V običajnih pogojih preživi novi koronavirus na površinah dlje kot virus gripe. Foto: BoBo
V običajnih pogojih preživi novi koronavirus na površinah dlje kot virus gripe. Foto: BoBo

Raziskava, ki jo je izvedla avstralska nacionalna agencija za znanost CSIRO, je pokazala, da lahko virus SARS-CoV-2 na površinah preživi veliko dlje, kot se je mislilo, poroča BBC.

Virus se sicer običajno prenaša s kašljem, kihanjem ali govorjenjem. Strokovnjaki pa pravijo, da se lahko širi tudi z delci v zraku in prek površin, kot sta kovina in plastika.

Prejšnje laboratorijske raziskave so sicer pokazale, da lahko novi koronavirus preživi od dva do tri dni na bankovcih in steklu, do šest dni pa na plastiki in nerjavečem jeklu, čeprav rezultati nihajo.

Avstralska agencija pa je v zadnji raziskavi ugotovila, da je virus "izjemno trdoživ" in da lahko na omenjenih gladkih površinah na sobni temperaturi preživi do 28 dni. V takšnih pogojih preživi virus gripe 17 dni.

Poskuse so izvajali v temi, saj je že znano, da ultravijolična svetloba virus ubije.

Vodja avstralske agencije CSIRO Larry Marshall je dejal, da ugotovitev tega, koliko časa virus preživi na površinah, omogoča točno napoved in omejevanje njegovega širjenja.

Raziskava je še pokazala, da virus preživi precej manj časa ob višjih temperaturah. Pri temperaturi 40 stopinj Celzija virus na nekaterih površinah preneha biti nalezljiv.

Na gladkih, neporoznih površinah obstane virus dlje časa kot na materialih, kot je blago. Na takšnih površinah naj virus ne bi bil nalezljiv po 14 dneh.

Avtorji raziskave pravijo, da bi lahko vztrajnost virusa na nerjavečem jeklu ob nižjih temperaturah razložila izbruhe covida-19 v obratih za predelavo mesa. V takšnih obratih se je po svetu okužilo na tisoče delavcev.

Učinkovitega cepiva naj letos še ne bi bilo