Hitro testiranje v zdravstvenih domovih

Po zagotovilih državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajne so zdravstveni domovi prejeli dovolj testov, kje bo testiranje potekalo, pa je odvisno od dogovora med posameznimi zdravstvenimi domovi in lokalnimi skupnostmi.

Kot je pojasnila državna sekretarka ob obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, se je množično hitro testiranje, ki je v zadnjih dneh potekalo na nekaterih lokacijah po Sloveniji, pokazalo kot zelo dobro. Zato je vlada sklenila, da se hitro testiranje čim bolj približa vsem prebivalcem. Lokalne skupnosti, zdravstvene domove in koncesionarje na primarni ravni so tako pozvali, da se z lokalno skupnostjo dogovorijo, kje bi organizirali stalna mesta za testiranje.

Testiranja v športnih dvoranah in kulturnih domovih

V Zdravstvenem domu Ljubljana bodo prostovoljno presejalno testiranje s hitrimi antigenskimi testi za prebivalce Mestne občine Ljubljana izvajali v Športni dvorani Kodeljevo. Kot so sporočili, bo testiranje za začetek mogoče v ponedeljek med 11. in 15. uro, sprejem bo mogoč do 14. ure.

V Novem mestu bodo testiranje za začetek izvajali v ponedeljek, v sredo in petek v avli Kulturnega centra Janeza Trdine, v Velenju pa na parkirišču Nujne medicinske pomoči pred Zdravstvenim domom Velenje. Zdravstveni dom Domžale brezplačno hitro testiranje organizira na več lokacijah, v Domžalah v športnem parku, v Mengšu, Lukovici in Moravčah pa v kulturnih domovih.

Na Notranjskem bodo hitra testiranja izvajali v Cerknici, Sežani, Postojni in Ilirski Bistrici – v Sežani od ponedeljka dalje na covidni točki pred zdravstvenim domom. V Cerknici bodo testiranja začeli izvajati v sredo, in sicer po sistemu drive-in na covidni točki pred zdravstvenim domom.

Naročanje ne bo potrebno

Za hitro testiranje naročanje ne bo potrebno, namenjeno pa je posameznikom, ki nimajo simptomov okužbe. Za tiste s simptomi pa še vedno velja, da pokličejo osebnega zdravnika in opravijo odvzem brisa za PCR-test, je pojasnila Marija Magajne. Sicer pa hitri testi pokažejo rezultat tistega trenutka, ko je odvzet bris, zato morajo tudi tisti z negativnim izvidom še vedno upoštevati vse ukrepe, je še poudarila. Pojasnila je še, da se je pri hitrih testiranjih v zadnjih dneh leta izkazalo, da je bil pozitiven izvid testa pri približno enem odstotku ljudi.

Otroci s posebnimi potrebami se vračajo v šole

Testiranje učiteljev v šolah za otroke s posebnimi potrebami

V zdravstvenih domovih bodo od ponedeljka testirali tudi učitelje, ki delajo v šolah za otroke s posebnimi potrebami. Te šole se v torek odpirajo. "Ko bo padla odločitev, da se odprejo tudi druge šole, pa bodo taka testiranja v zdravstvenih domovih izvajali tudi za druge zaposlene v vzgoji in izobraževanju," je dodala Marija Magajne. Testiranje ne bo obvezno, temveč je priporočljivo, da bi se lahko čim bolj varno vrnili v prostor zavodov in šol.

Na vprašanje, kdo bo izvajal hitra testiranja, je pojasnila, da so nekateri zdravstveni domovi angažirali dodaten kader, nekateri pa kader preusmerjajo s tistih dejavnosti, ki v tem trenutku ne delujejo. To so denimo preventivni programi in referenčne ambulante. Te bodo sicer imele še eno nalogo, in sicer stike s starejšimi osebami in kroničnimi bolniki, saj bo treba zbrati podatke glede interesa za cepljenje.

Hitro testiranje na petih mejnih prehodih in letališču

Na petih mejnih prehodih s Hrvaško in na brniškem letališču so v soboto začeli opravljati hitre teste na novi koronavirus. Do zdaj so opravili nekaj več kot 2000 testov, približno en odstotek testiranih je imel pozitiven izvid testa.

