Zaradi hitrega širjenja virusne različice omikron so se številne države odločile za vnovično zaostrovanje ukrepov. Pri nas zaostrovanja za zdaj še ni, je pa strokovna skupina za covid pred prihajajočimi božično-novoletnimi prazniki s predstavniki resornih ministrstev v ponedeljek pretresala morebitne dodatne ukrepe. Predlogi morebitnih zaostritev naj bi šli predvsem v smeri omejevanja zbiranja. Med predlogi naj bi bile tako dodatne omejitve števila strank v trgovinah, obiskovalcev na kulturnih prireditvah in silvestrovanjih ter zbiranja na javnih površinah.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Minister za zdravje Janez Poklukar je po večernem sestanku vladne svetovalne skupine za covid-19 s pristojnimi ministri napovedal, da bo vlada že s sredino dopisno sejo omejila maksimalno število prisotnih v istem času v trgovinah, kjer so v predprazničnih dneh gneče prevelike. Se pa stroka po njegovih besedah praviloma nagiba k temu, da množičnih silvestrovanj na prostem ne bi bilo, saj tam ni mogoče učinkovito izvajati nadzora pogojev PCT, je dejal za 24ur zvečer.

Po njegovih besedah je ključno, da ljudje zaradi grožnje nove koronavirusne različice omikrona v prazničnih dneh ostanejo v mehurčkih, če pa jih že zapuščajo, jim stroka priporoča izvajanje dodatnih testiranj. "V sklopu gostinske dejavnosti v času novega leta bo praviloma predpisan nek podoben režim, ko bodo ključni dodatni testi, a bomo več o tem lahko povedali po četrtkovi seji vlade," je dodal.

Vlada se bo torej v četrtek odločila, kakšni bodo ukrepi med prazniki. Na vprašanje, ali bodo upoštevali predloge strokovne skupine, med katerimi naj bi bila odpoved silvestrovanj, je minister odgovoril, da se bodo trudili, da bodo ukrepi čim sprejemljivejši.

"Ta trenutek ne smemo popustiti v tem, da teh ukrepov ne bi izvajali ali pa da bi nas bilo iz kakršnega koli razloga strah sprejeti dodatne ukrepe, če vemo, da je ta trenutek potreben," je dejal minister. Ob tem je poudaril, da so "navodila jasna, tako od stroke kot če opazujemo preostale države, kako se pripravljajo na spoprijemanje z omikronom in njegovim viharjem, v podobno smer bo prav gotovo šla tudi Slovenija".

Trampuž: Strožji ukrepi so potrebni takoj

Doktor Trampuž o ukrepih v Nemčiji
Sorodna novica Nemčija po božiču v omejitev druženja in zaprtje barov

Komentar širjenja omikrona in epidemičnih razmer je za Odmeve podal Andrej Trampuž s klinike Charite v Berlinu. Navedel je, da se virus hitro širi, vsakih od dva do tri dni se število novih okužb dvakrat poveča. Po njegovem mnenju so obstoječi, čeprav že zaostreni ukrepi (omejitev druženja, zaprtje barov - več v prispevku na desni strani), premalo. Čas nas je prehitel, virus nas je prehitel, treba bo omejiti stike, januar bo še težji, je napovedal.

Še slabše kot Nemčiji po Trampuževih besedah kaže Sloveniji zaradi nižje precepljenosti, ki pri nas komaj seže čez 50 odstotkov. "Tako bo ta val državo zelo hudo zadel," je napovedal. Po njegovem mnenju Slovenija nima časa za razprave o ukrepih ali za čakanje na razvoj epidemije. Jasno je, da bo sledil nov val, jasno je, da so v Sloveniji potrebni ostrejši ukrepi – in to takoj, je zatrdil.

Podal je tudi oceno nove različice. "Videti je, da omikron ne povzroča milejše okužbe," je izjavil. Pa tudi če bi bil milejši, se še vedno tako hitro širi, da bi lahko povzročil naval na bolnišnice, zlom zdravstva, triaže tako pri covidnih bolnikih kot pri drugih.

Trampuž je pozval k cepljenju, tretji odmerek namreč po raziskavah še vedno dokaj dobro ščiti proti težjemu razvoju bolezni tudi pri različici omikron. In ker nam zmanjkuje časa in moralni pozivi k cepljenju ne zadostujejo, bi po njegovem mnenju morali uvesti obvezno cepljenje. V nasprotnem primeru bo epidemija trajala tudi do poletja, je še dodal.

