V Slovenijo se je danes v organizaciji MZZ-ja vrnilo več deset slovenskih državljanov. Na Brniku je okoli polnoči pristalo letalo iz Lizbone s 16 Slovenci, z züriškega letališča je z avtobusom prispelo okoli 20 Slovencev iz Tajske, Filipinov in Švice. Na Brniku naj bi nocoj tudi pristalo letalo iz Helsinkov, ki bo prek Københavna pripeljalo 45 potnikov iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Italije – približno polovica jih bo iz Slovenije. Predtem bo to letalo v Helsinke odpeljalo 29 državljanov iz skandinavskih in baltskih držav ter Islandije, so potrdili na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

Sorodna novica Do polnoči skupaj 841 potrjenih okužb, hospitaliziranih je 119 bolnikov

Po besedah vodje konzularnega oddelka Andreja Štera bo poleg tega predvidoma do konca tega tedna iz Londona poletelo večje letalo z okoli 200 sedeži, na katerem naj bi bili tudi vsi slovenski državljani iz Velike Britanije in Irske, ki se želijo vrniti v domovino. Predvidoma še ta teden naj bi se iz ZDA z madžarskim letalom, ki bo pristalo v Budimpešti, vrnilo približno deset Slovencev. Ti se bodo prav tako organizirano vrnili v Slovenijo. Tudi zanje je ob prihodu v domovino predvidena domača 14-dnevna samoizolacija.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so potrdili, da so za vse povratnike iz tujine predlagali 14-dnevno karanteno na njihovem stalnem ali začasnem naslovu prebivališča, pri čemer morajo biti zagotovljeni ustrezni pogoji, kot je npr. lastna soba. V nasprotnem primeru je treba določiti alternativno nastanitev. Če bodo povratniki kazali bolezenske znake, jih bodo napotili k osebnemu zdravniku oziroma po protokolu na odvzem brisa. Odločitev, ali se predlog domače karantene za povratnike iz tujine sprejme ali ne, je odvisna od ministrstva za zdravje, so še dodali na NIJZ-ju.

Domov tudi vojaka z Afganistana

Ponoči pa sta se v Slovenijo vrnila tudi dva slovenska vojaka, ki sta bila na mirovniški misiji v Afganistanu.

Zaradi trenutnih razmer in zato, da vojakoma ne bi bilo treba v italijansko karanteno, je Slovenska vojska (SV) ponju poslala manjše vojaško letalo, ki je domov pripeljalo tudi Slovenca, začasno bivajočega v Rimu, ki je že pred časom zaprosil za pomoč pri vrnitvi v domovino, je za Radio Slovenija poročala Katja Arhar.

V Slovenijo se je po navedbah MZZ-ja do zdaj z izrednimi poleti vrnilo okoli 360 državljanov Slovenije. Foto: BoBo
V Slovenijo se je po navedbah MZZ-ja do zdaj z izrednimi poleti vrnilo okoli 360 državljanov Slovenije. Foto: BoBo

Posebna letala za vračanje v domovino le do 6. aprila

Na MZZ-ju, kjer si še naprej prizadevajo za vrnitev slovenskih državljanov, ki so po svetu obtičali zaradi ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa, ob tem opozarjajo, da od 6. aprila ne bo več posebnih letal za zagotavljanje organiziranih vrnitev slovenskih državljanov iz oddaljenih destinacij in bodo pomagali le prek diplomatske izmenjave in evropske pomoči.

V Slovenijo se je po navedbah MZZ-ja do zdaj z izrednimi poleti vrnilo okoli 360 državljanov Slovenije. Ministrstvo na spletni strani še navaja, da so s posebnimi avtobusnimi prevozi domov do zdaj pripeljali okoli 120 državljanov. Okoli tisoč državljanov se je s pomočjo sodelavk in sodelavcev slovenske diplomatsko-konzularne mreže po svetu v domovino vrnilo samostojno.

V sklopu avstrijskih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa bodo od četrtka dalje veljale nove omejitve na avstrijskih mejnih prehodih. Foto: BoBo/Borut Živulović jr.
V sklopu avstrijskih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa bodo od četrtka dalje veljale nove omejitve na avstrijskih mejnih prehodih. Foto: BoBo/Borut Živulović jr.

Nove omejitve na avstrijskih mejnih prehodih

Ministrstvo za zunanje zadeve je na Twitterju objavilo tudi obvestilo, da bodo na avstrijskih mejnih prehodih s Slovenijo od četrtka veljale nove omejitve. K že do zdaj zaprtim mejnim prehodom so dodali še Holmec, Jurij, Šentilj (magistrala) ter Korensko sedlo.

Nespremenjen režim pa ostaja na prehodih Karavanke, Šentilj (avtocesta, železniška postaja), Gornja Radgona in Kuzma. Prehodi Trate, Radlje, Ljubelj so odprti med 5. in 21. uro ter Vič med 5. in 23. uro.

Korošci prosijo za odprtje Holmca

Se pa z zaprtjem mejnega prehoda Holmec se ne strinjajo na Koroškem. Ta mejni prehod namreč za dnevne poti v službo v Avstrijo uporablja veliko prebivalcev Mežiške doline, za katere je pot prek mejnega prehoda Vič precej daljša.

Svet koroške regije, ki ga sestavljajo župani, je zato danes na slovensko vlado ter ministrstvi za zunanje in za notranje zadeve poslal pismo, v katerem prosi, da mejni prehod Holmec ostane odprt, tako kot še preostala dva koroška mejna prehoda Radelj in Vič. Kot je za STA povedal predsednik sveta regije in župan Občine Vuzenica Franjo Golob, na odgovore pristojnih še čakajo.

Nove omejitve na avstrijskih mejnih prehodih sodijo v sklop avstrijskih ukrepov v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V Avstriji so do zdaj okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 10.387 ljudeh, največ na Tirolskem. Skupno so v državi izvedli več kot 55.800 testov na okužbo. Zaradi koronavirusne bolezni 19 so v sosednji državi po poročanju avstrijskih medijev do zdaj zaznali 146 smrtnih primerov.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.