Testiranje. Foto: BoBo
Testiranje. Foto: BoBo

S soboto so začele veljati spremembe testiranja v Sloveniji. Vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. V statistiki je okužba dokumentirana, ko je potrjena tudi s PCR-testom.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 740 bolnikov, intenzivno nego potrebuje 139 bolnikov. S covidom-19 je umrlo 12 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 31 bolnikov.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 12.907 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Do zdaj so sicer okužbo potrdili že pri 179.482 ljudeh. V Sloveniji je s covidom-19 umrlo 3717 ljudi, pa kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so do zdaj cepili 70.752 ljudi, z dvema pa 47.647.

"Sedemdnevno povprečno število okužb je po danes objavljenih podatkih NIJZ-ja nekoliko nižje kot dan pred tem, in sicer znaša 823. Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19, se še naprej znižuje," je na Twitterju navedla vlada. Slovenija tako ostaja v oranžni fazi vladnega načrta sproščanja koronskih omejitev.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V šole se vračajo učenci v zahodnem delu države

V ponedeljek se v šole vračajo vsi osnovnošolci oz. približno 107 tisoč učencev zahodne polovice države, ki še nimajo zimskih počitnic. V šolah bodo znova tudi dijaki zaključnih letnikov, na fakultetah pa bodo dovoljeni izpiti in seminarji z največ desetimi ljudmi.

Kot je znano, bo pouk potekal v mehurčku, torej v matičnih učilnicah, učenci pa učilnic ne bodo menjavali, v njih bodo tudi malicali, kosila pa morajo šole organizirati tako, da bo med učenci čim manj mešanja.

Sorodna novica Ne le registrirani športniki, vaditi lahko znova začnejo tudi rekreativci

Kar nekaj težav z organizacijo

Ravnatelji pa imajo oziroma so imeli v preteklih dneh tudi nekaj težav z organizacijo. "Težave so pri razširjenem programu, podaljšanem bivanju in jutranjem varstvu. Problematičen je tudi šport, zlasti v višjih razredih, kjer smo učence in učenke pogosto združevalki s paralelkami. Čista nočna mora so prevozi, zlasti tam, kjer je veliko prevozov. Kar se tiče mehurčkov, 'pogrnemo' že tam," je opozoril Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljev.

Na Gorenjskem testiranja razdeljena na več dni, v Novi Gorici testirali več kot 1000 ljudi

Zaradi tega je že ta konec tedna potekalo testiranje več kot 6000 šolnikov, ki se bo nadaljevalo tudi jutri. Na Gorenjskem so hitra testiranja zaposlenih v šolah in vrtcih razdelili na več dni. Občina Naklo in tamkajšnja osnovna šola, ki jo obiskuje okoli 600 otrok, pa so se odločili drugače – OŠ Naklo je tako edina šola na Gorenjskem, kjer se je večina zaposlenih prostovoljno testirala že danes, je za Radio Slovenija poročala Aljana Jocif.

V Novi Gorici so danes testirali 1000 zaposlenih v šolstvu, v okoliških krajih pa mobilne enote še več kot 300. Hitri testi so v osmih primerih pokazali pozitiven rezultat, vse bodo preverili še z zanesljivejšim PCR-testom.

Učenci bodo morali biti ves čas v matičnih učilnicah. Težave so predvsem pri organizaciji jutranjega varstva, podaljšanega bivanja in ur športne vzgoje. Foto: BoBo
Učenci bodo morali biti ves čas v matičnih učilnicah. Težave so predvsem pri organizaciji jutranjega varstva, podaljšanega bivanja in ur športne vzgoje. Foto: BoBo

Nezadovoljni taksisti

Manj zadovoljni pa so taksisti – pogoj za opravljanje dela je namreč po novem, ne več kot tri dni star negativen izvid testa. Predsednik sindikata taksistov Dejan Jefim za TV Slovenija opozarja: "Glede na to, da se je to uvedlo zdaj ob sproščanju ukrepov in le za taksiste – tega ne potrebujejo avtobusarji, nihče ne potrebuje – ne vemo, kaj je poanta tega. Taksisti so se pripravljeni testirati, ampak pod nekimi razumnimi pogoji."

Testiranje zaposlenih v šolstvu