Evropski poslanci so ministra za zdravje pozvali, da iz evropskih sredstev zagotovi zadostno vsoto za uvedbo brezplačnih PCR- in hitrih antigenskih testov, in sicer vsaj enkrat na teden za vsakega prebivalca Slovenije. Foto: BoBo
Evropski poslanci so ministra za zdravje pozvali, da iz evropskih sredstev zagotovi zadostno vsoto za uvedbo brezplačnih PCR- in hitrih antigenskih testov, in sicer vsaj enkrat na teden za vsakega prebivalca Slovenije. Foto: BoBo

"Cepljenje je v vseh evropskih državah članicah brezplačno, testiranje pa večinoma zelo drago. Testi, zlasti PCR-, so brez napotka zdravnika v večini evropskih držav plačljivi. V Sloveniji se s ceno celo več kot 100 evrov uvrščamo med najdražje v Evropi," je pet slovenskih evroposlancev zapisalo v predlogu, ki so ga na ministra za zdravje Janeza Poklukarja naslovili na pobudo Tanje Fajon.

Sorodna novica Evropska unija sprejela uredbo o evropskem digitalnem covidnem potrdilu

Evropski parlament je prejšnji teden prižgal zeleno luč digitalnim zelenim covidnim potrdilom, če se zagotovi enakopravnost, sem pa spadajo tudi enakopravne možnosti za potovanja. Uredba o digitalnem covidnem potrdilu določa, da se ta izdajo v elektronski ali papirnati obliki, so brezplačna, enako dostopna vsem in nediskriminatorna, še zlasti za ranljive skupine, kot so invalidi in starejši. Imetnik bo z njimi izkazoval, da je ali cepljen proti covidu, ali je covid prebolel ali pa ima negativen izvid testa na okužbo z novim koronavirusom.

Glavni namen uvedenega evropskega digitalnega potrdila sta lajšanje prostega gibanja v Evropski uniji med pandemijo in s tem uresničevanje ene izmed temeljnih pravic EU-ja, to je pravice do prostega gibanja in prebivanja na ozemlju držav članic, kar izhaja iz pogodb EU-ja in listine temeljnih pravic EU-ja, so zapisali Tanja Fajon, Milan Brglez (oba S&D/SD), Irena Joveva, Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ) in Ljudmila Novak (EPP/NSi).

Pri potovanjih v tujino bodo številni potrebovali testiranje

Kot so navedli evroposlanci, je bilo po uradnih podatkih NIJZ-ja z dvema odmerkoma do vključno 13. junija cepljenih 26,1 odstotka Slovencev. Turistična sezona je pred vrati, glede na podatek, da se večina državljanov še ni imela možnosti cepiti in da zadostna imunost večinoma nastopi več tednov po drugem odmerku, pa se bodo morali številni, če bodo želeli potovati, zanesti na negativen izvid testa.

Evropska komisija je za pomoč državam članicam pri nabavi hitrih antigenskih testov mobilizirala 100 milijonov evrov. Po potrebi pa lahko v ta namen mobilizira še dodatnih 100 milijonov evrov. Evropski poslanci so zato zdravstvenega ministra pozvali, da iz teh sredstev zagotovi zadostno vsoto za uvedbo brezplačnih PCR- in hitrih antigenskih testov, in sicer vsaj enkrat na teden za vsakega prebivalca Slovenije. "S tem ne bomo zagotovili zgolj popolne enakopravnosti in enake obravnave različnih digitalnih covidnih potrdil, pač pa bomo bistveno olajšali življenje vseh prebivalcev Slovenije," so zapisali v pobudi.