V času trajanja epidemije novega koronavirusa je bilo največ odkritih okužb pri nas 5. januarja 2021. Takrat so za potrjene veljali izvidi PCR- in hitrih antigenskih testov, našteli pa so jih 3428. V trenutnem valu smo število 3000 potrjenih okužb presegli le enkrat – prejšnji torek.

Naslov infografike: Število okužb po dnevih covid19

Umrlo je 18 ljudi, največ po 9. februarju

V bolnišnici se zaradi koronavirusne bolezni zdravi 670 bolnikov, najmlajši je star 19 let. Na intenzivni negi je trenutno 159 bolnikov, najmlajši med njimi je star 21 let. Samo v torek so v bolnišnice po vladnih podatkih sprejeli 99 bolnikov s covidom-19.

V torek je boj s to boleznijo izgubilo 18 bolnikov. To je največ po 9. februarju letos, ko se je črna statistika ustavila pri številu 19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je dvignilo na 2223. V torek so opravili tudi 35.567 hitrih antigenskih testov. Najvišji skoki okuženosti so trenutno na Primorsko-Notranjskem.

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

Napovedujejo se strožji ukrepi

Sorodna novica Zdravstvu grozi zlom: Kam s covidnimi bolniki, ko bo zmanjkalo postelj?

A kljub skokovitemu naraščanju okužb z novim koronavirusom svetovalna skupina za covid-19 vladi ni predlagala 10-dnevnega popolnega zaprtja države. Glede tega se je po besedah vodje skupine Mateje Logar zgodila napaka v zapisniku sestanka. So pa predlagali druge zaostritve – strožji nadzor nad pogojem PCT, omejitev delovanja gostinskih lokalov, delo od doma za javni sektor.

"Dodatni ukrepi, ki jih moramo sprejemati in ki posegajo tudi v našo svobodo, so potrebni zato, ker ne sledimo ukrepom, ki so učinkoviti v vseh državah Evrope, tam, kjer jih resno izvajajo," je poudaril direktor NIJZ-ja Milan Krek. Omenil je tudi testiranje že cepljenih ljudi.

Kaj bo sprejela vlada, bo znano v četrtek.

Ob tem pa posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ-ju cepljenim z vektorskimi cepivi predlaga poživitveni odmerek po vsaj dveh mesecih od polnega cepljenja.

Dolge vrste za PCR-testiranje

Iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana so sporočili, da v zadnjih dneh zaznavajo izjemno povečan obisk vstopne točke Metelkova, kjer poteka testiranje na okužbo z novim koronavirusom s PCR-testom. Gre za največjo vstopno točko v Sloveniji, dnevno pa je na odvzem brisa naročenih tudi do 1400 ljudi, pojasnjujejo.

Povečanim potrebam se v ZD-ju Ljubljana sprotno prilagajajo, tako z dodatno okrepitvijo timov kot tudi s podaljšanjem delovnega časa. Kot so zagotovili, za zdaj večinoma še omogočajo izvedbo brisa v roku 24 ur od naročanja.

Rekordno število dnevnih okužb

"To pomeni tudi bistveno večje kadrovske obremenitve, saj moramo za delo na vstopni točki aktivirati zaposlene iz ambulant, ki so že tako ali tako preobremenjeni, kar seveda ne bi bilo mogoče brez dobrega sodelovanja tako zaposlenih v ZD-ju Ljubljana kot drugih zdravstvenih domov in ambulant s koncesijo, ki se vključujejo v delo vstopne točke," so pojasnili v ljubljanskem zdravstvenem domu.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Osebe s sumom na covid-19 na vstopno točko ZD-ja Ljubljana sicer naročajo zdravniki iz zdravstvenih domov in koncesionarji z območja Ljubljane in sedmih primestnih občin, vstopna točka pa pokriva tudi območja Medvod, Vrhnike, Grosuplja in Ivančne Gorice.

Zmanjkuje prostora v intenzivnih enotah

Večina bolnišnic po državi že ukinja vse nenujne programe, da bi lahko zagotovile postelje za bolnike s koronavirusom. Po besedah koordinatorja covidnih bolnišničnih postelj Roberta Carotte maksimalna zmogljivost intenzivnih postelj znaša 191. To je nekoliko manj kot v prejšnjih valovih, razlogi pa so v pomanjkanju negovalnega kadra v bolnišnicah. Trenutno je zasedenih 159 postelj.