Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cepivo bo resda posebej prilagojeno omikronu, a bo obenem učinkovito tudi v boju proti drugim različicam novega koronavirusa, je izvršni direktor ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer Albert Bourla pojasnil za ameriško televizijo CNBC. Kot je priznal, zaenkrat resda ni povsem jasno, ali je novo, posebej za eno različico prilagojeno cepivo sploh potrebno, a njegovo podjetje se je kljub temu odločilo to cepivo izdelati, saj si ga nekatere države želijo.

Kot je nadaljeval, upajo, da jim bo uspelo izdelati nekaj, kar bo zagotavljalo "veliko, veliko boljšo zaščito", še posebej pred samo okužbo z omikronom, saj je zaščita pred hospitalizacijami in hujšim potekom bolezni že zdaj, s trenutnimi cepivi, solidna, vsaj po tretjem odmerku.

Za televizijo CNBC je spregovorila tudi izvršna direktorica podjetja Moderna Kate Feldman. Kot je povedala, tudi oni razvijajo cepivo, posebej prilagojeno različici omikron. Trenutno so na točki, ko bodo začeli klinično testiranje, medtem ko bi lahko začeli cepiti z njim že jeseni, če bo šlo vse po načrtih.

Dogovore o predhodnem nakupu novega cepiva, skupaj vredne 18,5 milijarde dolarjev, je Moderna že podpisala z Veliko Britanijo, Južno Korejo in Švico.

Poživitveni odmerek cepiva Moderne, ki je le polovica siceršnjega odmerka, poveča ravni nevtralizacijskih protiteles proti omikronu za 37-krat v primerjavi z drugim odmerkom, medtem ko polni tretji odmerek učinkovitost poveča za kar stokrat.

Obsežna raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, da sta cepivi podjetij Pfizerja in BioNTech ter Moderna 20 tednov po cepljenju z drugim odmerkom le približno desetodstotno učinkoviti pri preprečevanju simptomatske okužbe z omikronom, sta pa še vedno učinkoviti pri zaščiti pred hujšim potekom covida-19.

Ta raziskava je tudi pokazala, da so poživitveni odmerki teh cepiv pri preprečevanju simptomatske okužbe z omikronom kar do 75-odstotno učinkoviti.

Foto: EPA
Foto: EPA

Nemci bodo preverjali učinkovitost hitrih testov za odkrivanje omikrona

Nemčija je napovedala študijo o zanesljivosti odkrivanja omikrona s hitrimi testi. "Ne vemo, kako natančni so ti testi pri odkrivanju omikrona," je v nedeljo o hitrih testih in odkrivanju omikrona za nemško televizijo ARD dejal nemški zdravstveni minister Karl Lauterbach. Ob tem je dejal, da je jasno, da bi bila alternativa, da testiranja sploh ne bi izvajali, preveč nevarna.

Že prej je dejal, da mora Nemčija osvežiti svojo cepilsko strategijo, da bi okrepila prizadevanja v boju proti širjenju omikrona. Zavzel se je tudi za to, da država zagotovi razvoj novega cepiva, če se bomo v prihodnje spopadali z bolj smrtonosno različico novega koronavirusa. V Nemčiji sicer od petka veljajo še strožja pravila glede obiskov restavracij in barov.

Omikron predstavlja 44 odstotkov okužb v Nemčiji, so sporočili z Inštituta Roberta Kocha. V nedeljo so potrdili 36.552 okužb, kar je trikrat več kot teden dni prej.

Spodnji dom bundestaga bo kmalu razpravljal o osnutku zakona o obveznem cepljenju, ki ga podpirata gospodarstvo in javni sektor, a je glede njega še veliko negotovosti, saj ni enotne podpore zanj med tremi strankami koalicije. Lauterbach, član socialnih demokratov, je zagovornik obveznega cepljenja, prav tako tudi pravosodni minister Marco Muschmann iz FDP-ja, medtem je ko je vodja Zelenih Britta Hasselmann v intervjuju dejala, da morajo najprej o tem razpravljati znotraj stranke: "To ni lahka odločitev, saj pomeni velik poseg."

Izraelski NIJZ priporoča bris iz nosu in žrela

V pogovoru za izraelski vojaški radio je vodja izraelskega NIJZ-ja Sharon Alroy-Preis dejala, da so hitri antigenski testi manj občutljivi pri zaznavanju omikrona kot PCR-testi. "Da bi povečali njihovo zaznavo, bomo odslej priporočali vzem brisa tako iz nosu kot iz žrela. To ni v skladu s tem, kar svetuje proizvajalec, toda to bomo priporočili."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na vprašanje, ali so preverili, ali je uporaba testov za odvzem brisa iz nosa učinkovita tudi pri brisih iz žrela, se izraelsko zdravstveno ministrstvo še ni odzvalo.

Podobno kot v drugih državah tudi v Izraelu, ki ima visoko precepljenost in kjer cepijo že s četrtim odmerkom, v zadnjih tednih zaznavajo rekordne dnevne številke okužb. Zaradi visokih številk velja, da imajo prednost pri PCR-testih ogrožene skupine, medtem ko naj bi se ob morebitnem tveganem stiku mlajši cepljeni ljudje samotestirali doma. Glede tega je Sharon Alroy-Preis poudarila, da bi moral posameznik v primeru tveganega stika opraviti več testov ali počakati najmanj tri dni po tveganem stiku in potem opraviti test.

Nekateri infektologi zagovarjajo bris iz žrela, ker so lahko ljudje z omikronom že kužni, še preden virus pride do njihovega nosu.

Sicer še nepreverjena študija, ki jo je preteklo sredo objavil medRxiv, je pod drobnogled vzela 29 z omikronom okuženih v najbolj tveganih poklicih. Izkazalo se je, da PCR-test pokaže okužbo v povprečju tri dni prej kot hitri test iz nosu. V petek je sicer ameriški FAO na Twitterju zapisal, da "so hitri testi za samotestiranje namenjeni testiranju iz nosu, in ne žrela."