Dobrih 13 odstotkov ljudi, ki so bili na hitrem testu pozitivni na novi koronavirus, se ni udeležilo testiranja PCR. Zato je vlada sredi septembra v odlok dodala določbo, da se mora pozitivni na hitrem testu udeležiti tudi testiranja s testom PCR. Globa znaša od 400 do 4000 evrov. A nadzor izvajanja samoizolacije v odloku ni omenjen. Foto: BoBo
Dobrih 13 odstotkov ljudi, ki so bili na hitrem testu pozitivni na novi koronavirus, se ni udeležilo testiranja PCR. Zato je vlada sredi septembra v odlok dodala določbo, da se mora pozitivni na hitrem testu udeležiti tudi testiranja s testom PCR. Globa znaša od 400 do 4000 evrov. A nadzor izvajanja samoizolacije v odloku ni omenjen. Foto: BoBo

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja novega koronavirusa je sicer sprva določal, da v primeru pozitivnega rezultata na hitrem testu zdravnik napoti testirano osebo na potrditev s testom PCR. A podatki, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kažejo, da se od februarja do konca septembra 4387 oz. 13,6 odstotka tistih, ki so bili pozitivni na hitrem testu, ni udeležilo testiranja s PCR-testom.

Številčnosti tistih, ki kljub pozitivnemu hitremu testu ne gredo na PCR-testiranje, so se očitno začeli zavedati tudi na ministrstvu. Vlada je namreč sredi septembra v odlok dodala določbo, da se mora pozitivni na hitrem testu udeležiti tudi testiranja s testom PCR, se umakniti v samoizolacijo in upoštevati druga navodila NIJZ-ja.

"Ko bomo imeli 90 odstotkov populacije imune, se bo epidemija ustavila"

Na zdravstvenem inšpektoratu so za STA pojasnili, da lahko skladno z določbami zakona o nalezljivih boleznih nadzirajo upoštevanje izolacije, ki jo odredi zdravnik ali Nacionalni inštitut za javno zdravje. Po pozitivnem hitrem testu pa zdravnik oz. NIJZ ne odredita osamitve, saj je za dokončno potrditev okužbe potreben še test s PCR-metodo, ki je bolj zanesljiv.

Režim potrjevanja pozitivnih hitrih testov velja od 13. februarja. Za to so se pristojni odločili zaradi slabše zanesljivosti hitrih testov ob začetku množičnega presejalnega testiranja prebivalstva.

Inšpektorat zdaj preverja, ali se vsi, ki so pozitivni na HAT, udeležijo PCR-testiranja

Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da tako ni organa, ki bi lahko nadziral, ali se posamezniki po pozitivnem hitrem testu v resnici umaknejo v samoizolacijo. Umik v osamo namreč preprečuje, da bi potencialno okuženi širil okužbo na druge ljudi.

Inšpektorat bo tako preverjal, ali se osebe po pozitivnem hitrem testu udeležijo PCR-testiranja. "Inšpektorat je uvedel inšpekcijski nadzor in začel zbiranje dokazil o morebitnih nepravilnostih. Postopkov, ki potekajo, do zaključka ne moremo komentirati," so pojasnili za STA. Ker omenjeni odlok določa obveznost udeležbe testiranja s testom PCR za osebe, ki jih je zaradi pozitivnega rezultata hitrega testiranja zdravnik napotil na potrditev s testom PCR, globa za to kršitev znaša med 400 in 4000 evri.

Beović: Če širijo virus, je to kriminalno dejanje

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je komentirala odločitve nekaterih, ki se kljub pozitivnemu hitremu testu ne udeležijo PCR-testiranja. "Če se potem ne osamijo in širijo virus, je to kriminalno dejanje," je poudarila. Čeprav ni noben pristojen za nadzor nad tem, ali se na hitrem testu pozitivni dejansko osamijo, pa Beović poudarja osebno odgovornost vsakega od nas. "Vsak človek mora zase vedeti, kaj dela. Če se ne bo osamil, bo lahko okužil koga od bližnjih, lahko se bo potem njihova bolezen slabo končala ali z zelo velikim trpljenjem," je poudarila.