Sorodna novica Umirjanje razmer v UKC-ju Maribor: hospitaliziranih najmanj bolnikov v zadnjih mesecih

Počivalšek verjame, da dodatnega zapiranja dejavnosti ne bo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek si ob napovedanem zaostrovanju vsaj ob glavnih prazničnih dneh želi daljšega obratovalnega časa gostinskih lokalov ob upoštevanju ukrepov. O morebitnih ukrepih sicer ni želel špekulirati. "Dejstvo je, da bomo morali skupaj dogovoriti ukrepe, ki jih bomo sprejeli in potem tudi spoštovali," je poudaril.

Kot je pojasnil, z ene strani prihajajo zahteve po zaostrovanju, na drugi strani "pa pričakujemo, da bomo glede na rezultate nekatere zadeve tudi sprostili". Sam sicer verjame, da dodatnega zapiranja dejavnosti ne bo.

V Sloveniji do zdaj potrjenih 51 primerov omikrona

"Omikron povzroča porast okužb po vsem svetu in Evropi, vemo, da je bolj kužen, vemo, da je v ZDA delež omikrona med novimi okužbami v tednu dni poskočilo z 12 na 73 odstotkov, kar pove vse. Takšne številke spremljamo tudi v Sloveniji," je najnovejše informacije glede nove različice omikron v izjavi za javnost navedel predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ-ja Mario Fafangel.

Sorodna novica Jereb o ukrepih: Vse možnosti so odprte. Omikron je resna grožnja družbi in zdravstvu.

Glede najbolj svežih in relevantnih novic je dejal, da imamo od danes zjutraj potrjene primere omikrona, skupaj 51 primerov, v vseh slovenskih regijah, razen v goriški, a tudi tam zaznavajo porast števila novih primerov, tako da je po njegovih besedah najverjetneje omikron tudi tam, le zaznali ga še niso.

Druga epidemiološko pomembna zadeva, ki jo je navedel, pa je, da imamo v Sloveniji lokalne prenose okužb z različico omikron. "Kaj pomeni lokalni prenos čisto po domače? To pomeni, da imamo primere, ki niso nikjer potovali in niso bili v stiku z nikomer, ki bi kjer koli potoval. To pomeni, da je epidemiološko v Sloveniji vsak primer okužbe s covidom-19 lahko okužba z omikronom," je pojasnil Fafangel.

Slovenija naročila cepivo podjetja Novavax

Slovenija je v sklopu skupnega evropskega naročila že naročila cepivo proti covidu-19 nuvaxovid, ki ga je razvilo ameriško podjetje Novavax. EMA je pogojno dovoljenje za uporabo cepiva izdala v ponedeljek. Ker ima proizvajalec nekaj težav, točen datum dobave še ni znan, naj bi se pa to zgodilo v prihodnjih mesecih.

EMA je Novavaxovo cepivo odobrila za uporabo pri starejših od 18 let, v dveh odmerkih v razmiku treh tednov. Analize so pokazale, da je cepivo 90-odstotno učinkovito, stranski učinki pa blagi ali zmerni, so sporočili iz agencije.

Epidemiologi predlagajo izjemo od karantene samo za cepljene s 3. odmerkom

Poudaril je, da je posledično treba ukrepe prilagajati številu okužb, saj epidemiološka služba ne more več ločiti, ali gre za sum okužbe z omikronom ali ne. Rezultati sekvenciranja in s tem tudi informacija o posamezni različici do epidemiologov namreč pridejo skoraj vedno prepozno.

Epidemiološka stroka odločevalcem zato predlaga, da bi bila odslej edina izjema od karantene v primeru visoko tveganega stika cepljenost s poživitvenim odmerkom. Prav tako si želijo, da bi časovna omejitev digitalnega potrdila za cepljene z osnovno shemo čim prej začela veljati. Vlada je sicer konec preteklega tedna odločila, da se omenjeno potrdilo na 270 dni omeji s 1. februarjem.

Kaj nas čaka čez praznike?

Kaj vemo do zdaj?

Po Fafanglovih besedah je dejstvo, da je virus bolj prenosljiv kot prejšnje različice. "Vidimo, kako nadomešča staro delto in druge različice, vemo, da nobeni državi ne bo uspelo ustaviti širjenja oz. preprečiti prenosa popolnoma, lahko pa upočasnimo število primerov, kar je zelo relevantno v zdravstvenem stanju, kakršnega imamo v Sloveniji, kjer je zdravstveni sistem že preobremenjen," je povedal.

