Nemčija namerava kupiti rusko cepivo Sputnik V, s katerim že cepijo na Madžarskem. Foto: EPA
Nemčija namerava kupiti rusko cepivo Sputnik V, s katerim že cepijo na Madžarskem. Foto: EPA

Ministrski predsednik zvezne dežele Saška Michael Kretschmer je potrdil, da namerava Nemčija cepivo kupiti, ko bo njegovo rabo odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA).

"Nemčija se pogaja o nakupu trikrat po 10 milijonov odmerkov cepiva za junij, julij in avgust, če bo EMA cepivo Sputnik hitro odobrila," je Kretschmer tvitnil po sestanku z ruskim ministrom za zdravje Mihailom Muraškom.

Nemčija je odločitev o pogovorih z Rusijo sprejela na začetku aprila. Da bosta naročili rusko cepivo, sta sicer prvi napovedali zvezni deželi Bavarska in Mecklenburg-Pomorjansko.

Nemčija je do zdaj svoje nakupe cepiva usklajevala v okviru Evropske unije. EMA trenutno izvaja pregled ruskega cepiva, vendar še ni znano, kdaj bi ga lahko odobrila.

Madžarska odpira terase gostincev

Na Madžarskem ob uspešni kampanji cepljenja proti covidu-19 nadaljujejo sproščanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas je sporočil, da bodo v petek na Madžarskem presegli mejnik 3,5 milijona cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19.

Zaradi uspešnega cepljenja se bodo lahko v soboto znova odprle terase barov in restavracij. Svoja vrata bodo morali zapirati ob 21.30. Poleg tega se bo policijska ura, ki je v veljavi na Madžarskem, po novem začenjala ob 23. uri, ne več ob 22. Še naprej bo trajala do 5. ure zjutraj.

Gulyas je povedal še, da bo vsakdo, ki se bo danes prijavil na cepljenje, svoj odmerek verjetno prejel v dveh tednih. "Prihodnji teden bi lahko presegli mejnik od štirih do 4,5 milijona cepljenih," je pojasnil. Madžarska ima okoli 10 milijonov prebivalcev.

Ukrepe so na Madžarskem začeli sproščati na začetku meseca. Med drugim so se že odprli frizerski in kozmetični saloni ter trgovine z nenujnim blagom. Na začetku tega tedna so se otroci vrnili v šole.

Epidemične razmere v državi se umirjajo. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev znaša 245, potem ko je še pretekli teden znašala 394.

Na Madžarskem je bil do zdaj mogoč samo prevzem hrane v restavracijah oz. dostava. Foto: EPA
Na Madžarskem je bil do zdaj mogoč samo prevzem hrane v restavracijah oz. dostava. Foto: EPA

Visok porast okužb na Nizozemskem

Na Nizozemskem so v zadnjem dnevu potrdili več kot 9000 okužb, kar je največ od začetka januarja. Število je poraslo le nekaj dni pred napovedanim rahljanjem ukrepov, poroča Guardian.

Švedska podaljšuje ukrepe

Zaradi še vedno visokega števila novih okužb z novim koronavirusom Švedska podaljšuje omejitvene ukrepe. Pričakovano rahljanje omejitev glede števila udeležencev javnih zbiranj in prireditev na začetku maja je treba zaradi slabih epidemičnih razmer prestaviti, je dejal premier Stefan Löfven.

Število ljudi, ki se lahko zbirajo, je tako še vedno omejeno na osem, na pogrebih je dovoljenih 20 ljudi. Gostinski obrati se morajo vsaj do 17. maja še naprej zapirati ob 20.30, v nakupovalnih središčih, trgovinah in fitnesih pa še naprej velja omejitev števila strank oz. obiskovalcev. Občine imajo poleg tega možnost, da same prepovedo zbiranje na mestih, kjer bi lahko nastala gneča.

Švedska je v pandemiji covida-19 z blažjimi ukrepi in pozivi namesto z zakonskimi uredbami ubrala svojstveno pot, drugačno od preostalih evropskih držav. So pa tudi na Švedskem sprejeli nekatere omejitvene ukrepe, čeprav milejše. Sredi februarja so v državi znova opazili porast novih okužb, odtlej pa njihova raven ostaja tako rekoč nespremenjena.