Zobozdravniki so bili zaradi narave svojega dela že pred epidemijo izpostavljeni določenim okužbam, zato so že prej uporabljali določeno zaščitno opremo (maske, očala, rokavice). (Fotografija je simbolična.) Foto: AP
Zobozdravniki so bili zaradi narave svojega dela že pred epidemijo izpostavljeni določenim okužbam, zato so že prej uporabljali določeno zaščitno opremo (maske, očala, rokavice). (Fotografija je simbolična.) Foto: AP

V času pandemije je začasno ukinjeno tudi izvajanje vseh zobozdravstvenih storitev. Zobozdravniki tako že več kot mesec dni lahko opravljajo le najnujnejše zobozdravstvene storitve, zato nekateri pozivajo k odprtju ordinacij. Predstavnik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Igor Dovnik, je za TV Slovenija pojasnil, da so pacienti na začetku "še nekako zdržali, zdaj pa so pritiski iz dneva v dan večji".

Sorodna novica V teh časih raje pazite na svoje zobe

"Nujno bi bilo – to je v interesu tako bolnikov kot kolegov, ki bi določene stvari nujno morali početi –, da bi zobozdravstvene storitve na neki varen in učinkovit način začeli izvajati čim prej," je poudaril.

Pri tem je priznal, da je zaščita zobozdravnikov in pacientov težava, saj so zobozdravniška opravila "med bolj tveganimi". "Kar koli zobozdravnik počne, je blizu pacienta, ob vrtanju nastajajo aerosoli," je dejal, pri tem pa poudaril, da so bili zobozdravniki tudi pred epidemijo na ta način izpostavljeni določenim okužbam "in so že do zdaj uporabljali določene zaščitne ukrepe".

Poudaril je še, da je stroka – zobozdravniki, epidemiologi infektologi – tista, ki bo povedala, kaj je treba. "Verjamem, da ni samo NIJZ tisti, ki bo povedal, kaj je nujno potrebno, kajti praksa in teorija gresta tukaj – kot na mnogo področjih – vsaksebi. Poleg tega zaščitne opreme – tudi če bi jo želeli imeti – pravzaprav ne moremo dobiti," je še sklenil.

Pozivi k vnovičnemu odprtju zobozdravstvenih ambulant

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.