Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po podatkih vlade je bilo v četrtek opravljenih 5187 PCR-testov, od tega je bilo 1363 brisov pozitivnih, kar znaša 26,3 odstotka. Poleg tega pa so opravili tudi 7236 hitrih antigenskih testov, pozitivnih je bilo 420 oziroma 5,8 odstotka.

V bolnišnicah se zdravi 1142 bolnikov, izmed teh jih 201 potrebuje oskrbo v intenzivni negi. S covidom-19 je v četrtek umrlo 28 bolnikov, skupno od začetka epidemije 2507.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

20.000 aktivno okuženih

Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je trenutno aktivno okuženih nekaj manj kot 20.000 ljudi v Sloveniji, po ocenah Sledilnika za covid-19 pa nekaj več kot 20.000.

Štirinajstdnevna pojavnost okužbe na 100.000 prebivalcev znaša 951 in je za 10 višja od srede. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb pa je po vladnih podatkih 1412 (58 več kot dan prej).

Po podatkih NIJZ-ja so doslej v Sloveniji potrdili 113.815 okužb novim koronavirusom, skupaj je doslej umrlo 2507 bolnikov s covidom-19.

Uporaba aplikacije ne pomaga več

Odločitev za sprostitev prehoda občinskih meja v epidemiološko ugodnejših občinah je bila povezana s sprostitvijo nekaterih storitvenih dejavnosti. Ker so se te z odlokom, ki velja do vključno 4. januarja, zaprle, tudi prehoda med občinami ne bo več. Posledično odlok ne določa več uporabe aplikacije #OstaniZdrav, so po sprejetju spremembe pojasnili na vladi.

Hkrati pa je med izjeme, zaradi katerih se dovoljuje prehod občinske meje, vlada dodala športno dejavnost. V vseh regijah bodo torej posamezniki v drugo občino lahko odšli za izvajanje individualnih športnih dejavnosti ali gibanja v naravnem okolju zunaj naselij – a ta izjema velja le za gibanje znotraj statistične regije, kjer imajo prebivališče.

V veljavi ostajajo že znane izjeme, na primer odhod na delo ali pomoč nekomu, ki jo potrebuje. Za prehod med občinami je treba imeti izpolnjeno izjavo, ki je objavljena na spletni strani vlade in marsikateri občinski spletni strani, ter ustrezna dokazila.

Danes do 20.00 je bil prehod po državi omogočen za vse. Če se epidemiološke razmere ne bodo poslabšale, bo podobno na silvestrovo od 12.00 in 1. januarja do 20.00. Omejitev nočnega gibanja ostaja veljavna.

Za hitro antigensko testiranje je veliko zanimanja. Foto: BoBo
Za hitro antigensko testiranje je veliko zanimanja. Foto: BoBo

Spremenjen režim na meji

Od danes so spremembe tudi pri režimu na meji. Pomemben je le še rdeči seznam držav; za vse druge velja, da v njih ni visokega tveganja za okužbo in karantena oziroma negativni test na okužbo z novim koronavirusom nista potrebna. Vstop v Slovenijo iz t. i. rdečih držav pa je brez karantene ali negativnega testa na okužbo s koronavirusom mogoč le ob sedmih izjemah. Med njimi so med drugim čezmejni dnevni delovni migranti, ki imajo delovno razmerje v eni od članic EU-ja ali schengenskega območja in se vračajo v Slovenijo po 14 urah po prehodu meje. Druga velja za osebe, ki so napotene na opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza ali nazaj, tretja pa za prevoznike, ki prevažajo blago ali osebe v Slovenijo ali iz nje v gospodarskem prometu. Tranzit v tovornem in potniškem prometu skozi Slovenijo je treba izvesti v osmih urah. Četrta izjema velja za fizične osebe, ki potujejo skozi Slovenijo, kar je treba izvesti v šestih urah.

Ne veljajo pa več izjeme zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje, zaradi nujnih poslovnih razlogov, zaradi načrtovanega nujnega zdravstvenega pregleda ali posega, za dvolastnika ali najemnika zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, zaradi dostopa do prodajaln ali storitev v sosednji državi ipd. V teh primerih je torej treba imeti negativen test, sicer bo oseba napotena v karanteno, opozarjajo na vladnem uradu za komuniciranje.

Kot izjema za vstop brez karantene ostaja predložitev negativnega izvida testa, ki ni starejši od 24 ur in je opravljen v državah članicah EU-ja oziroma schengenskega območja. Upoštevajo se le testi, opravljeni po metodi PCR.

Beovič: Negativen test ni nikakršen rezultat 'na zalogo'

Med prazniki in po njih se bodo nadaljevala tudi testiranja prebivalstva s hitrimi antigenskimi testi. Vodja strokovne skupine Bojana Beović je nakazala, da bi lahko testiranja razširili tudi v podjetja in šolstvo, a hkrati za Radio Slovenija opozorila: "Negativen izvid testa ni nikakršen rezultat 'na zalogo'. Pravzaprav je bistveno pomembneje pozitivni izvid testa, da veste, da se umaknete, izolirate in s tem zaščitite svoje bližnje." Lokacije testiranj je mogoče najti na spletnih straneh ministrstva za zdravje.

Vabljeni k sodelovanju v raziskavi o odnosu do cepljenja proti virusu SARS-CoV-2, ki jo pripravljajo študentje Medicinske fakultete Univerze v Mariboru skupaj z ekipo Sledilnika za covid-19. Raziskava je dostopna tukaj.

V nedeljo prihod prve pošiljke cepiva

Na poti v Slovenijo je prva pošiljka nekaj manj kot 10.000 odmerkov cepiva. V nedeljo jo pričakujejo v lekarni ljubljanskega UKC-ja. Generalni direktor Janez Poklukar je ob tem za Radio Slovenija pojasnil: "Ko bo cepivo prišlo v klinični center, bomo pošiljko prevzeli in jo predali naprej Nacionalnemu institutu za javno zdravje (NIJZ). Oni bodo potem razdelili cepivo naprej."

Prvi odmerki bodo namenjeni domovom za starejše, tako da bodo v nedeljo po napovedih že cepili prve stanovalce in zaposlene.