V mariborski bolnišnici vse bolnike, ki so jih povabili na pregled, prosijo, da prihajajo na vhod iz smeri Pobrežja, kjer jih bo pričakal varnostnik in podal nadaljnja navodila. Foto: BoBo
V mariborski bolnišnici vse bolnike, ki so jih povabili na pregled, prosijo, da prihajajo na vhod iz smeri Pobrežja, kjer jih bo pričakal varnostnik in podal nadaljnja navodila. Foto: BoBo

NIJZ je pripravil tudi podatke odkritih primerov okužb z novim koronavirusom po spolu in starosti.

Najmanj primerov okužb je bilo odkritih v starostni skupini do 15 let (21), največ pa med tistimi, ki so stari od 30 do 49 let (107). V drugih starostnih skupinah se število okuženih giblje okoli 60. Skupno je okuženih 160 moških in 157 žensk. Podatki so bili zbrani danes do 10. ure.

Okuženih 87 občin

Do četrtka dopoldne je bil vsaj en primer okužbe z novim koronavirusom potrjen v 87 občinah, po več dva ali več pa v 41 občinah. Največja žarišča ostajajo Ljubljana, Metlika in s kar devetimi novimi okužbami Šmarje pri Jelšah.

Gantar: Opreme in zdravstvenih kapacitet ta trenutek dovolj

Minister za zdravje je za Televizijo Slovenija povedal, da je s pomočjo zadnje pošiljke trenutno najnujnejšim potrebam po zaščitni opremi zadoščeno. Ministrstvo za zdravje spremlja število bolnikov, tekoče potrebe in po potrebah naroča zaščitno opremo. Na vprašanje, zakaj po opremo ne gremo z letalom, je Gantar odgovoril, da je težava v tem, da je bila dobava opreme predvidena z evropskega trga, ki pa se zapira. Kot se na mejah po Evropi zadržuje tovorna vozila, se zadržuje tudi promet z letali. Težava je, da je vsa Evropa ogrožena, zato se material zadržuje v državah. "Bila je naročena, a so se dobave zaustavile."

Kot je še pojasnil minister, je glede na število bolnikov zdajšnja zmogljivost zaposlenih v zdravstvu zadostna, a današnje število obolelih kaže, koliko je bilo okuženih pred tednom dni, moremo pa vedeti, kaj bo čez en teden.

Nov bolnik v mariborskem UKC-ju

V UKC-ju Maribor je trenutno zaradi koronavirusa skupaj hospitaliziranih 14 bolnikov, eden več kot v sredo. Dva bolnika sta v intenzivni enoti, pri čemer je bolnik, ki je do zdaj potreboval oskrbo s kisikom, zdaj intubiran, so sporočili iz UKC-ja Maribor.

Navedli so tudi, da je trenutno 105 njihovih zaposlenih preventivno v domači izolaciji zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov, pri tem pa gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje. Nadaljnjega širjenja okužbe med zaposlenimi pa niso zaznali.

Glede na trenutne razmere imajo dovolj zaščitnih sredstev za nekaj dni in z njimi ravnajo zelo racionalno. Če pa bi se v naslednjih dneh število okuženih s koronavirusom znatno povečalo, bi trenutne zaloge hitro pošle.

21 hospitaliziranih v UKC-ju Ljubljana

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 21 ljudi, okuženih z novim koronavirusom, od tega jih pet ostaja na intenzivni terapiji. 13 okuženih zdravijo prek telemedicine in več kot 80 s pomočjo telefonskih klicev.

Doma so bolniki, ki niso iz rizičnih skupin in imajo ob pregledu lažjo klinično sliko ter zanje zdravniki ocenijo, da se lahko varno zdravijo v domačem okolju, so pojasnili v naši največji bolnišnici. Po besedah zdravnice Mateje Logar z infekcijske klinike "vsekakor vsi dobijo navodilo, da v primeru težkega dihanja, krvavega kašlja ali tiščanja v prsih pokličejo na infekcijsko kliniko ali osebnega zdravnika".

V UKC-ju Ljubljana imajo sicer trenutno za delo dovolj zaščitne opreme. Če se bodo zaloge začele polniti, bo tako tudi naprej, če ne, pa bo v bolnišnicah opreme začelo zmanjkovati, so še zapisali v UKC-ju Ljubljana.

Pogovor z infektologinjo Matejo Logar

V primeru povišane temperature naj tisti z lažjimi simptomi vzamejo paracetamol, svetuje infektologinja Mateja Logar. Bolnikom v UKC-ju Ljubljana prav tako svetujejo, da svoja oblačila operejo ločeno od preostalih, na temperaturi 60 stopinj Celzija, z običajnimi pralnimi praški. "Virus na gladkih površinah ostane dalj časa, tudi do dva dni, ampak ob ustreznem razkuževanju, če površino pobrišemo ali razkužimo, virus takoj uničimo," je pojasnila Logarjeva, ob tem pa poudarila pomen dobrega prezračevanja. "Če prostor zračimo dve uri, virusa prav gotovo ni več v zraku," je dejala. Pri kašlju po pojasnilih Logarjeve kapljice padejo na tla v nekaj sekundah in to ni problematično. "Problematični so predvsem posegi, pri katerih nastaja aerosol, kar se pa v domačem okolju ne dogaja. To velja predvsem za bolnišnice, kjer delamo invazivne posege na področju dihal. Takrat lahko pride do nastanka aerosolov, ti pa ostanejo v zraku več ur," je dodala.

