Razmere najslabše v posavski regiji, najboljše pa v osrednji Sloveniji

"Delež pozitivnih testov je znašal 30,5 odstotka. Odstotek je še vedno visok, a 3,3 odstotne točke nižji kot prejšnjo sredo. Na novo okuženih je 290 manj, kot jih je bilo preteklo sredo," je zadnje epidemiološke podatke – 7003 testiranj in 2139 okužb – komentiral vladni govorec Jelko Kacin.

V bolnišnicah je v torek umrlo 24 ljudi, v domovih za starejše občane še 14 – skupaj je v torek umrlo 38 bolnikov s covidom-19, skupno število smrtnih žrtev je tako naraslo na 1900.

"Razmere v bolnišnicah ostajajo podobne kot zadnje dni, tedne. Število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, ostaja veliko," je ob tem dejal vladni govorec. Po zadnjih podatkih se v bolnišnicah zdravi 1282 bolnikov s covidom-19, kar je 22 manj kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je 198 bolnikov, kar je pet več.

Kakšne so razmere v murskosoboški bolnišnici?

V izolski bolnišnici med zaposlenimi čez 100 okužb

Zjutraj je bilo v UKC-ju Ljubljana hospitaliziranih 328 bolnikov, od tega 60 na intenzivni terapiji, 59 na covidnih oddelkih in eden na ginekološki kliniki. Kot je na novinarski konferenci povedal strokovni direktor Splošne bolnišnice Izola Dušan Deisinger, je pri njih trenutno 57 bolnikov. "53 na akutni obravnavi, štirje na intenzivni negi, nihče na ventilatorju," je dejal Deisinger.

V izolski bolnišnici so po besedah strokovnega direktorja od vdora okužb z novim koronavirusom med bolnišnično osebje pred približno 14 dnevi s hitrimi antigenskimi testi testirali tudi vseh 860 zaposlenih. Skupno so med njimi potrdili 107 okužb, aktivno okuženih oziroma takih, ki potrebujejo bolniško, pa je trenutno še 57.

"Najbolj okužena statistična regija je trenutno Posavje, najmanj okuženih pa je, presenetljivo, v osrednjeslovenskem prostoru," je dejal vladni govorec. Foto: Televizija Slovenija

Okužbe najbolj razširjene v Posavju

"Največ primerov okužb z novim koronavirusom v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev opažamo v Posavju (1447), najmanj pa v osrednjeslovenski regiji (722)," je na dopoldanski tiskovni konferenci povedal vladni govorec.

Glede na število potrjenih okužb po Kacinovih navedbah izstopajo občine Murska Sobota (30), Ljutomer (23), Novo mesto (88), Krško (55) in Sevnica (32), Celje (33), Velenje (60), Maribor (93), Ptuj (30), Ljubljana (169), Ivančna Gorica (34) in Medvode (27). 22 okužb je bilo v Postojni, v Idriji 34. Kranj ima 52 novookuženih, Tržič pa 22.

Stanje v domovih starejših občanov

V domovih starejših občanov je bilo po besedah Jelka Kacina na novo ozdravljenih 267 stanovalcev in 57 zaposlenih, od tega 52 zdravstvenih delavcev. "Novookuženih je bilo včeraj 111 stanovalcev in 56 zaposlenih, od tega 35 zdravstvenih delavcev," je sporočil vladni govorec. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je zdaj 233 okuženih uporabnikov, eden več kot dan prej, in 151 okuženih zaposlenih.

"Če pogledamo število aktivnih primerov covida-19 v DSO-jih od 17. novembra do 8. decembra, vidimo, da smo na platoju tako med zaposlenimi kot oskrbovanci. Morda v zadnjih dneh s kančkom optimizma zaznavamo nekolikšen upad," je na dopoldanski novinarski konferenci povedala epidemiologinja Eva Grilc iz NIJZ-ja, ki je opozorila na veliko breme, ki ga nosijo DSO-ji.

Občina Pivka bo podjetjem plačala polovico stroškov hitrega testiranja zaposlenih

Velik odstotek okužb na delovnem mestu

"Iz anket predvidevamo, da so se ljudje v glavnem verjetno okužili na delovnem mestu, odstotek je višji od 25 odstotkov," je dejala epidemiologinja Eva Grilc. Dodala je, da ob tem velik delež ljudi ne zna navesti, kje bi se lahko okužili. Takšnih je več kot 27 odstotkov vprašanih.

Sicer pa je pomembno žarišče okužb še vedno družina oz. skupna gospodinjstva – več kot 22 odstotkov. Da so se okužili v domovih starejših občanov, navaja več kot 14 odstotkov okuženih, v bistveno manjšem odstotku (med dvema in tremi odstotki) pa kot najverjetnejši vir vprašani navajajo zasebna druženja, bolnišnice in trgovine.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji