Če je bilo prejšnji teden v ponedeljek opravljenih 109.352 hitrih testov, je včeraj hitro testiranje opravilo le 20.627 ljudi. Medtem se je število PCR-testiranj znižalo za okoli 500. Foto: BoBo
Če je bilo prejšnji teden v ponedeljek opravljenih 109.352 hitrih testov, je včeraj hitro testiranje opravilo le 20.627 ljudi. Medtem se je število PCR-testiranj znižalo za okoli 500. Foto: BoBo

S ponedeljkom je vlada odpravila velik del protikoronskih ukrepov. Med tistimi, ki ostajajo, je med drugim obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in v javnem prometu. Maske morajo še naprej nositi tudi učenci, dijaki in študentje med poukom oziroma med predavanji. K odpravi obveznega nošenja mask na srednjih in osnovnih šolah, kjer se učenci večino časa zadržujejo v matičnih mehurčkih, je že pozvalo več predstavnikov šolstva.

"Kar se tiče mask, je ključno sporočilo, da maske ostajajo v zaprtih prostorih. Spremljamo, kaj se bo v naslednjih dneh zgodilo, povezano s spremenjenimi ukrepi," je ob robu obiska postojnske bolnišnice v izjavi za medije dejal minister za zdravje Janez Poklukar. "Verjamem, da bomo v naslednjih dneh, verjetno proti koncu počitnic, lahko razmišljali tudi o tem, ali so maske v prvi triadi in v šolah potrebne. In če bo situacija vztrajala na tej poti kot trenutno, bo to gotovo eden od prvih, če ne prvi ukrep, ki mu bomo sledili, če ga bo podprla tudi stroka," pa je odgovoril na pozive k odpravi mask v šolah.

Minister je opozoril, da je zadnja različica omikrona BA.2 med mladimi bolj kužna, hkrati pa ima tudi nekoliko drugačen potek. "Zato je pri mladih potrebna previdnost, in ukrepi v šolah ne smejo biti prehitro spremenjeni," je dejal. Zdravstvo mora sicer čim prej v polni pogon, je poudaril minister. Ko bo v bolnišnicah manj kot 300 covidnih bolnikov, bodo lahko stekli vsi redni in preventivni programi, je napovedal. Ob tem vlada po besedah zdravstvenega ministra vztraja pri tem, da kljub sproščanju ukrepov zaščitijo predvsem najranljivejše, zato tako v zdravstvu kot v sociali še vedno ostaja pogoj PCT. Če bi se situacija poslabšala, pa bodo po njegovih napovedih ukrepe tudi zaostrili.

V ponedeljek ob veliko nižjem številu hitrih testiranj potrjenih 2265 okužb

S ponedeljkom se je ukinilo brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi test. Če je bilo prejšnji teden v ponedeljek opravljenih 109.352 hitrih testov, je včeraj hitro testiranje opravilo le 20.627 ljudi. Medtem se je število PCR-testiranj znižalo za okoli 500.

V slovenskih bolnišnicah je skupno 814 bolnikov, ki so okuženi novim koronavirusom. Število se je v primerjavi z dnevom prej znižalo za 27. Zaradi covida-19 jih je hospitaliziranih 511 (15 manj), drugi so v bolnišnicah zaradi drugih primarnih zdravstvenih težav.

Na navadnih oddelkih se zaradi covida-19 zdravi 415 ljudi, kar je osem več kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego pa je zaradi covida-19 hospitaliziranih 96 bolnikov, šest manj.

Število smrti še vedno relativno visoko

V ponedeljek je po podatkih vlade umrlo 14 bolnikov s covidom-19, v zadnjih sedmih dneh pa je povprečno umrlo več kot 16 covidnih bolnikov dnevno. Ob vstopu v novo leto je bilo 7-dnevno povprečje števila umrlih s covidom-19 nižje od 10, 1. februarja je znašalo 11,7, do 10. februarja pa je naraslo na skoraj 20.