Okoli 10 hospitaliziranih na Golniku

Na Gorenjskem bolnike z novim koronavirusom trenutno sprejema Klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer naj bi imeli trenutno okoli 10 takšnih bolnikov. Dejanske številke na Golniku sicer niso razkrili.

"V dogovoru z ministrstvom za zdravje podatke o številu bolnikov, razpoložljivih kapacitetah in opremi vsak dan pošiljamo na ministrstvo za zdravje, ki vsak dan z najnovejšimi podatki opremi medije," so zapisali.

Pojasnili pa so, da so pri njih z novim koronavirusom okuženi bolniki v ločeni stavbi, ki so jo še pred epidemijo preuredili in ustrezno opremili. Zaposlene, med katerimi vsaj za zdaj še ni potrjene okužbe, ob tem redno obveščajo o navodilih in ukrepih, ki jih pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Sorodna novica Beovićeva: Prekuženost ni tako zelo zaščitna kot pri drugih boleznih. Morda lahko znova zbolijo.
Bolnišnica Celje se pripravlja na morebitni sprejem bolnikov. Foto: BoBo
Bolnišnica Celje se pripravlja na morebitni sprejem bolnikov. Foto: BoBo

Priprave celjske bolnišnice

Celjska bolnišnica se pripravlja na morebitni sprejem bolnikov, ki so okuženi z novim koronavirusom. V petek je uvedla spremenjeno organizacijo dela na področju nujne medicinske pomoči. Iz skladišča civilne zaščite v Celju so danes v bolnišnico pripeljali 42 postelj, zaloge zaščitne opreme pa so zelo omejene.

Da bi kar najbolj zmanjšali tveganje za prenos okužbe z novim koronavirusom na bolnike, ki prihajajo v bolnišnico in se v njej zdravijo zaradi drugih zdravstvenih težav, je bolnišnica organizirala dve ločeni enoti z delovišči za nudenje nujne medicinske pomoči, so še sporočili iz celjske bolnišnice.

V hospitalnem delu so bolnike posameznih oddelkov združili in tako pridobili ločene namestitvene kapacitete, ki jih urejajo za morebitni sprejem bolnikov s covidom-19. Prvo enoto s posteljami za sprejem bolnikov s sumom na okužbo ali z okužbo s covidom-19 imajo vzpostavljeno na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Na oddelku za intenzivno interno medicino pa imajo pripravljene tudi namestitvene kapacitete za intenzivno terapijo okuženih.

Na področju nujne medicinske pomoči bodo od petka naprej vzpostavili posebno triažo pod nadstreškom Urgentnega centra Celje. V tej triaži bodo na podlagi vprašalnika in osnovnih meritev bolnike ločili v dve skupini. V prvi skupini bodo bolniki, ki so potencialno okuženi s koronavirusom, v drugi skupini pa bolniki, ki ne kažejo nobenih znakov okužbe. Potekala bo triaža tako odraslih bolnikov kot tudi otrok.

Za nabavo dodatnih zalog zaščitne opreme si v celjski bolnišnici prizadevajo že vse od pojava večjega števila okuženih v Italiji, še posebej intenzivno pa v času po razglasitvi epidemije, ko so po zakonu dobili dovoljenje za naročanje osebne varovalne opreme in medicinske opreme, ki jo potrebujejo za obvladovanje epidemije, brez javnih naročil.

Sorodna novica Vlada bo popoldne odločala o novih ukrepih

Prostorska stiska jeseniške bolnišnice

V Splošni bolnišnici Jesenice, kjer že vrsto let opozarjajo na veliko prostorsko stisko, nimajo prostora, kjer bi lahko zdravili bolnike s koronavirusno boleznijo. Če bi bilo nujno, bi si lahko pomagali z zabojniki, v katere so nameravali premestiti negovalni oddelek v času energetske sanacije stavbe.

V bolnišnici upajo, da ne bodo dobili bolnikov s koronavirusom. "Če jih bomo, bo to, glede na možnosti, ki jih imamo v naši hiši, zelo težka situacija," je povedal v. d. direktorja Splošne bolnišnice Jesenice Miran Rems. Kot je pojasnil, so se sicer, kolikor je bilo glede na prostorsko stisko to mogoče, pripravili za primer, če bi dobili bolnika, ki bi bil denimo poškodovan in bi bil sočasno okužen s koronavirusom.

Na ta način bi bolnike z blažjo obliko koronavirusne bolezni še lahko sprejeli. Ne vidi pa Rems nobene možnosti, da bi v jeseniški bolnišnici izvajali intenzivno zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo, saj za takšno intenzivno nego nimajo prostorskih pogojev.

