Zdravstveno osebje bo moralo po obravnavi vsakega bolnika prostore očistiti, razkužiti in prezračiti za najmanj deset minut, zamenjati bo moralo tudi osebno varovalno opremo. Foto: EPA
Zdravstveno osebje bo moralo po obravnavi vsakega bolnika prostore očistiti, razkužiti in prezračiti za najmanj deset minut, zamenjati bo moralo tudi osebno varovalno opremo. Foto: EPA

Pri zobozdravstvenih storitvah bodo lahko v ordinacije vstopali le zdravi ljudje. Zobozdravstveno osebje bo moralo med drugim nositi vodoodbojni plašč oz. pokrivalo in zaščitni vizir ali očala, ordinacijo pa bo treba po obravnavi vsakega bolnika očistiti, razkužiti in prezračiti.

Ambulante bodo morale skladno z navodili, ki jih je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije, pri vseh bolnikih dan pred pregledom preveriti njihovo zdravstveno stanje, jih obvestiti, v katerih primerih ne smejo obiskati ambulante, in jih seznaniti z ukrepi za preprečevanje širjenja okužb.

Zelena luč za zdravstvene in zobozdravstvene storitve
Sorodna novica Od sobote znova k zobozdravniku

Če bo imel bolnik simptome covida-19, mu bo ambulanta ponudila poznejši termin. Tiste s simptomi bodo napotili na vstopno točko za nujna zobozdravstvena stanja.

V čakalnice le naročeni

Čakalnice bodo morale biti fizično zaprte ali zaklenjene, vstop vanje pa bo dovoljen le naročenim. Z otroki oz. mladostniki lahko pride en zdravi spremljevalec. V čakalnici bo lahko prisotno le minimalno število bolnikov oz. eden na ordinacijo, vsi pa bodo morali biti med seboj oddaljeni najmanj meter in pol.

Bolniki in njihovi morebitni spremljevalci si bodo morali pred vstopom v čakalnico nadeti masko in si razkužiti roke, pri čemer bo razkužilnik na voljo na ustreznem mestu. Iz čakalnice bodo morali pristojni vnaprej odstraniti revije, igrače, okraske ali druge nenujne predmete, ki bi bili lahko vir prenosa okužbe.

Zdravstveno osebje bo moralo po obravnavi vsakega bolnika prostore očistiti, razkužiti in prezračiti za najmanj deset minut, zamenjati bo moralo tudi osebno varovalno opremo.
Zobozdravniki bodo prednostno obravnavali med drugim bolnike, ki so jim bile v obdobju prekinitve izvajanja zobozdravstvenih storitev nudene le začasne nujne zobozdravstvene storitve ali medikamentozno zdravljenje za odpravo akutne simptomatike, ter bolnike, pri katerih je bilo v tem obdobju prekinjeno izvajanje endodontskega ali drugega zdravljenja.

Ponoven zagon vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev
Doslej so bili v Sloveniji opravljeni 62.203 testi na novi koronavirus. Foto: Shutterstock
Doslej so bili v Sloveniji opravljeni 62.203 testi na novi koronavirus. Foto: Shutterstock

Štiri nove okužbe, en bolnik umrl

V petek je bilo opravljenih 1176 testov za okužbo z novim koronavirusom. Potrjeni so bili štirje novi primeri okužb, en bolnik s covidom-19 pa je umrl. V bolnišnicah se je zdravilo 43 bolnikov s covidom-19, 10 jih je potrebovalo intenzivno nego.

Skupno število potrjenih primerov okužbe se je po petkovih štirih novih primerih povečalo na 1454.

V petek so bili iz bolnišnične oskrbe odpuščeni trije bolniki. Skupno je bilo v domačo oskrbo odpuščenih 258 ljudi. Po novi smrtni žrtvi se je število vseh umrlih, okuženih z novim koronavirusom, povzpelo na 101.

Kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 413 okuženih z novim koronavirusom, 304 iz savinjske, 188 iz pomurske, 150 iz jugovzhodne Slovenije, 124 iz podravske, 86 iz gorenjske, 52 iz koroške, 35 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 22 iz goriške ter 13 iz posavske regije.

V UKC-ju Ljubljana je hospitaliziranih 16 bolnikov s covidom-19. Na intenzivnem zdravljenju so trije, trije so intubirani. V UKC-ju Maribor so v petek zdravili 19 bolnikov s covidom-19, intenzivno zdravljenje jih je potrebovalo pet, sta ustanovi objavili na Twitterju. V Splošni bolnišnici Celje zdravijo enega bolnika s covidom-19, ki ne potrebuje intenzivne nege, so objavili na Twitterju.