Po njegovih besedah še ni jasno, kaj se dogaja glede hospitalizacij in smrti zaradi omikrona. "Nakazuje se, da bi lahko bil blažji, vsi si želimo, da bi bilo to res, ampak staviti na to brez dobrih podatkov je kockanje, ki si ga ne moremo privoščiti," je bil jasen. "V epidemiji smo se naučili neštetokrat, to je mogoče ključno sporočilo za danes, da je pravočasno ukrepanje pomembnejše od čakanja na 100-odstotne podatke, preden se ukrepa. To je stališče, ki smo ga epidemiologi vedno zagovarjali in ga zagovarjamo tudi pri omikronu," je pristavil.

Z epidemiološkega vidika, tako Fafangel, bo običajno različica, ki je veliko bolj nalezljiva, tudi če se izkaže, da je blažja za prebolevanje, zaradi veliko višjih številk naenkrat okuženih hujša. "Glede splošnega bremena na zdravje prebivalstva in pritiska na zdravstveni sistem," je nadaljeval.

Fafangel: Cepljenje je najboljše orodje, a pomembni tudi drugi ukrepi

Mario Fafangel je v izjavi za javnost pojasnil novosti glede različice omikron. Foto: Zajem zaslona
Mario Fafangel je v izjavi za javnost pojasnil novosti glede različice omikron. Foto: Zajem zaslona

Kaj nam preostane za ukrepanje? Fafangel poudarja, da je še vedno ukrep številka ena, cepljenje, "najboljše orodje, ki ga imamo". Tisti, ki se še niso, naj se cepijo, tisti, ki pa so že cepljeni, naj se odpravijo po tretji poživitveni odmerek, je dejal. To po njegovih besedah še posebej velja za starejše od 50 let, ki jim zaščita najhitreje začne upadati. Poživitveni odmerek se sicer priporoča vsem polnoletnim.

"Samo cepljenje nas ne bo pripeljalo čez ta val," je ob tem poudaril Fafangel in pozval tudi k varnemu preživljanju praznikov. Družimo se v manjših skupinah, na odprtem ali z rednim prezračevanjem, samotestiramo se pred takšnim dogodkom in upoštevajmo priporočila, svetuje. "S tem lahko tveganje bistveno zmanjšamo. Zadeve ne bomo ustavili, lahko pa jo vsaj obvladujemo," je še dodal.

V ponedeljek 1555 okužb in pet smrti

V ponedeljek je bilo po opravljenih 4973 PCR-testih odkritih 1555 novih okužb, delež pozitivnih izvidov testiranj pa je bil 31,3-odstoten. Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji 17.844 aktivno okuženih, kar je 400 manj kot dan prej. Umrlo je pet bolnikov.

V bolnišnicah trenutno zdravijo 665 covidnih bolnikov, od tega 205 na intenzivni negi. Kot je dejal minister za zdravje, je na navadnih covidnih oddelkih 72 odstotkov necepljenih, na intenzivnih pa delež necepljenih znaša 85 odstotkov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1186, kar je 23 manj kot dan prej, 14-dnevno povprečje števila potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev pa 846, kar je 19 manj kot dan prej, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V ponedeljek so opravili tudi 110.865 hitrih testov, katerih pozitivne izvide preverjajo še s PCR-testi.

V ponedeljek cepljenih več kot 13 tisoč ljudi, le dobrih 870 s prvim odmerkom

Medtem poteka velika cepilna akcija Dnevi cepljenja. V ponedeljek je bilo cepljenih več kot 13.800 ljudi, od tega jih je nekaj več kot 870 prišlo po prvi odmerek. Cepljenje v okviru akcije v vseh regijah po državi poteka tudi ponoči. V noči na ponedeljek so v UKC-ju Ljubljana cepili 68, v noči na torek pa 63 ljudi.

Cepilno mesto UKC-ja Ljubljana sta obiskala tudi predsednik Borut Pahor in zdravstveni minister Janez Poklukar. Ob tem sta izrazila zahvalo vsem, ki sodelujejo v kampanji, in vnovič pozvala posebej tiste, ki dvomijo, da se cepijo. Njuna želja je, da zakorakamo v varnejše in bolj zdravo novo leto.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je sicer po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.243.261 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.180.685. S poživitvenim odmrekom je bilo doslej cepljenih 397.339 ljudi.

51 primerov omikrona pri nas