Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nina Pirnat, vodja delovne skupine za vzgojo in izobraževanje, ki deluje v okviru posvetovalne skupine, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, je predstavila dva ukrepa, ki ju je sprejela delovna skupina, v kateri so tako predstavniki šolstva kot zdravstva.

"Ključna ukrepa, ki smo ju prepoznali, da preprečujeta širjenje akutnih okužb dihal in novega koronavirusa v šolstvu, sta prezračevanje in izločanje okuženih oseb iz kolektiva. S tem je tudi povezan tudi ukrep samotestiranja," je dejala in pojasnila, da je ključno, da bodo osebe z akutno okužbo dihal ostale doma in se samotestirale, s tem pa se bo tudi omejilo širjenje novega koronavirusa na preostalo populacijo, manjši pa bo tudi pritisk nanjo.

Kot je še povedala Pirnat, je bil pripravljen tudi tehnični dokument za prezračevanje v ustanovah, tako za naravno in umetno prezračevanje, kot dodatnih ukrepih, kot je merjenje ogljikovega dioksida.

Pirnat je tudi pojasnila, da o obveznem nošenju zaščitnih mask niso razpravljali, zato glede tega ni nobenih usmeritev.

Posvetovalna skupina pri NIJZ-ju je pred dnevi za šolski prostor namreč pripravila dva scenarija. Po prvem bi se v šolah samotestirali le dijaki in učenci s simptomi okužbe in tisti, ki so bili v tveganem stiku z okuženimi, po drugem pa bi bilo testiranje vsaj enkrat tedensko obvezno za vse.

Po predlogu bi bili kompleti za domače samotestiranje dostopni v lekarnah ne glede na epidemične razmere.

NIJZ: Samotestiranje in prezračevanje v šolah
V Svizu ogorčeni

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj ostro protestira, ker niso bili vključeni v posvetovanja o protokolih za omejevanje novega koronavirusa, ki bodo veljali v vzgoji in izobraževanju v novem šolskem letu.

Zahtevajo pojasnilo pristojnega ministra. "Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je kvalificiran predstavnik zaposlenih v teh dejavnostih in tukaj na tej točki ne vidim popolnoma nobene razlike od tega, kar je počela prejšnja šolska oblast, ki je vzela besedo zaposlenim pri teh vprašanjih," je ogorčeno dejal Štrukelj. Samotestiranje v domačem okolju sicer podpirajo, saj temelji na zaupanju do ljudi, da bodo odgovorno ravnali. To pa je po njegovi oceni pomembna razlika od tega, kar so izkusili prej, ko je vse temeljilo na zapovedih, ukazovanju in kaznovanju.

Poudaril je tudi, da ne razume napovedi vodje te delovne skupine Nine Pirnat, da bo glede priporočila o ravnanju zaposlenih odločala medicina dela, prometa in športa. "Ta napoved preseneča, ker je bilo do zdaj razumeti, da bodo o vsem, kar je povezano z epidemijo covida-19 odločala strokovna skupina in epidemiologi, in teh, kot vem, v medicini dela ni," je opozoril za STA.

Nove usmeritve cepljenja

Nacionalna koordinatorica za cepljenje Marta Grgič Vitek je povedala, da so julija posodobili priporočila in cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom, to je priporočljivo za vse osebe, pri katerih je lahko težji potek bolezni, predvsem za oskrbovance DSO-jev, vse starejše od 80 let in tudi za starejše od 60 let.

"Pri tej spremembi smo se opirali na zadnje raziskave in podatke ECDC-ja, ki je pregledal vso obstoječo literaturo s tega področja. Tudi glede na slovenske podatke smo dokazali, kako so učinkovita obstoječa cepiva. Z matematičnim modeliranjem pa so pokazali korist poživitvenega odmerka za te skupine, pri katerih lahko bolezen težje poteka," je povedala.

Poudarila je tudi, da je priporočljivo, da se prvič cepijo tudi necepljeni, saj je precepljenost v Sloveniji precej nižja, kot je po EU-ju. Poudarila je, da je precepljenost nad 60 let razmeroma visoka za slovenske razmere, saj je 80-odstotna s prvim odmerkom in 60-odstotna s poživitvenim odmerkom. Vendar je, kot je dodala, glede na EU povprečje nizka, saj je EU-povprečje nad 60 let 90 odstotkov cepljenih oz. 83 odstotkov cepljenih s poživitvenim odmerkom.

EU jeseni pričakuje Pfizerjevo cepivo, prilagojeno za podrazličici BA.4 in BA.5

Evropska agencija za zdravila (EMA) namerava jeseni odobriti cepivo podjetja Pfizer/BioNTech, ki je prilagojeno za zaščito pred podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron, so sporočili iz agencije. Omenjeni podrazličici namreč povzročata nov val okužb po svetu.

EMA je v ponedeljek začela pregledovati prilagojeno cepivo podjetja Pfizer/BioNTech za podrazličici BA.4 in BA.5, ki sta bolj prenosljivi in se bolj uspešno izogibata imunskemu sistemu kot prejšnje različice virusa. Zaradi novega vala okužb, ki sta ga podrazličici povzročili, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) julija opozorila, da pandemije še zdaleč ni konec.

"EMA pričakuje, da bo prejela vlogo za prilagojeno cepivo BA.4/5, ki ga je razvil Pfizer/BioNTech in ki bo jeseni ocenjena za morebitno hitro odobritev," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik.

To bi se zgodilo kmalu po pričakovani odobritvi dveh drugih prilagojenih cepiv podjetja Pfizer/BioNTech in konkurenčnega podjetja Moderna, ki sta usmerjeni proti prvotni različici virusa in prejšnji podrazličici omikrona BA.1, je še pojasnil.

Podjetji Pfizer in Moderna sta 22. julija vložili ločeni vlogi za odobritev teh cepiv, ki bi lahko bila odobrena septembra.

Potrjenih 1714 okužb

V torek je bilo po podatkih NIJZ-ja po 638 PCR-testih in 5328 hitrih antigenskih testih potrjenih 1714 okužb z novim koronavirusom. Znižali so se tako ocena aktivno okuženih kot sedemdnevno povprečje okužb in 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev.

V primerjavi s preteklim torkom, ko je bilo odkritih 1770 primerov okužb, so epidemiologi včeraj potrdili 56‬ primerov manj.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Skupno je bilo v torek po podatkih ministrstva za zdravje hospitaliziranih 254 bolnikov s potrjeno okužbo, dva manj kot dan pred tem. Zaradi covida-19 je na navadnih oddelkih 84 bolnikov, pet manj, drugi okuženi so hospitalizirani zaradi drugih primarnih zdravstvenih težav. Na intenzivnih oddelkih je skupno 14 bolnikov, od tega zaradi covida-19 12, trije manj. Po podatkih ministrstva je v torek umrlo šest covidnih bolnikov.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 20.804 aktivnih primerov okužb, kar je 222 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1408, kar je 33 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 983, 10 manj.