V Postojni gostinci nedeljo izkoristili za priprave

V soboto je bilo v Sloveniji opravljenih 2849 PCR-testov na novi koronavirus, odkritih je bilo 516 okužb.

Delež pozitivnih izvidov testov je znašal 18,1 odstotka, kažejo podatki NIJZ-ja, ki jih je objavil sledilnik za covid-19. Umrlo je pet ljudi.

V soboto so opravili tudi 6843 hitrih antigenskih testov. Iz bolnišnic so odpustili 19 ljudi, hospitaliziranih pa jih je bilo 473 oziroma 15 več kot v petek. Število bolnikov na intenzivni negi je naraslo za pet.

Sedemdnevno povprečje novopotrjenih okužb, ki je v petek po več kot mesecu dni znova preseglo številko 800, je glede na dan prej še naraslo in doseglo število 808. 14-dnevna incidenca okužb je po podatkih vlade narasla za sedem na 500. Po podatkih sledilnika je število aktivnih primerov okužb naraslo na 10.554.

Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja sporočajo v elektronski register cepljenih oseb, je bilo do vključno sobote s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 186.170 ljudi, z dvema pa 104.042.

V ponedeljek o morebitni zaostritvi omejitev

"Definitivno nismo več na robu ali pred tretjim valom, ampak smo na začetku tretjega vala, ki smo ga začeli še na visokih številkah drugega. Vse, kar vemo, smo že povedali, tako da je zdaj na vsakem izmed nas, da naredi maksimalno, kar lahko, da bo val čim nižji," pa je petkove epidemiološke številke v soboto komentirala vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

Za Televizijo Slovenija je razmere ocenila za resne, pri tem pa upajo, da bo glede na to, da so najbolj tvegane skupine prebivalstva cepljene, priliv v bolnišnice manjši.

Logarjeva, ki je v soboto ob slabšanju epidemičnih razmer napovedala, da bi se svetovalna skupina v primeru alarmantnega povečanja številk lahko sestala že danes, je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnila, da sestanka danes ne bo. Člani svetovalne skupine so sicer komunicirali med sabo prek elektronskih medijev, vendar niso sprejeli dodatnih odločitev. V ponedeljek bo tako na vrsti redni sestanek, na katerem bodo razmislili o morebitnih novih korakih za zajezitev epidemije.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji