V Španiji je (bila) med vsemi okuženimi skoraj petina oz. skupno 43.956 zdravstvenih delavcev. Foto: Reuters
V Španiji je (bila) med vsemi okuženimi skoraj petina oz. skupno 43.956 zdravstvenih delavcev. Foto: Reuters

Število novih okužb in smrtnih žrtev je po Španiji v upadu, se pa je v zadnjih dneh povečalo število okuženih zdravstvenih delavcev.

V državi so do zdaj potrdili več kot 250.000 okužb z novim koronavirusom. V skupno število okužb španske statistike uvrščajo tudi ljudi, pri katerih so potrdili prisotnost protiteles.

Med vsemi okuženimi je 18 odstotkov ali 43.956 zdravstvenih delavcev. Po besedah Fernanda Simona, ki vodi oddelek za izredne razmere na ministrstvu za zdravje, gre za "pomemben pojav".

V dveh večjih bolnišnicah v Madridu in Kataloniji, ki jih je novi koronavirus v Španiji najbolj prizadel, je med zdravstvenimi delavci 11 odstotkov vseh okuženih, a je potek okužbe pri njih manj hud kot pri splošni populaciji, kar naj bi bila posledica tega, da so na splošno mlajši.

Stopnja smrtnosti med zdravstvenimi delavci bistveno nižja

V Kataloniji širijo območje za pešce, da bodo lažje vzdrževali medosebno razdaljo. Foto: Reuters
V Kataloniji širijo območje za pešce, da bodo lažje vzdrževali medosebno razdaljo. Foto: Reuters

Stopnja smrtnosti med španskimi zdravstvenimi delavci je 0,1 odstotka, kar je bistveno manj od 7,8 odstotka, ki velja za splošno populacijo. Manj jih je tudi v bolnišnici ali na intenzivni negi, kar naj bi bilo prav tako posledica razlike v starosti.

Zdravstveni delavci so v prvih bojnih vrstah boja proti virusu in so najpogosteje v stiku z okuženimi. Med razlogi za tako velik delež okužb pri zdravstvenih delavcih bi lahko bil tudi ta, da so zanje testi na okužbo dostopnejši.

Na vrhuncu epidemije pred mesecem dni, ko je bil španski zdravstveni sistem tik pred zlomom, so se številni zdravstveni delavci tudi pritoževali nad pomanjkanjem zaščitne opreme, kot so zaščitne maske in rokavice. V zadnjih tednih naj bi se to po zagotovilih španske vlade izboljšalo.

Španija v pričakovanju "procesa prehoda"
V Španiji so v zadnjih 24 urah ugotovili 185 smrti, povezanih s covidom-19. Število smrti zaradi covida-19 je že tri dni manjše od 200. Na vrhuncu epidemije so v državi potrdili tudi 950 smrti v enem dnevu. Skupno je po okužbi z novim koronavirusom v Španiji umrlo 25.613 ljudi.

"Številke so ugodne. Vse kaže, da smo v zelo dobrem položaju za proces prehoda, ki se ga bomo morali lotiti v naslednjih dneh," je še povedal Fernando Simon.

Španci se lahko zdaj po šestih tednih prepovedi zapuščanja stanovanj rekreirajo na prostem, nekatera majhna podjetja, kot so cvetličarji in železarji, pa bodo v tem tednu odprli svoja vrata.

4,5 milijarde evrov – rekorden izdatek za brezposelne
Ukrepi proti novemu koronavirusu so močno prizadeli špansko gospodarstvo, saj je brez dela ostalo več sto tisoč ljudi. Španija je aprila letos izplačala trikrat več denarja za dodatke za brezposelnost kot aprila lani. Skupno so 5,2 milijona ljudi nakazali 4,5 milijarde evrov, kar je najvišja mesečna poraba za brezposelnost v zgodovini Španije.

Gneča pred živalskim vrtom v Kölnu v Nemčiji. Foto: EPA
Gneča pred živalskim vrtom v Kölnu v Nemčiji. Foto: EPA

Nemčija pričakuje drugi in morda tretji val okužbe

"Gre za pandemijo. In v pandemiji se z virusom okuži od 60 do 70 odstotkov prebivalstva," je dejal vodja nemškega Inštituta Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler in napovedal "veliko verjetnost" drugega vala okužb.

Večina strokovnjakov v Nemčiji se strinja z njegovimi napovedmi, nekateri med njimi pričakujejo tudi tretji val, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Wieler je tudi odgovarjal na novinarsko vprašanje glede razvoja mobilne aplikacije, s katero bi sledili stikom med posamezniki v Nemčiji.

Odgovoril je, da je tovrstna aplikacija smiselna, ko se bo pandemija še razvijala. Ni pa povedal, kdaj naj bi tovrstno aplikacijo začeli uporabljati.

