Foto: EPA
Foto: EPA

Trije odmerki cepiva zagotavljajo 99,2-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi, dva odmerka pa 92,6-odstotno učinkovitost, pri čemer je jeseni opaziti zmanjšanje zaščite pred okužbami, kaže analiza avstrijskega nacionalnega raziskovalnega inštituta Gesundheit Österreich GmbH (GÖG).

"Rezultat za Avstrijo je skladen z drugimi mednarodnimi študijami," je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal strokovnjak za analizo zdravstvenega sistema pri GÖG-u Lukas Rainer.

Vendar se podatki nanašajo predvsem na koronavirusno različico delta. Kar se različice omikron tiče, je po Rainerjevih besedah še potreben čas, da bi lahko dali veljavne izjave.

Trenutna analiza zajema obdobje od začetka februarja 2021 do 13. januarja letos, podatki za tretji odmerek cepiva pa so izračunani od 1. oktobra. V Avstriji so doslej potrdili okoli 14.000 primerov smrti zaradi covida-19. Med njimi je bilo od prvega zaključenega kroga cepljenja v začetku februarja 2021 okoli 5600 smrti, od tega se je okoli 4500 smrti nanašalo večinoma na ljudi, ki niso bili v celoti cepljeni, še navaja GÖG. Zaradi covida pa je umrlo tudi 95 ljudi, ki so bili trikrat cepljeni, od tega je bila večina starih 75 let ali več.

Rezultati so bili zbrani po koledarskih mesecih in po starostnih skupinah. Pokazalo se je, da je imelo cepljenje s tremi odmerki različnih razpoložljivih cepiv v vseh starostnih skupinah od 98- do 100-odstotno podobno visoko učinkovitost pri preprečevanju smrti. Po Rainerjevem mnenju je bilo "presenetljivo", da so opazili zelo majhne razlike med starostnimi skupinami.

V skupini ljudi, ki so bili dvakrat cepljeni, je bila stopnja umrljivosti v večini mesecev opazovanja več kot desetkrat nižja kot v primerjalni skupini necepljenih. To je pokazalo, da cepivo z več kot 90-odstotno učinkovitostjo ščiti pred smrtjo.

"Trenutni rezultati študije še enkrat potrjujejo – cepljenje proti covidu-19, predvsem poživitveni odmerek, nas ščiti pred hudim potekom bolezni, ki se v najslabšem primeru lahko konča celo s smrtjo," je izsledke analize komentiral avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein in pri tem vnovič pozval k cepljenju in prejemu poživitvenega odmerka, še poroča APA.

Obvezno cepljenje proti covidu-19 bo v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Do sredine marca je predvideno prehodno obdobje brez kazni, sicer je za kršitelje predvidena globa do 3600 evrov.

Nizozemska sprošča ukrepe

Na Nizozemskem bodo v sredo omilili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki veljajo za ene najstrožjih v Evropi. Svoja vrata bodo lahko znova odprli restavracije, bari in muzeji, je napovedal nizozemski premier Mark Rutte. Ukrepe sproščajo po velikih napetostih z gostinskim in kulturnim sektorjem.

"Danes sprejemamo velik korak k nadaljnjemu odpiranju Nizozemske," je povedal Rutte. "To se zdi kontradiktorno, saj številke okužb skokovito naraščajo. Moramo biti jasni, da s tem tvegamo," je poudaril in pojasnil, da so se za to odločili zaradi "velikih napetosti" z gostinskim in kulturnim sektorjem.

Jeza se je v državi okrepila, potem ko je vlada dovolila, da se 15. januarja odprejo trgovine, fitnes centri in frizerski saloni. Druge dejavnosti so medtem morale ostati zaprte. Kavarne v številnih mestih so kljub temu odprle svoja vrata, muzeji pa so se v znak protesta za en dan odprli kot lepotni saloni.

Kavarne, bari in restavracije bodo lahko od srede znova sprejemali goste, ki bodo morali predložiti covidno potrdilo. Ko ne bodo za mizami, bodo morali nositi zaščitne maske. Gostinski lokali ne bodo smeli biti polno zasedeni.

Obiskovalce bodo lahko znova sprejemali tudi kinematografi, gledališča in muzeji. Nočni klubi medtem ostajajo zaprti.

Sproščajo tudi pravila za šole. Razredom kljub potrditvi okužb ne bo treba več v karanteno. Doma bodo morali ostati samo otroci s simptomi okužbe, pri katerih je bila potrjena okužba z novim koronavirusom.

V državi potrdijo po okoli 60.000 novih okužb na dan, pri čemer število sprejemov na oddelke intenzivne nege in smrti upada. Zdravstveni minister Ernst Kuipers je obenem poudaril, da to ni gripa in da razmere ostajajo občutljive.