"Podatki za februar res kažejo večje število umrlih, a pri smrtih je treba spremljati podatke o t. i. presežnih smrtih in tu podatki niso tako odstopajoči glede na pretekla leta, ko smo imeli v prvih tednih večje število kot npr. poleti," so na vprašanje o vzrokih za še vedno relativno visoko število smrti covidnih bolnikov odgovorili z ministrstva za zdravje. Kot so dodali, analiza smrti poteka na NIJZ-ju, ki pridobiva podatke iz poročil o smrti in vzrokih smrti. "Šele na podlagi teh podatkov bomo lahko posredovali strokovne sklepe," so dodali. Kot umrle osebe s potrjeno okužbo na NIJZ-ju sicer upoštevajo umrle, pri katerih je bila okužba s covidom-19 potrjena v 28 dneh pred smrtjo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 3330, kar je 689 ‬manj kot dan prej, tudi število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je upadlo in trenutno znaša 3355, kar je 421 manj kot dan prej.

Po podatkih NIJZ-ja je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.263.574 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.217.619 ljudi, kar je nekaj manj kot 58 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je doslej prejelo 624.276 ljudi.

Brezplačni hitri test v nekaterih primerih še vedno na voljo

Proračun sicer še vedno krije hitre teste za dejavnosti, kjer se to še naprej zahteva, kot so denimo zdravstvene in socialnovarstvene dejavnosti, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Ob tem je hitro testiranje brezplačno tudi za vse prebivalce s simptomi okužbe in za tiste, ki so pozitivni na hitrih testih za samotestiranje.

Sorodna novica Brezplačni hitri testi le še z dokazilom o pozitivnem rezultatu samotestiranja

Pozitivni na samotestiranju se tako z dokazilom o pozitivnem rezultatu lahko pri izvajalcu naročijo na hitri antigenski test. Bolnike s simptomi covida-19 pa na testiranje s hitrim antigenskim testom ali PCR-testom naroči osebni zdravnik. Brezplačno ostaja tudi testiranje za okužene z novim koronavirusom, ki želijo po sedmih dneh predčasno prekiniti izolacijo.

PCT-pogoj le še v delu zdravstva, v socialnozdravstvenih zavodih in zaporih

Od ponedeljka ob tem večini dejavnosti tudi ni več treba izpolnjevati PCT-pogoja, razen v zdravstvu, socialnem varstvu in zaporih. Izpolnjevanje PCT-pogoja ostaja nujno v primeru sprejema v bolnišnico ali v primeru invazivnih posegov, kot so endoskopija ali posegi v ustni votlini. Ni pa več potrebno za obisk zdravstvenega doma in za specialistično ambulantno obravnavo.

Kar se tiče zaposlenih v zdravstveni dejavnosti, morajo PCT-pogoj še vedno izpolnjevati zaposleni v bolnišnicah, ne pa tudi zaposleni v zdravstvenih domovih. V socialnovarstvenih zavodih, kjer so oskrbovanci nastanjeni, je izpolnjevanje pogoja še vedno potrebno tako za zaposlene kot oskrbovance, enako velja tudi za zapore. Za zaposlene v teh dejavnostih je testiranje še vedno brezplačno.

Brez PCT-pogoja tudi na sodišče

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je v ponedeljek izdal spremenjeno odredbo o posebnih ukrepih iz zakona o sodiščih, s katero izpolnjevanje pogoja PCT tudi za obiskovalce sodišč ni več potrebno.

Sorodna novica PCT-pogoj v večini javnih prostorov ni več obvezen, v šolah ukinjeno samotestiranje

Kot je zapisano na spletni strani vrhovnega sodišča, tudi na sodiščih veljajo splošni ukrepi iz odloka vlade o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom, ki je začel veljati v ponedeljek. Gre za obvezno samoizolacijo v primeru suma okužbe, uporabo zaščitne maske v zaprtih prostorih, ohranjanje medosebne razdalje, razkuževanje rok in prezračevanje ter za spoštovanje drugih priporočil in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Druge omejitve pri poslovanju sodišč so se iztekle s ponedeljkom, vseeno pa strankam, njihovim pooblaščencem in drugim osebam priporočajo uporabo modernejših načinov poslovanja s sodišči – vlaganje vlog preko portala eSodstvo v postopkih, kjer je to omogočeno, udeležba na narokih in zaslišanjih po videokonferenčnih povezavah ter uporabo objavljenih elektronskih naslovov in telefonskih številk v času uradnih ur za komunikacijo s sodišči, so še navedli.

Kmalu odprava mask v šolah?