S ponedeljkom bo prepovedano zapustiti Slovenijo za potovanja v države na rdečem seznamu, na katerem so med drugim vse sosednje države, pa tudi države Zahodnega Balkana. Foto: Televizija Slovenija/Petra Držaj
S ponedeljkom bo prepovedano zapustiti Slovenijo za potovanja v države na rdečem seznamu, na katerem so med drugim vse sosednje države, pa tudi države Zahodnega Balkana. Foto: Televizija Slovenija/Petra Držaj

Po novem ne bo več mogoče zapustiti Slovenije za potovanje v državo, ki je na rdečem seznamu, za vstop v državo pa bo potreben PCR-test, je pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Vlada je odlok o omejitvi prehajanja državne meje, ki bo veljal od ponedeljka do vključno 12. aprila, sprejela, ker želi v čim večji meri zajeziti, "kar se pričakuje za praznike", to je "večji odliv tistih, ki bivajo in živijo pri nas in imajo sorodnike ali pa so z območja nekdanje Jugoslavije, kjer je epidemiološko stanje izjemno slabo", je Hojs pojasnil na Brdu pri Kranju.

Zapora države od 1. do vključno 11. aprila, maske na prostem, šolanje na daljavo, gibanje po regijah

Prepoved potovanj v države na rdečem seznamu

S ponedeljkom bo prepovedano zapustiti Slovenijo za potovanja v države na rdečem seznamu, na katerem so med drugim vse sosednje države, pa tudi države Zahodnega Balkana. Kot je pojasnil, bo izjema med drugim veljala za tranzitne potnike in tovorni promet ter iz nujnih razlogov za odpravo neposredne nevarnosti za zdravje ali življenje. Izjema pri potovanju velja tudi za prebolevnike in cepljene, izhaja iz odloka.

Pogoji za vstop v državo

Dodatno se zaostrujejo tudi pogoji za vstop v državo. Od ponedeljka bo to mogoče le ob predložitvi negativnega izvida molekularnega (PCR) testa na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja. Kot je pojasnil Hojs, so se za ukrep odločili, ker so opazili porast števila ponarejenih testov predvsem iz Severne Makedonije ter Bosne in Hercegovine.

Vstop v državo je dovoljen tudi ob predložitvi dokazila o pozitivnem izvidu PCR-testa, ki je starejši od 21 dni, vendar ne starejši od šestih mesecev, ali pa potrdila zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Vstop bo mogoč tudi ob predložitvi potrdila o cepljenju proti covidu-19, pri čemer mora od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca BioNTecha in Pfizerja preteči najmanj sedem dni, od prejema cepiva Moderne pa najmanj 14 dni. Pri cepivu AstraZenece pa mora od prvega odmerka miniti najmanj 21 dni.

Svetovalna skupina predlaga 11-dnevno popolno zaprtje države

Karantene ni mogoče prekiniti z opravljenim testom

Če oseba teh dokazil nima, se ji odredi karantena. Te po novem sicer ni več mogoče predčasno prekiniti z opravljenim testom na novi koronavirus.

Izjema pri prehajanju meje še vedno velja za dnevne delovne migrante, dvolastnike, šolarje in njihove starše, ki lahko predložijo tudi dokazilo o opravljenem hitrem testu na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Izjeme ni mogoče uveljavljati, če se šolanje ne izvaja.

Po novem tudi ni več dovoljen prestop državne meje zunaj nadzornih točk, razen za dvolastnike med opravljanjem del. Nadzorne točke so nespremenjene, prav tako njihov delovni čas.