WHO: Razmerje med tveganji in koristmi cepiva AstraZenece še vedno v veliki meri pozitivno. Foto: Reuters
WHO: Razmerje med tveganji in koristmi cepiva AstraZenece še vedno v veliki meri pozitivno. Foto: Reuters

"Lahko rečemo, da je jasno, da obstaja povezava s cepivom. Kaj povzroča to reakcijo, pa še ne vemo," je dejal v pogovoru za italijanski časopis Il Messaggero visoki predstavnik Evropske agencije za zdravila (EMA) Marco Cavaleri.

"Poskušamo si še ustvariti natančno sliko tega, kar se dogaja, natančno določiti ta sindrom, ki ga gre pripisati cepivu," je dejal. Kot je navedel, je namreč med cepljenimi število primerov cerebralne tromboze pri mlajših osebah višje od pričakovanj.

EMA je sicer prav danes začela novo razpravo o varnosti AstraZenecinega cepiva, potem ko so se v zadnjih tednih pojavili sumi na morebitne resne, čeprav redke stranske učinke v povezavi z netipičnimi trombozami.

Odločitev EME bo znana v sredo ali četrtek

Organizacija je medtem sporočila, da na današnji seji še ne bodo sprejeli končne odločitve. Odbor agencije za varnost zdravil še ni sprejel odločitve, pregled trenutno poteka, so sporočili z EME in dodali, da bodo odločitev po pričakovanjih sporočili v sredo ali četrtek.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kiriakides je sicer na Twitterju sporočila, da je v tesnem stiku z EMO glede ocene cepiva AstraZenece in da je odločitev pričakovati v sredo pozno zvečer.

BOJANA BEOVIĆ O CAVALERIJEVI IZJAVI

Izjava visokega predstavnika Evropske agencije za zdravila, ki je pristojen prav za cepiva, glede povezave cepiva AstraZenece in krvnih strdkov je dvignila precej prahu. Ali so medtem od EME že dobili kakršno koli uradno stališče, je v Odmevih voditelj Igor E. Bergant povprašal Bojano Beović, ki vodi strokovno svetovalno skupino Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za cepljenje. "Uradnega stališča še ni, prav tako pa je bilo v medijih po izjavi italijanskega predstavnika objavljeno, da EMA vendarle še ni prišla do zaključkov o tem, ali res obstaja vzročna povezava, tako da je bila ta izjava italijanskega kolega hitra. Verjetna sicer ta povezava je po nekaterih raziskavah, ampak treba je res počakati na temeljito analizo, ki jo EMA še pripravlja," je odgovorila.

Krivulja novih primerov se še vzpenja; pogovor z Bojano Beović v Odmevih.

AstraZeneca ustavlja testiranje otrok

AstraZeneca je medtem ustavila testiranje cepiva na otrocih. Andrew Pollard z Univerze v Oxfordu, ki je razvila cepivo skupaj z AstraZeneco, je za BBC povedal, da glede testiranja ni bilo varnostnih pomislekov in da zgolj čakajo na nove informacije.

Tudi britanski regulatorji za zdravila so namreč začeli preučevati morebitno povezavo med cepivom in primeri krvnih strdkov pri odraslih, še navaja BBC. Tudi odločitev britanske agencije MHRA je pričakovati v prihodnjih dneh.

Testiranja cepiva na otrocih in mladostnikih, starih od šest do 17 let, poteka od februarja. V njem sodeluje okoli 300 prostovoljcev.

Britanski premier Boris Johnson je medtem obiskal tovarno cepiva AstraZenece v Macclesfieldu in poudaril, da je "cepljenje ključno". Britance je pozval, naj se odzovejo in pridejo, ko bodo povabljeni na cepljenje.

V Združenem kraljestvu cepijo s cepivoma AstraZenece, Pfizerja in BioNTecha, odobreno pa je tudi cepivo Moderne. Prvi odmerek cepiva je prejelo 31,6 milijona ljudi, drugi odmerek pa 5,4 milijona prebivalcev Združenega kraljestva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

WHO: Koristi še vedno večje od tveganj

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da je razmerje med tveganji in koristmi cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca še vedno v veliki meri pozitivno kljub domnevni povezavi med tem cepivom in pojavom krvnih strdkov.

"V tem trenutku ni povezave med cepivom in trombotskimi dogodki s trombocitopenijo," je na novinarski konferenci dejal Rogerio Pinto de Sa Gaspar iz WHO-ja. "Ocena, ki jo imamo v tem trenutku – in strokovnjaki jo preučujejo – je, da je razmerje med tveganji in koristmi cepiva še vedno v veliki meri pozitivno," je poudaril. Dodal je, da trenutno ni dokazov, da bi morali to oceno spremeniti.

V Nemčiji 31 primerov tromboze možganskih ven in sinusov

Prejšnji teden so v Nemčiji zaradi primerov strjevanja krvi pri mlajših preventivno priporočili cepivo le za starejše od 60 let, potem ko so po cepljenju zaznali 31 primerov tromboze možganskih ven in sinusov. Od tega so v 19 primerih poročali še o trombocitopeniji oziroma znižani koncentraciji krvnih ploščic oziroma trombocitov v krvi. Devet bolnikov je umrlo. Med 31 primeri je bilo 29 žensk, starih od 20 do 63 let.

EMA je takrat še poudarjala, da za zdaj v okviru pregleda niso bili identificirani posebni dejavniki tveganja, kot so starost, spol ali predhodne motnje strjevanja krvi, za te zelo redke dogodke. Vzročno-posledična povezava s cepivom ni dokazana, vendar so pri EMI priznali, da je mogoča, zato so nadaljevali analizo.

Vaxzevria: Drugo ime - isto cepivo - nova tveganja?

Cepivo AstraZenece ima novo ime - Vaxzevria. EMA je novo ime odobrila 25. marca, je razvidno iz dokumentov na njihovi spletni strani.

V posodobljenem dokumentu o "javni varnosti" cepiva Vaxzevria, objavljenem 29. marca, so omenjeni primeri "emboličnih in trombotičnih dogodkov" oz. krvnih strdkov pri cepljenih.

"Vaxzevria bi lahko bila povezana z zelo redkimi primeri
specifičnih emboličnih in trombotičnih dogodkov v kombinaciji z nizko koncentracijo krvnih ploščic (trombocitopenija) in s tem povezanimi krvavitvami," so zapisali v dokumentu.

"Ti dogodki vključujejo diseminirano intravaskularno koagulacijo (DIC) (kjer se pojavijo krvni strdki v več krvnih žilah) in cerebralno vensko sinusno trombozo (CVST) (kjer krvni strdki v možganskih venskih sinusih preprečujejo odtekanje krvi iz možganov)," še dodajajo.

Več primerov se je pojavilo 14 dni po cepljenju. Najpogosteje so jih zaznali pri mlajših od 55 let, večina pa je bila žensk. Dokument še poudarja, da bi to lahko bila tudi posledica večjega števila cepljenih žensk v tej starostni skupini.

"Vzročna povezava krvnih strdkov s cepivom ni dokazana, vendar je ni mogoče izključiti in zahteva nadaljnjo preiskavo," so še zapisali v dokumentu Evropske agencije za zdravila.