Ferrari je strokovnjak s področja nanomedicine. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Ferrari je strokovnjak s področja nanomedicine. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Italijanski strokovnjak s področja nanomedicine, ki je ERC vodil od januarja, je predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen odstopno izjavo podal v torek popoldne, potem ko mu Bruslja ni uspelo prepričati o vzpostavitvi obsežnega znanstvenega programa za boj proti epidemiji.

"Vodenje ERC-ja sem prevzel kot odločen zagovornik Evropske unije. A zaradi krize ob pandemiji ckoronavirusne bolezni 19 se je moje mnenje popolnoma spremenilo, čeprav še naprej zavzeto podpiram idejo mednarodnega sodelovanja," je dejal v pogovoru, objavljenem v današnji izdaji časopisa Financial Times.

Pojasnil je še, da so se njegova nesoglasja s komisijo začela na začetku marca, ko se je izkazalo, da se bo pandemija razvila v tragedijo, kakršni še nismo bili priča. Tedaj je predlagal vzpostavitev posebnega programa ERC-ja za boj proti pandemiji.

"Mislil sem, da je treba v takih časih najboljšim znanstvenikom z vsega sveta dati na voljo sredstva in priložnosti za boj proti pandemiji z novimi zdravili, novimi cepivi, novimi orodji za diagnostiko in pristopi, ki bi temeljili na znanosti, da bi nadomestili pogosto improvizirane institucije s političnimi voditelji," je poudaril. A znanstveni svet ERC-ja je njegovo idejo soglasno zavrnil, češ da je v njegovi pristojnosti le financiranje od spodaj navzgor, in ne prek posebnega programa.

Drugo priložnost je dobil, ko ga je predsednica komisije prosila, naj ji predstavi svoja stališča glede boja proti pandemiji. Skupaj sta pripravila predlog in ga posredovala različnim ravnem administracije v Evropski komisiji, kjer je predlog po njegovih besedah propadel.

Ferrari je tudi kritičen do članic Unije, ker jim ni uspelo uskladiti zdravstvenih politik, zaradi nasprotovanja pobudam glede finančne podpore in tudi zato, ker so enostransko zaprle meje ob pandemiji.

Ferrarijev mandat na čelu ERC-ja naj bi sicer trajal štiri leta, s soglasjem komisije pa je lahko še naprej opravljal delo gostujočega profesorja na fakulteti za farmacijo v Seattlu. Po odstopu namerava vzpostaviti mednarodno raziskovalno pobudo za boj proti covidu-19 iz ZDA, še piše Financial Times.