Inšpektorji bodo kaznovali neuporabo mask
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Sorodna novica "Posledice nediagnostike in nezdravljenja raka so lahko hujše od covida-19"

Maske so po besedah vladnega govorca Jelka Kacina obvezne tudi v javnem potniškem prometu, ne pa v izobraževalnih ustanovah in pri športni ter rekreativni dejavnosti, kjer še vedno veljajo priporočila NIJZ-ja. Če šole ne bi bile izvzete, bi namreč morali tudi otroci v razredih nositi maske, kar pa ni predvideno, je pojasnil Kacin.

Obvezno je tudi razkuževanje rok. Maska ni obvezna, če se lahko zagotovi primerna razdalja. "Če je pisarna, kjer delata dva, v javnem prostoru dovolj velika, potem maska ni obvezna, še posebej če je omogočeno prezračevanje," je ponazoril Kacin.

Težave z aplikacijo #OstaniZdrav

Z ministrstva za javno upravo so poslali obvestili, da z zadnjo posodobitvijo operacijskega sistema iOS na različico 13.7 nekateri uporabniki zaznavajo težave pri delovanju aplikacije #OstaniZdrav (na telefonih Apple). Ob tem so zapisali, da so v pogovorih z Applom in da odpravljajo težave. Aplikacija na napravah z operacijskim sistemom Android deluje nemoteno.

Vlada je po novinarski konferenci v objavi na družbenem omrežju Facebook napovedala tudi nadzore uporabe mask. Kot so zapisali, bodo pristojni inšpektorji s petkom začeli opravljati nadzor nad spoštovanjem obvezne uporabe zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, in obveznega razkuževanja rok. "V skladu z določbami zakona o nalezljivih boleznih bodo lahko kršilcem odloka izrekali tudi globe," so poudarili.

V veljavi ostajajo tudi omejitve pri zbiranju ljudi. Precej okuženih namreč ne razkrije podatkov, kje so se gibali in bi se lahko okužili, je še opozoril Kacin.

V šolah bo tudi prihodnji teden veljalo priporočilo, da otroci maske nosijo na avtobusih in skupnih prostorih v šolah.

Zmogljivosti laboratorijev so na robu

Pri tem je Kacin opozoril, da precej posameznikov s potrjeno okužbo žal ne razkrije natančnih podatkov, kje so se z virusom okužili, zato je ponovno pozval k doslednemu upoštevanju samozaščitnih ukrepov. Dodal je tudi, da so zmogljivosti laboratorijev, ki potrjujejo okužbo z novim koronavirusom, na skrajnem robu. "Bojimo se, da bo prišlo do zamud, da bomo rezultate še naslednji dan čakali in da s tem več ne bomo imeli realne slike," je dejal. Dotaknil se je tudi razmer v sosednjih državah in napovedal, da bo Slovenija prihodnji teden prisiljena spremeniti sezname držav glede tveganja za covid-19.

Po njegovih besedah svetovalna skupina zdaj razpravlja o tem, ali bi hrvaškim državljanom, ki živijo ob meji, vendarle pustili urejati grobove v Sloveniji. Po Kacinovih besedah želijo do 1. novembra najti način, da bi bil takšen obisk mogoč. A je opozoril, da se na Hrvaškem epidemiološka slika slabša in bodo v nekaj dneh imeli blizu 100 okuženih na 100.000 ljudi.

Lejko Zupanc: Uporaba mask kar učinkovit način preprečevanja prenosa virusa

"Če v družbi in tudi v nekaterih strokovnih mednarodnih institucijah sprva ni bilo velikega navdušenja za uporabo mask, so razmere v državah, ki so imele veliko primerov okužb, in ne nazadnje tudi razmere pri nas pokazale, da je uporaba mask kar učinkovit način preprečevanja prenosa virusa. To smo videli tudi v zdravstvu, kajti imeli smo kar nekaj primerov, ko so bili zdravstveni delavci izpostavljeni bolniku s covidom-19 in ob tem niso imeli največje možne zaščite, imeli so pa maske, in pri tem ni prišlo do prenosa okužbe z bolnika na zdravstvenega delavca," je na vladni novinarski konferenci pojasnila predstojnica ljubljanske Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc.

