Italijanih, ki so bili pozitivni na testiranjih na novi koronavirus, potem ko so se vrnili iz Hrvaške, a jih ne povezujejo s Pagom.

Na Hrvaškem 62 okužb

Na Hrvaškem so sicer v zadnjih 24 urah potrdili novih 62 okužb z novim koronavirusom, od tega 20 v Splitsko-dalmatinski županiji.

Na Hrvaškem je tako skupno 553 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 122 na zdravljenju v bolnišnici. Pomoč medicinskih ventilatorjev potrebuje sedem bolnikov.

V treh slavonskih županijah so skupno potrdili 17 okužb. Na območju Zagreba so jih zaznali osem, tudi pri dveh turistih – eden je bil iz ZDA, eden pa iz Savdske Arabije.

Do danes so na Hrvaškem skupno potrdili 5466 okužb. 155 ljudi je umrlo, 4758 pa jih je okrevalo. V samoizolaciji je trenutno 2052 ljudi.

Hrvaška aplikacija do zdaj z le 38.000 uporabniki

Medtem so s hrvaškega ministrstva za zdravje sporočili, da si je v prvih desetih dneh po uvedbi mobilne aplikacije Stop covid-19, s katero je mogoče spremljati stike okuženih z novim koronavirusom, to naložilo 38.000 uporabnikov prenosnih telefonov.

Da bi bila aplikacija učinkovita, bi si jo moralo naložiti najmanj 60 odstotkov prebivalcev – torej 2,4 milijona uporabnikov. Dozdajšnje število potrjuje, da aplikacija ni spodbudila velikega zanimanja med prebivalci.

Na ministrstvu so tudi potrdili, da nihče izmed na novo okuženih niti njihovih zdravnikov še ni zahteval identifikacijskega ključa, ki bi ga lahko vpisal v svoj prenosni telefon in tako obvestil druge osebe, da so bile v stiku z njim. Kot visoko tveganje za okužbo je ocenjena razdalja do dveh metrov najmanj 15 minut v 48 urah.

Aplikacija Stop covid-19 zazna stike uporabnikov s pomočjo tehnologije Bluetooth, če so ti imeli v času medsebojnega stika vključeno to aplikacijo. Njena uporaba je prostovoljna. Aplikacija uporablja zgolj začasne in anonimne podatke, ne da bi vsebovala možnost izmenjave osebnih podatkov niti zasledovanja prenosnih telefonov.

  • V BiH-u in Srbiji več kot 270 okužb

V BiH-u so v zadnjih 24 urah potrdili 282 okužb (od tega 198 v Federaciji BiH-a), umrlo pa je devet bolnikov. Največ okužb so potrdili v Sarajevu, 94, tam so v zadnjem dnevu umrli tudi trije bolniki.

Sarajevske oblasti so vsem zdravstvenim delavcem v prestolnici ukinile dopuste, tisti, ki pa so že na počitnicah, se morajo vrniti na delovna mesta. Aktivnih primerov je v mestu še okoli 1400.

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 276 novih okužb, umrlo je še pet bolnikov.

  • V Severni Makedoniji 155 novih okužb

V Albaniji so zadnji dan potrdili 127 novih okužb, umrlo je še šest bolnikov, skupno 188. Skupno so do zdaj v državi potrdili 6016 okužb.

Na Kosovu so v zadnjih 24 urah potrdili 181 novih primerov okužbe. Umrli so še trije bolniki. Od začetka epidemije so potrdili 9869 primerov, umrli so 303 ljudje. V državi imajo 3961 aktivnih primerov.

V Severni Makedoniji so v zadnjem dnevu potrdili 155 novih okužb, skupaj 11.554. Umrla pa sta še dva bolnika s covidom-19, skupaj 519.

V Črni gori so potrdili 69 novih okužb. Umrl je še en človek, skupaj 61.