Ker je vrh aktivno okuženih nastopil pred šestimi oziroma petimi dnevi, je pričakovati maksimalno število hospitaliziranih najpozneje v petek, je za TV Slovenija dejal Dragan Marušič z Univerze na Primorskem. Foto: EPA
Ker je vrh aktivno okuženih nastopil pred šestimi oziroma petimi dnevi, je pričakovati maksimalno število hospitaliziranih najpozneje v petek, je za TV Slovenija dejal Dragan Marušič z Univerze na Primorskem. Foto: EPA

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dopoldne na Twitterju objavil najnovejše podatke o okuženih in se ob tem vprašal, ali še kdo dvomi, da zaostritve ukrepov niso nujne. "Za zdravje ljudi gre," je dodal. Gantar je zaradi še vedno neugodne epidemiološke slike predlagal srečanje vseh strank koalicije in opozicije. Kot je dejal za Televizijo Slovenija, želi, da bi ob prikazu relevantnih podatkov vsi dobili vpogled v zdajšnje razmere in v ukrepe, potrebne za zamejitev epidemije.

Torkov prirast okužb je tretji najvišji do zdaj. Največ primerov je bilo potrjenih 27. oktobra, ko so epidemiologi odkrili 2610 okužb, dan pozneje so jih potrdili 2491.

Po zadnjih podatkih vlade je hospitaliziranih 1192 ljudi. Z bolnišničnega zdravljenja je bilo odpuščenih 96 ljudi, a je število hospitaliziranih kljub temu naraslo za 21. Zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego potrebujeta 202 bolnika, kar je šest več kot dan pred tem. V torek je umrlo 40 bolnikov, največ do zdaj. Skupno število umrlih s covidom-19 je naraslo na 645.

Foto: Twitter, zajem zaslona
Foto: Twitter, zajem zaslona

"Dnevni prirast bolnikov je trenutno nekoliko manjši, kot je bil pred dnevi. Najbolj obremenjene ostajajo postelje intenzivne nege. Razmere so še posebej resne v vzhodnem delu države, kjer so zasedene praktično vse postelje," je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Po njegovih napovedih bo Pomurje po razširjenosti okužb že jutri prehitelo trenutno najbolj obremenjeno gorenjsko regijo. Poudaril je tudi, da od 3. novembra, ko je bilo največ na novo hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, ta številka konstantno pada.

Po Gantarjevem mnenju se širjenje okužb umirja prepočasi

Kacin je poudaril, da je bilo v torek opravljenih več testov kot pretekle dni, kar je predvsem posledica spremenjenega načina testiranja. "V svojem navodilu je ministrstvo namreč ponovno priporočilo, da se testirajo tudi vsi družinski člani okuženih, ki so bili skupaj z njimi v karanteni brez testiranja," je pojasnil. Kacin je dejal, da so absolutne številke sicer višje, kot so bile včeraj, a da se dejansko stanje v bistvu ni spremenilo. "Podatki še naprej in še vedno kažejo, da se reprodukcijsko število R še naprej umirja, kar je spodbudno," je dejal vladni govorec.

Po navedbah ministra Gantarja sicer število okužb pada prepočasi. "Okužen je vsak 22., potrebe po posteljah naraščajo, zaposleni so izčrpani, med zdravstvenimi delavci je veliko okuženih. Dokler bo več sprejemov kot odpustov, je zaostrovanje ukrepov za krajši čas smiselno," je prepričan. Nadzor nad upoštevanjem ukrepov se izvaja, a to po njegovem mnenju ne odtehta resnosti položaja. "Bolje krajša zaostritev, ki tudi omogoča hitrejši prehod v normalnost," je dodal.

Sorodna novica Gantar predlaga takšne ukrepe, kot so bili spomladi. Sprejetja ne veže na ministrski položaj.

Predlog o uvedbi "spomladanskih ukrepov"

Gantar se je v preteklih dneh zavzel za dodatne zaostritve ukrepov nenujnih dejavnosti – podobno, kot je to veljalo spomladi, bi ustavil tudi javni promet in zaprl večino trgovin. "Sproščanje ukrepov bi bilo glede na trenutno stanje prehitro. Žal mi je za vse tiste, ki imajo zaradi ukrepov težave, vendar so žal nujni. Tega ne počnemo le v Sloveniji," je pojasnil minister Gantar.

Zdravstveni minister v svojem predlogu navaja, da bi ukrepe po 14 dneh začeli postopno sproščati, saj bi z delno zaostritvijo ukrepov v tem času dosegli takšno izboljšanje, da bi lahko potem tudi po sproščanju ukrepov epidemiologi znova sledili stikom okuženih, kar je ključno za obvladovanje širjenja okužb v prihodnje. V tem trenutku pa razmere po njegovem prepričanju ne omogočajo sproščanja niti na področju šolstva, tako da bi tudi šole v prihodnjih dveh tednih še ostale zaprte. Ministra pri prizadevanjih po ohranjanju oziroma zaostrovanju ukrepov podpira tudi strokovna svetovalna skupina.