Infektologinja je državljanke in državljane pozvala, naj se v želji po nemotenem izvajanju stvari, ki so življenjskega pomena, držijo osnovnih varnostnih ukrepov: uporaba maske, vzdrževanje fizične razdalje med ljudmi in razkuževanje rok. "Različni poskusi so pokazali različne stvari glede učinkovitosti mask in drugih ukrepov. Jaz pravim, da smo zdaj vsi v nekem biološkem poskusu, kako bomo ta virus preprečili. In vsaj uporaba mask se je že izkazala – ne sicer kot 100-odstotni ukrep, ampak kot dovolj učinkovit," je dejala predstojnica infekcijske klinike.

V sredo potrjenih 53 primerov

Po torkovih 55 potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom je bilo v sredo potrjenih 53 primerov. Skupno število potrjenih okužb v Sloveniji je preseglo število 3000 ‒ po srednih primerih je naraslo na 3032‬‬.

V sredo je bilo drugi dan zapored opravljeno rekordno število testiranj. Po torkovih 1608 je bilo včeraj opravljenih 1653 testov. Skupno je bilo v Sloveniji opravljenih 163.500‬ testiranj na novi koronavirus.

V sredo ni umrl noben bolnik s covidom-19, skupno število ostaja 134. Po predvidevanju NIJZ-ja je v državi trenutno 496 aktivnih primerov okužb.

Po podatkih vlade je hospitaliziranih 26 bolnikov s covidom-19. V sredo so bili trije ljudje odpuščeni iz bolnišnice, trije bolniki s covidom-19 pa so bili hospitalizirani na novo. Štirje bolniki potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi, kar je tako kot dan pred tem.

Odpira se tretja lokacija za sprejem bolnikov s covidom-19

"Številke so primerljive z najslabšimi številkami v spomladanskih mesecih. Trend je zelo neugoden – če smo imeli na začetku avgusta po julijskem porastu upad, imamo od 10. avgusta dalje strm trend naraščanja," je zadnje podatke o okužbah za Televizijo Slovenija komentirala Mateja Logar iz infekcijske klinike.

Infektologinja je povedala, da je višji tudi odstotek pozitivnih izvidov testov, ki se dnevno opravijo. "Če je bilo prej med 2 in 3 odstotki pozitivnih vzorcev, jih je zdaj več kot 3 odstotke. Virusa je definitivno več v populaciji, kar se kaže tudi pri številu hospitaliziranih. Zmogljivosti ljubljanskega in mariborskega kliničnega centra so okoli 70-odstotno zasedene, kar se tiče bolnikov s covidom-19," je povedala infektologinja in ob tem napovedala, da se danes zato odpira še tretja lokacija za sprejem bolnikov s covidom-19 – to je klinični oddelek za pljučne bolezni in alergije na Golniku.

Povprečna starost hospitaliziranih bolnikov je 63 let

"Veste, da smo prvi val še kar dobro prestali, vendar smo takrat ustavili skorajda vse dejavnosti v družbi, kar precej se je ustavilo tudi zdravstvo. Zadaj se spopadamo s posledicami ustavljanja, hitimo, da bi naredili vse tiso, česar nam v času epidemije ni uspelo narediti. Bojimo pa se novega vala okužb, zlasti v kombinaciji z običajnimi jesenskimi in zimskimi respiratornimi okužbami," je aktualno epidemiološko stanje v državi komentirala predstojnica ljubljanske Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc.

