Strokovnjaki intenzivno proučujejo novi koronavirus, o katerem nekaj mesecev po tem, ko se je prvič pojavil v Vuhanu na Kitajskem, še ni veliko znanega. Foto: Reuters
Strokovnjaki intenzivno proučujejo novi koronavirus, o katerem nekaj mesecev po tem, ko se je prvič pojavil v Vuhanu na Kitajskem, še ni veliko znanega. Foto: Reuters

"Vse kaže, da je človek po okužbi z virusom SARS-CoV-2 najmanj nekaj let varen pred novo okužbo," je dejal predsednik nemškega društva za imunologijo Thomas Kamradt. Kot je dodal, je sicer težko reči kaj natančnejšega, saj so dostopni šele prvi testi protiteles, dolgoročnih raziskav pa tudi še ni, ker za to bolezen vemo šele nekaj mesecev.

Kako dolgo traja zaščita telesa s protitelesi, je po besedah Kamradta odvisno od tega, kako hitro se zmanjšuje koncentracija protiteles v krvi, t. i. titer protiteles. Višji, kot je titer, močnejša je zaščita. Po njegovih besedah bi bilo izredno neobičajno, če protitelesa, ki jih proizvede telo po okužbi, ne bi ščitila pred novo okužbo.

Kdaj se razvijejo protitelesa?

Sorodna novica Agencija EU: Cepiva proti covidu-19 še najmanj leto dni ne bo

Medtem pa virologinja Melanie Brinkmann iz Centra za proučevanje nalezljivih bolezni v Braunschweigu v Nemčiji in vodja inštituta za virologijo na Univerzi Giesen Friedemann Weber menita, da bo zanimivo proučiti titer protiteles pri ljudeh z različnim potekom bolezni.

Tako bi lahko ugotovili, ali so pri ljudeh s še posebno hudo obliko bolezni sploh nastala protitelesa. Prav tako bi lahko ugotovili, na kateri stopnji bolezni se razvijejo specifična protitelesa.

Iz izkušenj z drugimi koronavirusi strokovnjaki domnevajo, da imunska zaščita traja eno leto do dve po okužbi, sta pojasnila.

Po mnenju Brinkmannove in Webra je zdaj pomembno ugotoviti, kateri testi za protitelesa so zanesljivi, in opravljati testiranja v širši populaciji. To je pomembno zato, da bi ugotovili, koliko ljudi po okužbi ni razvilo simptomov in s tem, kolikšen odstotek prebivalstva je verjetno že imun. Glede na statistične izračune mora biti okužene med 60 in 70 odstotki populacije, preden se pandemija umiri sama od sebe, torej brez cepljenja.

Berlinski virolog Christian Drosten pravi, da od okužbe do razvoja protiteles mine okoli deset dni.

Fakulteta za farmacijo: Japonsko zdravilo očitno učinkuje

Posebna skupina s Fakultete za farmacijo je sporočila, da japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki ga bo dežela vzhajajočega sonca poslala tudi Sloveniji, nakazuje učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težek.

Obenem poudarjajo, da dokazov še ni dovolj.

Sorodna novica WHO pripravlja mednarodno študijo nepreizkušenih zdravil za covid-19

Na Kitajskem so prejšnji teden objavili klinično raziskavo zdravljenja 80 bolnikov, pri katerih potek bolezni ni bil ocenjen kot težek.

"Rezultati kažejo, da se pri teh bolnikih ob zdravljenju s favipiravirjem pomembno skrajša čas kužnosti in izboljšajo spremembe na pljučih," je sporočila farmacevtska fakulteta.

Dodali so, da na Kitajskem trenutno poteka druga klinična raziskava, v katero je vključenih 236 bolnikov z okužbo z novim koronavirusom.

Prednost oralno jemanje

Med prednostmi favipiravirja je jemanje zdravila skozi usta, obenem pa ne povzroča interakcije z drugimi zdravili, ki jih bolniki že jemljejo.