Šolsko potrdilo o negativnem testu bo veljalo tudi zunaj šole. Foto: EPA
Šolsko potrdilo o negativnem testu bo veljalo tudi zunaj šole. Foto: EPA

Obsežno zapiranje šol in uvajanje izmenskega pouka v začetku septembra po besedah ministra za šolstvo Heinza Fassmanna ne pride več v poštev. Da bi ta scenarij ne postal neizogiben, bodo sprejeli vrsto drugih ukrepov. Prvi je sistem zgodnjega opozarjanja z analizami odpadnih voda. Z njim lahko virus zaznajo že teden dni prej, kot bi ga s sledenjem potrjenih okužb. Če bo tveganje za okužbo s koronavirusom v določeni pokrajini višje, bodo v šolah na območju odredili redna testiranja in obvezno uporabo mask.

Drugi ukrep je izvajanje rednih PCR-testov na 300 izbranih šolah po vsej državi. Če bo to testiranje – ki ne bo več potekalo z grgranjem, ampak z izpiranjem ust, s čimer bodo preprečili morebitno nastajanje nevarnih aerosolov v učilnicah – pokazalo na povečano tveganje širjenja okužb, bodo izvedli posamična testiranja na vseh šolah. Pri testiranju se bodo sicer bolj zanašali na zanesljivejše PCR-teste in le še deloma na hitre teste. Šolsko potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus bo jeseni, tako kot že spomladi, veljalo tudi zunaj šole, med drugim za vstop v restavracije.

Na šolah cepilni avtobusi

Pristojni bodo skušali obenem povečati kvoto cepljenih med šolarji, med drugim z obiski posebnih cepilnih avtobusov na šolah. V nekaterih zveznih deželah bodo ti avtobusi delovali že tudi v drugi polovici avgusta. Če bo treba po izteku varnostnega obdobja v nekaterih regijah nadaljevati redna testiranja, ta ne bodo veljala za cepljene šolarje. Se bodo pa tudi cepljeni morali v tem prvem varnostnem obdobju testirati.

V Avstriji je trenutno z vsaj enim odmerkom cepljenih 19 odstotkov šolarjev, starih od 12 do 15 let, in 46 odstotkov dijakov, starih od 16 do 19 let.