V Nemčiji so do zdaj zaznali okužbo z novim koronavirusom pri več kot 164.000 ljudeh, zaradi covida-19 je umrlo najmanj 6808 ljudi.

Po oceni RKI-ja je v Nemčiji okužbo z novim koronavirusom prebolelo približno 135.100 ljudi. Podobno kot v drugih državah tudi strokovnjaki v Nemčiji menijo, da je veliko število okužb ostalo nezaznanih.

Po podatkih nemškega Inštituta Roberta Kocha (RKI) je stopnja prenašanja okužbe 0,71, kar pomeni, da deset okuženih z novim koronavirusom okuži novih sedem ljudi. Že v preteklih dneh je bila stopnja prenašanja okužb v Nemčiji med 0,7 in 0,8.

Število okužb upada, število smrti ostaja visoko
Wieler je ob tem še dejal, da število novih okužb na dnevni ravni v zadnjih dneh upada. Število smrtnih primerov zaradi covida-19 na dnevni ravni na drugi strani ostaja visoko, od 40 do 200 smrti na dan.

Nemčija je ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom sprejela sredi marca in se uspešno spopadla s pandemijo. 16 nemških zveznih dežel je medtem že sprejelo nekatere omilitve ukrepov na različnih področjih. Med drugim so odprli šole, trgovine, muzeje in frizerske salone.

Na Bavarskem, ki je ena od huje prizadetih regij zaradi novega koronavirusa, so danes tudi sprejeli odločitev, da bodo od sredine maja postopoma odprli restavracije in hotele. Dežela se bo tudi pridružila Spodnji Saški, kjer načrtujejo postopno odpiranje otroških ustanov.

Foto: EPA
Foto: EPA

V Združenem kraljestvu je s sumom na bolezen covid-19 do zdaj umrlo že več kot 32.000 ljudi, kar je največ v Evropi, je razvidno iz danes objavljenih uradnih britanskih podatkov.

Po podatkih britanskega statističnega urada so od 24. aprila v Angliji in Walesu zaznali 29.648 smrti, kjer je v mrliških listih omenjen tudi covid-19. Ob upoštevanju tovrstnih smrtnih primerov na Škotskem in Severnem Irskem je to število 32.313.

Združeno kraljestvo je tako po številu smrtnih primerov prehitelo Italijo, kjer pa, kot poroča Reuters, v statistiko ne vključujejo smrtnih primerov, zaradi katerih zgolj sumijo, da je smrt povzročil novi koronavirus.

Pristojni ministri zavračajo primerjave glede števila mrtvih zaradi covida-19 in menijo, da je pomembnejša primerjava števila umrlih iz vseh razlogov v primerjavi z enakim obdobjem v preteklosti.

Macron: Prezgodaj za načrtovanje počitnic

V Franciji je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 330 ljudi, skupno pa 25.531. Število bolnikov na intenzivni negi še naprej upada, trenutno jih je 3430, kar je dvakrat manj kot pred mesecem dni.

V ponedeljek naj bi v državi začeli postopoma opuščati stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Takrat se bodo po napovedih odprli vrtci, osnovne šole in trgovine, omilili pa bodo tudi omejitve gibanja.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes opozoril Francoze, da je še prezgodaj za načrtovanje poletnih počitnic. "Omejili bomo potovanja po svetu, tudi med poletnimi počitnicami. Ostali bomo v Evropi, morda se bomo morali zaradi pandemije še nekoliko bolj omejiti," je dejal ob obisku ene od šol na območju Pariza.

Novi koronavirus naj bi bil v Franciji prisoten že decembra

Medtem v Franciji ugotavljajo, da je bil novi koronavirus v državi prisoten prej, kot so to do zdaj domnevali.

Bolnik v Parizu, ki so mu 27. decembra diagnosticirali pljučnico, je bil pravzaprav okužen z novim koronavirusom, je pokazal nov test njegovega brisa, ki so ga vzeli že takrat.

Prve tri primere okužbe so sicer potrdili 24. januarja. V dveh primerih je šlo za človeka, ki sta bila v Vuhanu na Kitajskem, epicentru izbruha, tretji pa je bil družinski član.

Bolnik v petdesetih letih, ki so mu zdaj za nazaj diagnosticirali okužbo s koronavirusom, je medtem v celoti okreval. Kot je dejal, ne ve, kje se je okužil, saj da ni bil na območjih z okužbami.

Yves Cohen, vodja oddelkov za urgentno medicino v bolnišnicah Avicenne in Jean-Verdier, je dejal, da je nedavno pregledoval dokumente bolnikov, ki so jih s simptomi, podobnimi tistim pri gripi, sprejeli decembra in januarja.

Skupaj je testiral brise 14 bolnikov. Od teh je bil en test pozitiven. Za vsak primer so ga testirali še dvakrat, oba testa pa sta potrdila okužbo.