V ljutomerskem domu bodo svetovali tudi strokovnjaki UKC-ja Maribor

V petek so v ljutomerskem domu starejših odvzeli 18 brisov, vsi testi so bili negativni, ozdraveli pa so po trije stanovalci in zaposleni. Kot so sporočili iz doma, še vedno manjka polovica zaposlenih, se pa razmere izboljšujejo. V petek so prve stanovalce po dolgem času odpeljali na skupne balkone in v domski vrt.

Do izkoreninjenja novega koronavirusa bodo v domu svetovali tudi strokovnjaki UKC-ja Maribor z izkušnjami z njihovega bolnišničnega oddelka za covid-19. Strokovna ekipa soboške bolnišnice je 3. maja končala delo v domu, kjer je danes na novi koronavirus pozitivnih še 14 stanovalcev.

V DSO Rakičan ponovno sprejemajo obiskovalce

V klicnem centru povprečno več kot 500 klicev dnevno

V času pandemije novega koronavirusa v Sloveniji deluje Vladni klicni center, kjer so prebivalcem od 9. marca dalje na voljo zanesljive in sprotne informacije glede novega koronavirusa ter vladnih ukrepov za zajezitev širjenja novega virusa in ukrepov za omilitev posledic epidemije.

V klicnem centru so v skoraj dveh mesecih prejeli več kot 35.000 klicev, povprečno več kot 585 na dan. Do 7. maja so skupno prejeli 1095 klicev iz tujine, največ 60 v enem dnevu. Po njihovih ocenah jih kliče nekoliko več žensk in starejših. Največ vprašanj se nanaša na zdravstvene zadeve, kot so simptomi okužbe z novim koronavirusom, kje in kako se lahko testirajo, kakšna so navodila za preživljanje karantene. Sledijo vprašanja, povezana z odlokom o omejitvi gibanja in zbiranja ter vprašanja glede prehajanja mej.

Veliko vprašanj se nanaša tudi na odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev. Predvsem podjetniki so v dvomih, ali je njihova dejavnost dovoljena ali ne. Zdaj, ko se ukrepi sproščajo, pa sprašujejo tudi glede izvajanja higienskih navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pogosta so še vprašanja o ukrepih vlade za omilitev posledic epidemije, predvsem glede nakazil enkratnih solidarnostnih dodatkov, kdo in kdaj jih bo prejel. Na podlagi pogostih vprašanj, ki jih prejema klicni center, so pripravljene tudi informacije in pojasnila na spletnem portalu gov.si.

Kot pojasnjujejo na Ukomu, je porast števila dnevnih klicev tesno povezan z ukrepi, ki jih sprejme vlada. Tako je bilo v začetnem obdobju epidemije, ob vsakokratnem zaostrovanju ukrepov, ob sprejemanju protikriznih ukrepov, enako tudi zdaj ob postopnem odpravljanju omejitev. Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Kot pojasnjujejo na Ukomu, je porast števila dnevnih klicev tesno povezan z ukrepi, ki jih sprejme vlada. Tako je bilo v začetnem obdobju epidemije, ob vsakokratnem zaostrovanju ukrepov, ob sprejemanju protikriznih ukrepov, enako tudi zdaj ob postopnem odpravljanju omejitev. Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V klicnem centru prejemajo tudi veliko pobud državljanov, povezanih z epidemijo in vladnimi ukrepi, ki jih posredujejo odločevalcem. Nekaj odlokov in zakonskih določil se je dejansko spremenilo zaradi teh pobud, kot je denimo odprtje vrtnarij ali pa to, da se tistim, ki prehajajo mejo zaradi načrtovanega medicinskega posega ali pregleda, ne odredi karantena.

Linije so odprte vsak dan

Informacije vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 8. in 20. uro zagotavlja do 15 študentov višjih letnikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Skupno sodelujejo s 66 študenti, so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom). Študentom svetovalcem so za strokovno pomoč in posvet glede odgovorov in pojasnil na voljo zdravnica z infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), predstavnik ministrstva za zunanje zadeve in predstavnik civilne zaščite. Občasno so prisotni predstavnica inšpektorata za delo ter predstavnik policije in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Za tiste, ki potrebujejo daljši oziroma pomiritveni pogovor, je v klicnem centru na voljo specializant psihiatrije s Psihiatrične klinike v Ljubljani.