To je glede na rezultate pri testiranjih v splošni populaciji pričakovana številka, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne ob obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, kjer se je srečala z vodstvom in se seznanila z delovanjem covidnih oddelkov in aktualnim stanjem.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

"Testiranje bo potekalo še nekaj dni, verjetno do takrat, ko se bo večina tistih, ki so odšli na dopust čez mejo, vrnila. Verjetno do prihodnjega konca tedna," je še povedala.

Hitre teste je ob Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana mogoče opraviti na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi in Jelšane. Samo na teh mejnih prehodih lahko v državo vstopajo tisti, ki ob prihodu iz rdeče države v Slovenijo vstopajo na zunanji schengenski meji, nimajo pa negativnega testa PCR, ki ni starejši od 48 ur, oziroma ne sodijo med 12 izjem, ki jim je omogočen vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu.

Velik interes za cepljenje v SB-ju Slovenj Gradec

Strokovna direktorica slovenjgraške bolnišnice Jana Makuc je ob obisku državne sekretarke z ministrstva za zdravje povedala, da so dobili potrditev, da se je bolnišnica Slovenj Gradec zelo hitro prilagodila na delo s covidnimi bolniki.

"Testiranja, hitri testi, brisi pri zaposlenih so stvari, ki so zelo dobro sprejete, kar nam daje dobre rezultate. V naši bolnišnici imamo 949 zaposlenih. Od oktobra do danes je covid-19 prebolelo 277 zaposlenih. Interes za cepljenje so izrazili 403 zaposleni, kar je približno 42 odstotkov vseh zaposlenih. Upam, da nam bo z malo dela uspelo doseči 60-70 odstotkov," je dejala Makučeva in dodala, da je njihov naslednji cilj čim večje število cepljenih zaposlenih.

"V prihodnjem tednu pričakujemo večje število odmerkov, zato bomo lahko v kratkem času zaščitili veliko število zaposlenih. Naša trenutna naloga je, da ovržemo mite o cepljenju, da naslovimo vsa številna vprašanja, ki se pojavljajo tako med laično javnostjo kot med zaposlenimi," je poudarila.

"Zelo nas veseli, da je interes za cepljenje izrazilo veliko število zaposlenih, tistih, ki še niso bili v stiku z virusom," pa je glede cepljenja proti covidu-19 v slovenjgraški bolnišnici dejala državna sekretarka, ki meni, da se bo veliko teh, ki morda še razmišljajo o cepljenju, naknadno zanj še odločilo, ko bodo prvi pomisleki mogoče preseženi.

"To se mi zdi izjemno pomembno, tudi zato, ker s tem vsi zdravstveni delavci lahko dajemo pozitiven zgled tudi za vse druge prebivalce, ki pa bodo prišli na vrsto zelo kmalu po tem, ko bodo cepljeni tisti najbolj izpostavljeni, torej zdravstveni delavci," je dodala državna sekretarka.

Potrjenih 725 okužb

V soboto so med 2304 opravljenimi PCR-testi potrdili 661 okužb z novim koronavirusom, med 390 hitrimi antigenskimi testi pa še 64 okužb. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 1173 ljudi, 190 jih potrebuje intenzivno nego, 142 jih je priključenih na medicinske ventilatorje.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bil delež pozitivnih izvidov PCR-testov 28,7-odstoten, delež pozitivnih izvidov hitrih testov pa 16,4-odstoten.

Do zdaj so umrli 2803 bolniki s covidom-19.

Največ okužb v Posavju

Sedemdnevno dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je 1. januarja na državni ravni znašalo 479,1 primera.

Regijski podatki kažejo, da imata najvišje sedemdnevno število potrjenih primerov, krepko nad državnim povprečjem, posavska statistična regija (859,4) in jugovzhodna Slovenija (700), najnižje pa primorsko-notranjska (376,7) in gorenjska regija (366).

Na državni ravni je 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v petek znašalo 915,1. Po regijah sta najvišje 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v petek imeli posavska (1653) in jugovzhodna Slovenija (1397,2), najnižje pa gorenjska (665,4) in goriška (636,7).