Pojasnila je, da je bilo na infekcijski kliniki UKC-ja Ljubljana doslej hospitaliziranih že krepko čez 200 bolnikov s covidom-19. Primerjalna analiza hospitalizacij v t. i. prvem valu okužb in v poletnih mesecih je po besedah infektologinje pokazala, da je povprečna starost bolnikov zelo podobna. "Tudi zdaj imajo hospitalizirani bolniki kronične bolezni, čeprav morda ne tako težke, kot so jih imeli bolniki v prvem valu. Imeli smo tudi kar nekaj starostnikov, tudi iz domov za ostarele. Vsi žal niso preživeli hospitalizacije," je povedala infektologinja.

Povprečna starost trenutno hospitaliziranih bolnikov je 63 let. "Imeli smo sicer tudi ljudi, ki so bili stari krepko čez 90 let in so po hospitalizaciji odšli nazaj v svoje okolje, imeli pa smo tudi 50-letnika, ki je žal umrl. Razpon je precej velik," je dejala Lejko Zupanc

Največ okužb pri ljudeh med 25. in 44. letom starosti

V starostnih skupinah od 25 do 34 in od 35 do 44 let je bilo v sredo potrjenih po 13 okužb. V starostni kategoriji od 45 do 54 let so epidemiologi našteli 12 primerov okužb. Osem okužb je bilo potrjenih v starostni kategoriji od 55 do 64 let, šest pa pri osebah, starih od 15 do 24 let. Ena okužba je bila v sredo potrjena pri osebi, stari od 65 do 74 let.

"Starostna struktura je trenutno manj ugodna, kot je bila pred 14 dnevi oziroma pred tremi tedni, ko so zbolevali predvsem mlajši. Zdaj se je struktura prestavila na starostno skupino nad 35 let, s tendenco tudi proti tem, ki so najbolj ogroženi, torej starejšim od 60 let," je za Televizijo Slovenija povedala infektologinja Mateja Logar.

V prestolnici potrjenih 14 novih primerov

V sredo je bilo največ okužb potrjenih pri občanih Ljubljane, in sicer 14 primerov. V prestolnici je po oceni NIJZ-ja tudi največ aktivnih primerov okužbe (99). Pet okužb je bilo potrjenih pri tujih državljanih, tri pa med občani Maribora. Po dve okužbi sta bili potrjeni pri osebah s stalnim prebivališčem v občinah Šentjur, Lendava in Ig, po ena okužba pa pri prebivalcih občin Celje, Novo mesto, Velike Lašče, Rogaška Slatina, Murska Sobota, Koper, Krško, Kranj, Tržič, Litija, Mirna Peč, Nova Gorica, Trebnje, Vrhnika, Ilirska Bistrica, Črenšovci, Komenda, Lukovica, Turnišče, Hrpelje - Kozina, Naklo, Polzela, Radovljica, Sveta Ana in Žirovnica.

V karanteni razred mariborske III. gimnazije in OŠ v Sevnici

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi pri dijaku mariborske III. gimnazije, zato je njegov razred od sinoči v 14-dnevni karanteni, je poročal Radio Maribor. III. gimnazija je, kot kaže, postala prva šola s potrjenim primerom in odrejeno karanteno za celoten razred v novem šolskem letu. Ravnateljica Marija Lešer: "Nismo pričakovali, da se bo to zgodilo tako zgodaj in prav pri nas. K sreči pa je bil oboleli učenec v šoli samo prvi šolski dan in menim, da so posledice ta trenutek zelo dobro obvladljive." Lešerjeva dodaja, da so se na šoli od prvega dne dosledno držali vseh ukrepov, prav tako so imeli pripravljene različne scenarije; za razred v karanteni so takoj uvedli pouk na daljavo, ki bo trajal 14 dni. Če bo vse po sreči, se bodo takrat dijaki vrnili v šolske klopi.

Okužba je bila potrjena tudi pri enem izmed učencev na OŠ Sava Kladnika Sevnica. Učenci in razredničarka razreda, v katerem je bila potrjena okužba, so bili skladno z navodili NIJZ-ja in pristojnega ministrstva napoteni v 14-dnevno karanteno. Pouk v tem oddelku bo do preklica potekal na daljavo, je sporočila ravnateljica omenjene šole.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Okužba v celjskem vrtcu

V enoti Ringa raja celjskega vrtca Zarja so v sredo pri strokovni delavki potrdili okužbo z novim koronavirusom. Po posvetu s pristojnimi so bile ob okuženi delavki v 14-dnevno karanteno poslane še štiri sodelavke in 12 otrok.

