Najstniki, mlajši od 17 let, so po podatkih NIJZ-ja precepljeni petodstotno. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Najstniki, mlajši od 17 let, so po podatkih NIJZ-ja precepljeni petodstotno. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Necepljeni najstniki in vsi, ki covida niso preboleli, se bodo morali torej testirati, kar je plačljivo. Gre za veliko večino najstnikov, saj je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje cepljenih le slabih 5 odstotkov mladih do 17. leta.

Naša sogovornica je mati dveh najstnikov, devetošolca in dijaka. PCT-pogoj jim je prinesel kar nekaj omejitev in vprašanj, je dejala. "Prvo vprašanje je bilo: mami, tale test, ki ga imam doma, mi v šoli velja, ko mi bo svinčnika zmanjkalo, pa ne morem z njim v trgovino," je povedala Katja Ličen Pajenk.

Sorodna novica Število cepljenj se je bistveno povečalo, največ povpraševanja po cepivu Janssen

Testiranje v domačem kraju poteka le trikrat na teden dopoldne, ko sta otroka v šoli. Cepila se še ne bosta. "Mislim, da spadata v skupino, ki ni rizična, zato raje počakamo s cepljenjem, kot hitimo prehitro," je nadaljevala.

Testiranje stane

A tudi če bi se cepila zdaj, bi pogoj C izpolnjevala šele čez tri tedne po drugem odmerku. Do takrat bi se morala še vedno testirati. "To je nekaj, s čimer v strokovni skupini nismo bili najbolj zadovoljni, saj najstniki nimajo svojega dohodka," je za TV Slovenija povedala Bojana Beović.

"Da bo 12 evrov dal otrok, da bo eno malenkost šel pokazat zdravniku, bo težko dal," je povedala Štefka Zaviršek, direktorica ZD-ja Grosuplje.

Tudi zato so se v Zdravstvenem domu Grosuplje odločili, da bodo vsem, ki bodo namenjeni v ambulanto, omogočili testiranje pred obiskom zdravnika. "Tisti, ki ne bo imel PCT-ja, bo lahko test naredil tukaj, samo za obisk ambulante bo cena nižja, nismo se še dogovorili, verjetno 5 evrov," je še povedala.

Samo v Grosupljem so včeraj cepili 250 ljudi, največ v enem dnevu doslej, med njimi 25 najstnikov.

Kakšni pogoji glede PCT-ja veljajo za najstnike?