V Izraelu priporočilo četrtega odmerka za vse odrasle

Medtem je strokovna komisija izraelske vlade priporočila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za vse, starejše od 18 let. Prejeli bi ga lahko po petih mesecih od prejema tretjega odmerka ali prebolelosti.

"Odločitev je bila sprejeta glede na pozitivne rezultate, ki kažejo od tri- do petkrat večjo zaščito pred hudim potekom bolezni po četrtem odmerku cepiva," je sporočil strokovni organ izraelske vlade. Zaščita pred okužbo naj bi bila medtem pri štirikrat cepljenih dvakrat večja kot pri trikrat cepljenih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Priporočilo odbora mora pred razširitvijo izraelske kampanje za cepljenje proti covidu-19 odobriti še minister za zdravje Nahman Aš. V državi sicer ni širokega soglasja o potrebi za poživitveni odmerek.

Izrael je pred tem že uvedel četrti odmerek cepiva proti covidu-19 za ljudi, starejše od 69 let, in druge ogrožene skupine. Doslej je bilo v državi štirikrat cepljenih več kot 600.000 ljudi od skupaj dobrih devet milijonov prebivalcev.

Pretekli teden je vodilna raziskovalka študije o učinkovitosti četrtega odmerka, direktorica oddelka za nalezljive bolezni v medicinskem centru Šeba v Tel Avivu Gili Regev Johaj, dejala, da prvi rezultati njene študije kažejo, da četrti odmerek ni zagotovil veliko dodatne zaščite.

Izrael je sicer že drugi dan zapored potrdil rekordno dnevno število okužb z novim koronavirusom. V ponedeljek so našteli 83.088 novih primerov, danes pa 83.613. Aktivno število okužb v državi je s tem naraslo na slabih 600.000. V zadnjih sedmih dneh so potrdili 125 smrti za posledicami covida-19, v kritičnem stanju je 228 covidnih bolnikov.

Pfizer in BioNTech začela testirati omikronu prilagojenega cepiva

Ameriško podjetje Pfizer in nemško podjetje BioNTech sta sprožila postopek za klinično testiranje njunega cepiva proti covidu-19, prilagojenega koronavirusni različici omikron. Pri odraslih, starih do 55 let, bosta preskušala varnost in učinkovitost cepiva ter imunski odziv nanj.

Generalni direktor Pfizerja Albert Bourla je pred tem dejal, da bi lahko farmacevtska velikana do marca vložila zahtevek za odobritev cepiva.

Vodja za raziskave cepiv pri podjetju Kathrin Jansen je dejala, da podjetje želi biti previdno, čeprav trenutni podatki kažejo, da poživitveni odmerki proti prvotnemu sevu koronavirusa še naprej ščitijo pred hujšim potekom bolezni tudi pri omikronu.

"Zavedamo se, da moramo biti pripravljeni, če ta zaščita sčasoma oslabi, in da bi lahko v prihodnosti pomagali pri boju proti omikronu in novim različicam," je dejala.

Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin je povedal, da se zdi, da pri omikronu zaščita prvotnega cepiva proti blagemu ali zmernemu poteku covida-19 hitreje pojenja.

"Ta študija je del našega znanstveno utemeljenega pristopa k razvoju cepiva na osnovi različic, ki dosega podobno raven zaščite pred omikronom kot pri prejšnjih različicah, vendar to zaščito zagotavlja dlje," je dodal.

V kliničnem testiranju, ki bo potekalo v ZDA in Južni Afriki, bo sodelovalo 1420 ljudi, starih od 18 do 55 let.

Razdelili jih bodo v več skupin glede na to, koliko odmerkov cepiva so že prejeli. V prvi skupini bo 600 ljudi, ki so doslej prejeli dva odmerka obstoječega cepiva proti covidu-19. V drugi bo 600 ljudi, ki so že prejeli tudi poživitveni odmerek, v zadnji pa okoli 200 posameznikov, ki niso prejeli še nobenega odmerka. Ti bodo prejeli tri odmerke novega cepiva, prvi dve skupini pa le po enega ali dva.

Tiskovni predstavnik Pfizerja je dejal, da raziskava ne vključuje starejših od 55 let, ker je cilj študije preučiti imunski odziv udeležencev, ki so prejeli odmerek, ne pa oceniti učinkovitost cepiva.

Cepivo podjetij Pfizer in BioNTech je bilo prvo odobreno cepivo proti covidu-19 na Zahodu. Ker temelji na tehnologiji mRNA, ga je razmeroma enostavno posodobiti, da odraža genetsko kodo novih različic.