Kot je povedala ravnateljica vrtca Zarja Mateja Kobal, so v sredo zvečer vse starše obvestili o okužbi, nekateri so se potem odločili otroke obdržati doma. Sicer vrtec danes dela popolnoma normalno, čez dan bodo razkužili prostore, v katerih se je zadrževala okužena delavka, v petek pa bodo razkužili celoten vrtec, je še dejala Kobalova.

V enoti Center celjskega vrtca Tončke Čečeve so okužbo z novim koronavirusom zaznali že julija. Takrat so v karanteni pristale štiri strokovne delavke in 44 otrok.

V raškem vrtcu okužen zaposleni v kuhinji

Z okužbo v vrtcu so se spopadli tudi v Račah, kjer so bili v torek obveščeni, da je bil na testu pozitiven eden izmed zaposlenih v kuhinji. Kot je povedal ravnatelj raške osnovne šole, pod katero spada tudi tamkajšnji vrtec, so epidemiologi NIJZ-ja takoj zatem pet zaposlenih, s katerimi je bil okuženi v tesnejšem stiku, preventivno napotili v karanteno.

"Staršev o okužbi posebej nismo obveščali, ker so nam tako svetovali epidemiologi, da ne bi povzročili panike. Ker gre za majhen kraj, se seveda informacije hitro širijo, vendar zaradi tega danes nismo opazili, da bi bilo v vrtcu manj otrok. Vsi, ki so v karanteni, so trenutno zdravi in upam, da se bodo lahko kmalu vrnili na delo," je dejal ravnatelj Rolando Lašič. Ob tem je pojasnil, da je bil okuženi nazadnje v službi v petek, z otroki pa ni bil v stiku.

"Nikakor ne moremo pričakovati, da bi bili šole in vrtci oaze, kjer okužb ne bo," opozarja infektologinja Mateja Logar. Foto: Pixabay

Okuženi na braslovški šoli ni bil v stiku z učenci

O primeru okužbe poročajo tudi iz Osnovne šole Braslovče. Kot je prek družbenega omrežja Facebook sporočil braslovški župan Tomaž Žohar, so okužbo potrdili pri enem izmed zaposlenih, ki pa ta teden ni bil v službi in tako tudi ni bil v stiku z učenci. Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Marko Štor, bodo v braslovški osnovni šoli vseeno preventivno testirali določene zaposlene. Pouk je danes potekal nemoteno, bodo pa na šoli podrobno spremljali položaj in o tem obveščali javnost.

Iz Doma za starejše Impoljca so sporočili, da je med zaposlenimi potrjena še ena okužba. Na Impoljci in v Sevnici so sprejeli dodatne ukrepe.

Za zdaj brez prenosov okužbe z otroka na odraslega

"Nikakor ne moremo pričakovati, da bi bili šole in vrtci oaze, kjer okužb ne bo," opozarja infektologinja Mateja Logar. "Trenutno gre za odrasle osebe, glede na podatke, ki so bili povedani, je malo verjetno, da bi prišlo do širjenja okužbe tudi na otroke. Ukrepi so bili uvedeni, upamo, da se je s tem širjenje v teh ustanovah ustavilo," je dejala infektologinja.

"Najbolj ogrožene osebe v vrtcih in šolah so zaposleni. Starostna struktura osebja je kar visoka," je ob tem povedala Tatjana Lejko Zupanc. "Otroci v glavnem lažje zbolijo, kar smo imeli izkušenj in kar pravi literatura, je bil največkrat prenos z odraslega na otroka, v obratni smeri pa redko – pri nas takega prenosa nismo dokazali, pa je bilo že več kot 100 otrok pozitivnih," je pojasnila.

Kazni za tiste, ki ne bodo imeli mask