Za ljudi, ki vstopajo v Nemčijo in so bili v zadnjih 14 dneh na Koroškem, velja kot dokazilo negativni izvid testa na okužbo, ki ni starejši od 48 ur, ali pa jih čaka karantena do izida testiranja, so poročali Odmevi.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je ob tem za Odmeve na Televiziji Slovenija ocenil, da nemški državljani, ki potujejo čez Koroško, niso ogroženi, in dodal, da nemško veleposlaništvo spremlja razmere v Sloveniji in sproti obvešča Nemčijo o morebitnih nevarnostih.

Sam sicer ocenjuje, da Koroška "ni problem, ker so okužbe omejene na en zavod in se novi koronavirus za zdaj ni razširil navzven". Ocenil je tudi, da je Slovenija, ko gre za epidemiološke razmere, med boljšimi državami v Evropi, saj ni več nobene države, ki bi imela manj kot deset okuženih na 100.000 prebivalcev. Se pa tudi pri nas položaj slabša, saj je še v torek vsak novookuženi naprej okužil 1,13 človeka, danes pa 1,14.

Nemška kanclerka je pozvala državljane, da je treba razumeti, da je vse odvisno od vsakega posameznika. Foto: Reuters
Nemška kanclerka je pozvala državljane, da je treba razumeti, da je vse odvisno od vsakega posameznika. Foto: Reuters

Kot je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Nemčije Polona Fijavž, se je nemška kanclerka Angela Merkel z voditelji zveznih dežel dogovorila o pravilih za jesen in zimo, ki pa se ne razlikujejo veliko od pravil, ki so veljala do zdaj. Osnova ostaja: maske, higiena, razdalja, zdaj še zračenje prostorov. Ukrepi temeljijo na odgovornosti posameznika, ne omejevanju. Pravila so jasna in se ne spreminjajo: ko se na 100 tisoč prebivalcev v enem tednu okuži več kot 50 ljudi, je čas za ostrejše ukrepe. Te določijo lokalno: omeji se število udeležencev na zasebnih zabavah, delovni čas barov in restavracij, točenje alkohola, šolanje od doma, a vse le začasno in lokalno, je še poročala dopisnica.

Slovaška: Izredne razmere 45 dni

Zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom bo slovaška vlada s četrtkom razglasila splošne izredne razmere. Kot je na Facebooku pojasnil slovaški premier Igor Matovič, bo izredno stanje za zdaj veljalo 45 dni, sicer pa ne sme trajati dlje kot 90 dni. To ne pomeni, da se bo vrnila stroga karantena, ki so jo uvedli med prvim valom epidemije, ampak da bo vlada lahko sprejela strožje ukrepe za zajezitev epidemije.

V skladu z novimi omejitvami naj bi na Slovaškem s četrtkom prepovedali vse športne in kulturne prireditve ter bogoslužja, poroke in pogrebi bodo dovoljeni le, če bodo udeleženci predložili negativen bris testa na okužbo s koronavirusom. Restavracije, bari in kavarne se bodo morali zapreti ob 22. uri, vsi, ki niso člani istega gospodinjstva, pa bodo morali zunaj nositi maske, če med njimi ne bo dvometrske razdalje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Češkem izredne razmere naslednjih 30 dni

Izredne razmere je nekaj ur pozneje razglasila tudi češka vlada. Veljale bodo 30 dni, zapiranje meja ali podjetij in omejitve svobode gibanja, kakršne so veljale med izrednimi razmerami spomladi, pa niso predvidene. Meje tako ostajajo odprte, za zdaj ni omejitev za podjetja in gostinske obrate.

Spremembe pa so uvedene na nekaterih drugih področjih: športni dogodki bodo denimo potekali brez gledalcev, dogodki, na katerih se poje, pa bodo odpovedani. V nekaterih huje prizadetih regijah bodo začasno zaprli nekatere šole. Prireditve v zaprtih prostorih bodo omejene na deset ljudi, na prostem pa na dvajset.

V državi z 10,7 milijona prebivalcev so v zadnjih tednih okužbe izjemno hitro naraščale. Dnevno poročajo o med 2000 in 3000 novimi primeri.

Na Hrvaškem 135 novookuženih

V zadnjem dnevu so na Hrvaškem opravili nekaj več kot 6500 testov in potrdili 213 novookuženih, pet obolelih s covidom-19 je umrlo. Hrvaški nacionalni štab civilne zaščite je še v ponedeljek objavil 45 novih okužb, v torek pa 135.

Glede na danes objavljena dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je znova največ novookuženih v Splitsko-dalmatinski županiji, od koder poročajo o 42 novih primerih. V Osiješko-baranjski 24, v Primorsko-goranski županiji 11 novih okužb, v Istrski županiji dva primera.

Na Hrvaškem je 1256 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 288 bolnikov, med njimi jih je 23 priključenih na respiratorje, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so okužbo potrdili pri 16.593 ljudeh. Zaradi covida-19 jih je do zdaj umrlo 280. Okrevalo je 15.057 ljudi. Do zdaj so izvedli skupno nekaj več kot 307.000 testov.

BiH: Umrlo 13 okuženih z novim koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 243 novih okužb z novim koronavirusom in 13 smrtnih primerov, kar je najvišje število umrlih v enem dnevu do zdaj.

Po nekaj več kot 2000 testih so okužbo v zadnjem dnevu potrdili pri 191 ljudeh iz Federacije BiH-a in pri 51 iz Republike Srbske. Še eno okužbo so potrdili v okrožju Brčko.

S 13 smrtnimi žrtvami covida-19 v zadnjem dnevu je skupno število vseh umrlih v BiH-u 858.

Na Češkem za okužene volišča drive-in

Na Češkem bodo v petek in soboto volitve članov regionalnih parlamentov. Že danes se je odprlo približno 80 volišč drive-in, namenjenih volivcem, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Volilni uslužbenci tam nosijo posebno zaščitno opremo, pomagajo pa jim tudi vojaki. Njihove zmogljivosti jim sicer omogočajo sprejem skupno 16.000 volivcev, interes pa je po poročanju češke tiskovne agencije ČTK za zdaj razmeroma majhen. Možnosti glasovanja po pošti na Češkem ni.

V torek se je število potrjeno okuženih na primer povečalo za 1965. Skupno se je z virusom okužilo že skoraj 68.000 ljudi, več kot 630 jih je umrlo.