Cohen je dejal, da je obvestil Nacionalno agencijo za zdravje, druge virologe pa je pozval, naj tudi sami stare brise testirajo za koronavirus.

Yves Cohen poziva virologe, naj testirajo stare brise. Foto: Reuters
Yves Cohen poziva virologe, naj testirajo stare brise. Foto: Reuters

Število aktivnih okužb v Italiji pada

Drugi dan po omilitvi ukrepov omejevanja gibanja so v Italiji potrdili 236 smrtnih žrtev covida-19, skupno je umrlo 29.315 ljudi. Še naprej se zmanjšuje število aktivnih okužb z virusom SARS-CoV-2, ki je z 99.980 padlo na 98.467.

V italijanskih bolnišnicah se zdravi še 16.270 ljudi, od tega 1427 na intenzivni negi. V domači izolaciji je 80.770 ljudi. Skupno je od začetka epidemije 20. februarja ozdravelo 85.231 ljudi.

V Italiji so v ponedeljek začeli veljati omiljeni ukrepi, ki med drugim dopuščajo rekreacijo na prostem in gibanje znotraj dežel. Odprle so se tudi številne trgovine, dovoljena je prodaja hrane in pijače za s seboj.

Podražitev prevoza in kmetijskih izdelkov

V Italiji omilitve ukrepov, ki so jih sprejeli za zajezitev novega koronavirusa, spremlja visoka rast cen, predvsem na področju prevoza in kmetijskih izdelkov. V Italiji od ponedeljka dalje med severom in jugom države znova vozijo hitri vlaki, a z omejenim številom potnikov in strogimi zaščitnimi ukrepi. Cene vozovnic pa so poletele v nebo.

"Kdor mora poslovno nujno na pot, mora globo seči v žep. Število mest na vlakih in letalih je zelo omejeno in cene so zelo visoke. Za polet italijanske letalske družbe Alitalia na relaciji Rim‒Milano je treba odšteti do 375 evrov," je opozorilo italijansko združenje za zaščito potrošnikov Codacons. Dodajajo, da so železnice in letalske družbe stroške strogih zaščitnih ukrepov prenesla na potrošnike. Pristojne oblasti ter ministrstvo za promet je združenje pozvalo, naj preprečijo previsoke cene, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Prebivalci Italije se pritožujejo tudi nad povišanjem cen življenjskih potrebščin. Zaradi bolj zapletenega prevoza in pomanjkanja sezonskih delavcev, ki bi pobirali letino, so se cene povišale predvsem pri kmetijskih izdelkih. Potrošniki morajo tako za svežo zelenjavo ali sadje plačati več kot pred pandemijo.

Cene so se zvišale tudi v italijanskem gostinstvu. Italijanski lokali so sicer še vedno zaprti, a številni ponujajo dostavo na dom, so pa zaradi tega zvišali cene.

Italijanska trgovinska zbornica Confcommercio predvideva, da bodo zaradi pandemije novega koronavirusa v Italiji zaznali velik upad potrošnje. Ta se bo po ocenah letos v Italiji zmanjšala za osem odstotkov. Tri četrtine upada potrošnje naj bi odpadlo na modo, vozila, kulturo, prosti čas, turizem in gostinstvo.

V Rusiji tretji dan več kot 10.000 novih okužb

Nizozemska: Policija razgnala protestnike v Haagu

Župan nizozemskega mesta Haag je naročil policiji, naj razžene skupino okoli 200 ljudi, ki so protestirali proti državnim ukrepom za zajezitev epidemije novega koronavirusa.

Policija je sporočila, da bodo "prijeli demonstrante, ki kršijo županov odlok". Nizozemska vlada je sredi marca prepovedala javna zbiranja, ljudje pa morajo na javnih površinah vzdrževati vsaj meter in pol medsebojne razdalje. Lokalna tiskovna agencija poroča, da so prijeli več deset ljudi.

Na Nizozemskem so skupno potrdili 41.087 okužb z novim koronavirusom, zadnji dan 317. Število smrtnih žrtev se je povzpelo za 86, na 5168. Nacionalni zdravstveni inštitut (RIVM) ob tem opozarja, da v statistiki upoštevajo le potrjene primere in da so dejanske številke višje.

V Rusiji tretji dan zapored več kot 10.000 okužb

V Rusiji so že tretji dan zapored potrdili več kot 10.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so zaznali 10.102 okužbi, vse skupaj pa 155.370. Za covidom-19 je umrlo še 95 ljudi, vse skupaj pa 1451.

Število novih okužb se je sicer od nedelje, ko so poročali o rekordnih 10.633 na novo okuženih, nekoliko znižalo, a vztraja nad 10.000. To je veliko več kot drugod po Evropi. Na drugem mestu je Združeno kraljestvo, kjer je bilo v ponedeljek manj kot 4000 novih primerov.