Jeseniška bolnišnica nima niti kadrovskih rezerv. Že sicer jim močno primanjkuje sester in trenutno jih je zgolj toliko, da s pomočjo premeščanja lahko zapolnijo vsa delovišča, ki jih potrebujejo. Če bi potrebovali intenzivnejše zdravljenje za bolnike s koronavirusom, bi bili zato tudi s kadrom zelo na tesno.

Čeprav v bolnišnici v času epidemije izvajajo zgolj operacije, ki so urgentne ali zelo nujne oziroma take, brez katerih bi se stanje bolnikov zelo poslabšalo, ne morejo vzpostaviti prostorske in kadrovske rezerve za primer, da bi bili primorani sprejemati bolnike s koronavirusom.

"Ne moremo na primer bolniku z napadom ledvičnih kamnov, vnetjem ledvic ali pljučnico reči, vi pa pridite drugi teden, ker niste nujni. Vse, kar obravnavamo v bolnišnici, so stanja, ki potrebujejo hospitalizacijo. Te stvari morajo teči ne glede na epidemijo," je poudaril Rems.

Okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi v jeseniški bolnišnici do zdaj nimajo. "Naša komisija za bolnišnične okužbe se vsak dan sestane in pospešujemo akcije za zaščito zaposlenih, da se maksimalno varujemo, da bomo na razpolago, ko bo to potrebno," je poudaril Rems.

Zaščitne opreme imajo trenutno dovolj za tak model dela, kot ga imajo zdaj. Če bi v bolnišnici dobili že zgolj enega bolnika, ki bi bil pozitiven na koronavirus, pa bi bila situacija povsem drugačna. Če bi morali vsi zaposleni nositi zaščitno opremo, bi namreč ta pošla že v dnevu ali dveh in potem bi morali izvajati strokovno vprašljivo racionalizacijo. Zato Rems upa, da bo obljubljena oprema čim prej prispela.

Potrjenih 319 okužb

Novi primeri okužb v domu upokojencev

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se je okužba z novim koronavirusom, potem ko so v sredo potrdili prvi primer pri eni od zaposlenih, do danes razširila na tri zaposlene in šest stanovalcev. Kot je sporočila direktorica doma Gordana Drimel, imajo še trije stanovalci povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi. Po besedah direktorice imajo tako oskrbovanci kot zaposleni za zdaj samo povišano temperaturo in drugih bolezenskih znakov ne kažejo.

V šmarskem domu so zaposlene dodatno angažirali za razkuževanje prostorov in vzpostavljajo dodatne izolacijske prostore. Poostreno spremljajo zdravstveno stanje stanovalcev in sproti obveščajo svojce obolelih.

V slovenjgraški bolnišnici okuženih pet zaposlenih

Med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri enem zaposlenem, ki je bil že doma v samoizolaciji, tako da imajo zdaj skupno potrjenih pet okužb med zaposlenimi. Čakajo še na rezultat brisa pri eni bolnici. Zaščitnega materiala za delo v zdajšnjih razmerah imajo za približno teden dni.

Mariborske lekarne nižajo cene lekadola

Na poziv mariborskega župana so se Lekarne Maribor v času krize z novim koronavirusom odpovedale zaslužku pri prodaji zdravil, ki lajšajo simptome te bolezni. V ta namen bodo od petka v vseh njihovih lekarnah veljale nove nižje cene za različna pakiranja lekadola. Količine nakupa zdravila bodo sicer omejili.

Novi ukrepi koprske občine

Mestna občina Koper poleg že sprejetih uvaja nove ukrepe zaradi koronavirusa. Od danes od 12. ure tako velja popolna prepoved uporabe otroških igral in javnih športnih površin, s sredo pa so izdali prepoved kurjenja v naravnem okolju za celotno območje občine.

Na občini so se za prvo prepoved odločili, ker so javne športne in druge površine ter otroška igrišča kljub priporočilom in napotkom o omejitvi stikov še vedno zelo obiskani. Ukrep velja do preklica, posameznikom, ki bodo kršili prepoved, pa grozi denarna globa v znesku od 1000 do 3000 evrov, so sporočili z mestne občine.

Marjetica Koper je v tem tednu začela obsežno akcijo razkuževanja frekventnejših javnih površin. Titov trg, Čevljarsko in Pristaniško ulico bodo čistili strojno, ekološke otoke, zabojnike za odpadke in preostalo infrastrukturo ravnanja z odpadki pa ročno.

Na občini sicer opozarjajo, da popolnega razkuževanja urbane opreme, kot so klopi, ni mogoče zagotoviti, zato naj se občani njihovi uporabi raje izognejo.

Ponovni zagon ZD-ja Metlika

Vsaj deloma bo spet začel delovati Zdravstveni dom Metlika. Zaprt je bil od 6. marca, ko je bila potrjena okužba z novim koronavirusom pri enem izmed zdravnikov. Danes bodo znova začeli izvajati nujno medicinsko pomoč, nujno patronažno službo in reševalne prevoze, a izključno za bolnike, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal.