Vlada zaprtje šol utemeljuje z naraščanjem okužb, predvsem z bolj nalezljivo britansko različico, a protestniki zahtevajo njihovo odprtje. Foto: EPA
Vlada zaprtje šol utemeljuje z naraščanjem okužb, predvsem z bolj nalezljivo britansko različico, a protestniki zahtevajo njihovo odprtje. Foto: EPA

To so prvi večji protesti proti vladi premierja Maria Draghija, ki je nastopila prejšnji mesec.

Protestniki v Rimu so nosili kape norčkov, s čimer so hoteli opozoriti na vpliv zaprtja šol na izobrazbo. V Milanu pa so sporočila pustili naslonjena na svojih šolskih torbah na tleh.

Število udeležencev je bilo povsod omejeno v skladu s protikoronskimi pravili.

Večina šol na vseh stopnjah je v Italiji zaprta od 15. marca, ko je vlada okrepila ukrepe v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Zaradi tega morajo milijoni staršev delati od doma ali plačevati za varstvo otrok. Študenti medtem nadaljujejo šolanje od doma.

Nacionalna mreža Odprte šole, ki je v Rimu organizirala protest, je poudarila, da želijo doseči, da bi šole dobile status nujnih javnih uslug, ki bi jih zato morali takoj odpreti.

Od začetka pandemije so v okviru ukrepov šole na različnih stopnjah odpirali in zapirali, na splošno pa so imeli v Italiji manj pouka v šolah kot v večini evropskih držav.

Nemčija se sooča s porastom števila novih okužb. Foto: EPA
Nemčija se sooča s porastom števila novih okužb. Foto: EPA

Vlada zaprtje šol utemeljuje z naraščanjem okužb, predvsem z bolj nalezljivo britansko različico, ki je bolj pogosta med mlajšimi. Draghi je v petek obljubil, da bodo šole prvo, kar bodo odprli, ko bodo razmere to dopuščale.

V Nemčiji bodo morda ukrepe zaprtja podaljšali v april

Kot izhaja iz predloga sklepov, ki ga bodo v ponedeljek obravnavali na pogovorih med vlado v Berlinu in voditelji zveznih dežel, se v Nemčiji obeta podaljšanje veljavnih ukrepov zaprtja javnega življenja čez velikonočne praznike.

Iz predloga sklepov, ki ga je danes pridobila francoska tiskovna agencija AFP, je razvidno, da naj bi zaprtje javnega življenja podaljšali v april, pri čemer pa natančnega datuma še niso določili.

O osnutku, ki ga je pripravilo več zveznih dežel, bodo v ponedeljek razpravljali kanclerka Angela Merkel in voditelji 16 nemških dežel.

Sorodna novica Nemška policija na udaru kritik zaradi nasilja zoper protestnike

Več zveznih dežel si prizadeva za podaljšanje omejitev za zajezitev novega koronavirusa v april, medtem ko se država zaradi naraščanja novih okužb, zlasti zaradi pojava novih različic virusa, spopada s tretjim valom epidemije. Zdaj veljavne omejitve se iztečejo konec marca.

Po podatkih Inštituta Roberta Kocha je sedemdnevna incidenca, torej pojavnost novih okužb na 100.000 prebivalcev v enem tednu, z 99,9 narasla na 103,9. V zadnjem dnevu so po državi potrdili 13.733 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in 99 primerov smrti zaradi covida-19, je na spletni strani objavil portal Deutsche Welle.

Na zadnjih pogovorih med zvezno vlado in deželami o ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa v začetku marca je bilo dogovorjeno, da bo možno sproščanje določenih ukrepov, če bo incidenca manjša od 50, hkrati pa bo prišlo do ponovnega zaostrovanja ukrepov v primeru, da bo incidenca nad 100.