Novi seznam temnordečih držav razburja

Nova pravila pri vrnitvi iz tujine v Slovenijo

Vlada je spremenila odlok o prehajanju meja, v katerem spreminja pogoje za vstop v Slovenijo pri vračanju iz tako imenovanih temnordečih držav. Čeprav je digitalno covidno potrdilo, ki naj bi omogočilo svobodno gibanje, vsaj po Evropski uniji, že začelo veljati, morajo slovenski državljani od danes ob vrnitvi iz držav na temnordečem seznamu v desetdnevno karanteno ne glede na to, ali izpolnjujejo pogoj PCT ali imajo že omenjeno digitalno potrdilo.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Na temnordečem seznamu sta Velika Britanija in Irska, pa tudi priljubljeni državi za počitnice Egipt in Tunizija. Sprememba pravil je nekatere dopustnike ujela sredi počitnic. Letalo iz Hurgade je na letališču Jožeta Pučnika pristalo kmalu po šestnajsti uri. A najbližji in prijatelji potnikov so dolgo čakali, je za TV Slovenija poročal Nejc Furlan.

"Je bila pa velika zmeda zaradi teh koronskih odločb, ali naj gredo levo ali naj gredo desno, tako da upam, da bo še danes prišla ven," je povedala sorodnica ene od potnic.

Povratniki so izstopili iz letališkega terminala šele po peti uri popoldne. Vidno razburjeni, nejevoljni, razočarani. Eden od potnikov je za TV Slovenija dejal: "Brez komentarja.« Drugi pa: "Sramota, da domov pridemo, pa nas tako obravnavajo."

Prav zaradi zaostrovanja pri prehajanju mej potovalne agencije že odpovedujejo nekatere poletne čarterske polete. Potovanje je za zdaj onemogočeno v temnordeče Združeno kraljestvo, na Irsko, v Tunizijo, Egipt ter tudi druge države.

Na seznamu temnordečih držav je tudi Velika Britanija. Foto: EPA
Na seznamu temnordečih držav je tudi Velika Britanija. Foto: EPA

Zmeda in nenehno spreminjanje pravil

Potniki so zaradi zmede in nenehnega spreminjanja odlokov nemalokrat prepuščeni lastni iznajdljivosti. "Bi nas morali opozoriti, da ne smemo iti tja, potem ne bi šli. Tu smo dobili opravičilo, da lahko denar dobimo nazaj. Tako pa nimamo niti opravičila in niti nič, smo pač deset dni v karanteni," je zatrdil eden od dopustnikov.

"Nima smisla, če se cepiš, se cepimo zato, da prosto živimo, ne da nam dajo karanteno," pa je dejal drugi potnik, ki se je pravkar vrnil iz Egipta.

Sicer pa vladni odlok vsebuje tudi ukrep za tuje potnike, ki so namenjeni k nam. Tujcu, ki nima prebivališča v Republiki Sloveniji in ki prihaja z območja na temnordečem seznamu, se vstop v Republiko Slovenijo ne dovoli.

Minister Aleš Hojs je za TV Slovenija pojasnil, da je spremembo predlagala strokovna skupina, vlada pa se je s predlogom strinjala, saj zbolevajo tudi cepljeni. Minister ne razume ogorčenja tistih, ki jih je ukrep presenetil na poti. "Ne vem, zakaj bi bili ogorčeni, če pa se stanje v nekaterih delih sveta slabša, ljudje zbolevajo, tudi če so cepljeni, ta ogorčenost bi kvečjemu lahko bila od tistih, ki ne potujejo in se v Sloveniji držijo vseh ukrepov," je povedal Hojs.

Zaostritve zaradi nove različice virusa

Vlada je danes popoldne v sporočilu za javnost pojasnila, da so na temnordeč seznam uvrščene države, kjer je trenutno večje število okuženih s koronavirusno razlličico delta. Ker v preteklih dneh še ni bilo jasno, kako učinkovita so cepiva proti tej različici, je vlada zaradi omejevanja širjenja te različice v Sloveniji uvedla obvezno karanteno za vse, ki v Slovenijo vstopajo iz držav s temnordečega seznama, so poudarili.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je povedal, da bo več znanega v ponedeljek, ko se bo znova sešla strokovna skupina za covid-19 in preučila smiselnost novih ukrepov. Vlada bo glede na rezultate raziskav, ki so bili objavljeni v zadnjih dneh, znova obravnavala možnost, da za osebe, ki so polno cepljene, karantena ne bo potrebna.

Karantena za vse, ki pridejo iz temnordečih držav

Preusmeritve vrnitve v sosednje države

Precej potnikov se odloča za preusmeritev povratka in pristanke v Sloveniji sosednjih državah ter se potem z različnimi prevozi vrnejo domov, vse, da bi se izognili karanteni in iz dneva v dan spreminjajočim se odlokom, je še poročal Furlan.

Rdeča območja brez karantene za cepljene in prebolevnike

Osebe, ki prihajajo z območja na rdečem seznamu, morajo ob vstopu predložiti negativni izvid testa PCR in se napotiti v desetdnevno karanteno. Test PCR ni nujen za tiste s prebivališčem v Sloveniji, morajo pa vseeno v karanteno. V karanteno ni treba tistim, ki predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Oranžna območja

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni hitri ali test PCR, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Zelena območja

Deli Italije, Avstrija, Nemčija, Švica, Črna gora, Madžarska in Hrvaška so zeleni. Za potnike iz teh države odslej ob vstopu v Slovenijo ni nobenih omejitev.

Odlok velja do vključno 11. julija.

Koronaštevilke

Ob 1511 molekularnih testih je bilo v petek potrjenih 30 okužb, kar pomeni, da sta bila pozitivna dva odstotka izvidov vseh opravljenih testov.

Opravljenih je bilo tudi 34.732 hitrih testov, število pozitivnih izvidov ni znano. V državi je trenutno 454 aktivnih primerov okužbe. Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je 27,1, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 21,5.

V bolnišnici se zdravi 61 bolnikov s covidom-19, od tega v enotah intenzivne terapije 12. Dan je minil brez novih smrtnih žrtev, povezanih s covidom-19, kar pomeni, da od 27. junija ni bilo nobenih novih smrti.

Po trenutnih podatkih NIJZ-ja je na dan 3. 7. s 1. odmerkom cepljenih 828.830 (39 odstotkov prebivalstva), z vsemi odmerki pa 697.091 (33 odstotkov prebivalstva) ljudi.