O ukrepih v četrtek vlada, Kacin pravi, da jih bo večina zagotovo podaljšanih

O ukrepih in vseh predlogih, vezanih na ustavljanje epidemije, bo vlada razpravljala in odločala v četrtek, je na popoldanski novinarski konferenci dejal Jelko Kacin: "Zagotovo bo velika večina ukrepov podaljšanih, ali bo dodan še kak ali bo kaka sprememba, tega v tem trenutku še ne vemo." Podrobnosti bosta po seji predstavila ministra Tomaž Gantar (za zdravje) in Simona Kustec (za šolstvo).

O morebitnih dodatnih ukrepih za omejevanje širjenja novega koronavirusa je popoldne pri premierju Janezu Janši razpravljala koalicija, je poročal Radio Slovenija.

Janša: Potrebni bodo dodatni napori

Premier je pozneje na Twitterju zapisal, da bo vlada na seji ta teden formalno potrjevala tudi nacionalni načrt za cepljenje proti koronavirusu. Priprava načrta po njegovih navedbah poteka v skladu s smernicami Evropske komisije, ki izvaja tudi skupno naročilo za cepivo. Načrt bo sprejet "bistveno prej, kot bo, žal, cepivo na razpolago", je zapisal. Dodal je še, da bodo "potrebni dodatni napori, da obvladamo virus, zavarujemo zdravje in življenja ranljivih ter razbremenimo zdravstveni sistem".

Počivalšek opozarja: Kriza je tudi ekonomska

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je, potem ko je minister Gantar vladi predlagal še strožje ukrepe, spomnil, da je ta kriza zdravstvena in ekonomska. Kot poudarja, je pri sprejemanju ukrepov nujno iskanje kompromisov. Državne pomoči so za zdaj sicer ubranile delovna mesta, a številna podjetja so na robu, opozarja.

"Tako kot vsi razumemo stisko zdravstvenega sistema, je nujno razumeti tudi težave podjetij," je na Twitterju opozoril Počivalšek. V stranki SMC, ki jo vodi, po njegovih navedbah vedno iščejo ravnotežje in verjamejo, da to razumejo tudi njihovi koalicijski partnerji. Vse poziva, da se držijo ukrepov in tako poleg razbremenitve zdravstvenih delavcev omogočijo tudi preživetje gospodarstva.

Gantar se je odzval na Počivalškova opozorila za Radio Slovenija. "Razumem, da imamo številne stiske podjetnikov in na področju gospodarstva zaostrene razmere, na drugi strani pa je merilo za stopnjevanje ukrepov v vseh državah zmogljivost zdravstvenega sistema. In ne nazadnje imamo visoko dnevno število umrlih s covidom-19, če pogledamo oboje, nimam dileme, na katero stran se obrnem in kaj zagovarjam," je dejal Gantar.

IJS: Doslej okuženih 10 odstotkov Slovencev

Solidarnost in pomoč med bolnišnicami

Kot je sporočil Kacin, v UKC-ju Ljubljana zdravijo 317 bolnikov s covidom-19, od tega 63 na intenzivni negi. Med njimi je tudi šest porodnic, ki pa so ločene na ginekološki kliniki. "Kot zanimivost, tam so imeli v oktobru skupaj 17 porodov, v katerih so bile porodnice okužene s covidom-19," je dejal Kacin. Kar zadeva proste postelje, je po njegovih navedbah nekaj rezerve tudi še na Golniku

V murskosoboški bolnišnici je 147 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, 23 bolnikov je v enoti intenzivne terapije. Skoraj enako število je hospitaliziranih drugih bolnikov, ki prav tako potrebujejo bolnišnično nego. "Številka je primerljiva s polno zasedenostjo naše bolnišnice, a glede na to, koliko skrbi potrebuje vsak bolnik s covidom-19, je jasno, kako velika je naša obremenjenost," je dejal strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar. Poudaril je, da jim je do zdaj uspelo zadostiti vsem potrebam "predvsem zaradi solidarnosti in pomoči drugih bolnišnic."

Bolnišnica v Murski Soboti je na začetku drugega vala sprejemala bolnike s covidom-19 iz celotne severovzhodne Slovenije. "V prvih dveh tednih smo imeli skoraj četrtino bolnikov iz preostale Slovenije. Zadnje štiri tedne je nasprotno – hvaležni smo vsem, ki so pripravljeni sprejeti naše bolnike," je dejal Grabar in pojasnil, da so v zadnjih desetih dneh 18 bolnikov preselili v druge bolnišnice.

Z aplikacijo MMCživo dogajanje spremljamo v živo, vsebine ves čas dopolnjujemo in popravljamo. Za morebitne napake, ki jih sproti odpravljamo, se opravičujemo.