Na Poljskem so do zdaj v celoti cepili polovico prebivalstva. Foto: EPA
Na Poljskem so do zdaj v celoti cepili polovico prebivalstva. Foto: EPA

Nemčija bo septembra začela ponujati osvežitvene odmerke cepiva proti covidu-19, je napovedal nemški minister za zdravje Jens Spahn. Po srečanju z zdravstvenimi ministri zveznih dežel je napovedal tudi olajšanje dostopa do cepljenja za otroke od 12. leta naprej.

Te osvežitvene odmerke naj bi izvedli s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech ali Moderna, izvajali pa naj bi jih z mobilnimi cepilnimi ekipami, zlasti po domovih za ostarele. Zdravniki pa bodo odločili, kdo vse z oslabljenim imunskim sistemom bo primeren za cepljenje z osvežitvenim odmerkom.

Osvežitveni odmerek s cepivom Pfizer/BioNTecha oz. Moderne bodo ponudili tudi vsem, ki so bili cepljeni s cepivi AstraZenece ali Johnson&Johnsona, kažejo načrti, ki jih je razkrilo nemško zdravstveno ministrstvo.

Sprostili bodo tudi pravila za cepljenje otrok od 12. leta starosti naprej. Zdaj se v Nemčiji lahko cepijo otroci te starosti le, če imajo že pridružene bolezni ali pa če živijo skupaj z ljudmi, ki spadajo v ogroženo skupino. Po novem se bodo lahko po posvetovanjih s starši in zdravnikom lahko cepili vsi najstniki.

Poljska bo zaradi podtaknjenih požarov okrepila varovanje cepilnih centrov

Poljska je sporočila, da bo okrepila varnost na cepilnih centrih, potem ko so domnevno nasprotniki cepljenja v enem mestu podtaknili dva požara. "Ti incidenti se na žalost ponavljajo," je dejal premier Mateusz Morawiecki in dodal: "V skladu s trenutnimi predpisi bodo strogo kaznovani, izvedli pa bomo tudi dejavnosti za okrepitev varnosti v vseh teh centrih."

Vodja policije Jaroslaw Szymczyk je dejal, da so v mestu Zamosc požigalci podtaknili požar v mobilnem cepilnem centru in pisarni, ki jo uporablja lokalna epidemiološka služba. Poškodovanih ni bilo. Zaradi incidentov je Szymczyk zagotovil, da bodo na cepilnih mestih po novem poskrbeli tudi za varovanje. "Na žalost opažamo zaostritev skrajno nasilnega in celo barbarskega vedenja v krogu nasprotnikov cepljenja," je dodal.

Prejšnji mesec je policija morala posredovati v dveh incidentih. Med drugim je v cepilnem centru v kraju Grodzisk Mazowiecki prišlo do prerivanja med aktivisti, varnostniki in zdravstvenimi delavci.

Na Poljskem so do zdaj v celoti cepili polovico prebivalstva, zaradi vse manjšega zanimanja za cepljenje proti covidu-19 pa zapirajo številna cepilna mesta.

Na Otok brez obvezne desetdnevne karantene

Potnikom iz Evropske unije in ZDA ter nekaterih drugih držav, ki so polno cepljeni, je dovoljen vstop v Anglijo brez obvezne karantene. Nova pravila veljajo tudi za potnike iz Norveške, Islandije, Švice, Lihtenštajna, Monaka, Andore in Vatikana.

Kljub odpravi samoosamitve pa bo še naprej treba predložiti negativen izvid testa na koronavirus pred vstopom v Anglijo in nadaljnjega najpozneje drugi dan po prihodu.

Britanska vlada je sporočila, da bo sprememba pravil olajšala združevanje družin in prijateljev z bližnjimi, ki živijo v tujini, poroča BBC.

Čeprav število okužb z novim koronavirusom v Združenem kraljestvu po uradnih podatkih upada, pa mnogi opozarjajo na nevarnost vnovičnega naraščanja zaradi širjenja različice delta.

Izjema še vedno velja za Francijo. Britanska vlada premierja Borisa Johnsona se je namreč odločila, da bo obdržala ukrep karantene za tiste, ki prihajajo iz Francije, tudi za polno cepljene, in sicer zaradi zelo pogoste različice beta v državi. O morebitnih spremembah bodo odločali konec tedna.

Ljudje, ki prihajajo v Združeno kraljestvo iz na seznamu rdečih držav, se morajo osamiti v hotelu, ki ga odobri vlada, ne glede na njihov status cepljenja.

V Združenem kraljestvu so v nedeljo potrdili 24.470 novih okužb in 65 smrti v 28 dneh po pozitivnem izvidu testa. Foto: EPA
V Združenem kraljestvu so v nedeljo potrdili 24.470 novih okužb in 65 smrti v 28 dneh po pozitivnem izvidu testa. Foto: EPA

Škotska, Wales, Severna Irska bodo sledili odločitvi

Nova pravila glede vstopa uradno veljajo za Anglijo. Oblasti v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem pa so sporočile, da bodo tej odločitvi sledile.

Britansko gospodarstvo, še zlasti turistična panoga, je odpravo karantene pozdravilo. Letalski prevozniki in največje letališče Heathrow, ki so med pandemijo imeli velike izgube, so zadovoljni z odločitvijo vlade v Londonu, čeprav menijo, da je treba storiti še več, da bi si panoga opomogla. Letalske družbe pozivajo tudi, da se razširi seznam držav, iz katerih bi lahko potniki prihajali brez samoosamitve.

Johnson je 19. julija kljub širjenju močno nalezljive različice delta in opozorilom, da je odločitev morda prenagljena, odpravil skoraj vse omejitvene ukrepe v Angliji. Odločitev je upravičil z uspešnim potekom cepljenja v državi, v kateri je polno cepljenih 71 odstotkov odraslih.

Tako so spet odprli nočne klube, namesto zakonsko predpisanih omejitev pa veljajo priporočila glede nošenja zaščitnih mask in upoštevanja razdalje ter uporabe potrdil o cepljenju, prebolelosti oziroma negativnem testu.

V Združenem kraljestvu so porabili več kot 85 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19. 88,6 odstotka odraslih je prejelo vsaj en odmerek. V nedeljo so v državi potrdili 24.470 novih okužb in 65 smrti v 28 dneh po pozitivnem izvidu testa.